udhetimi

Haxhi, ëndrra që mbetet ëndërr

Haxhi, ëndrra që mbetet ëndërr

Sa herë që afrohet periudha e Haxhit, ëndrra ime për ta vizituar Qaben zgjohet dhe bëhet më aktive, edhe pse gjatë gjithë vitit ajo zgjuar është dhe pret me padurim që të mos mbetet më ëndërr, por të realizohet e të bëhet realitet. Sa herë që dëgjoj njerëzit teksa flasin për përgatitjet e tyre për […]

Haxhillëku te shqiptarët, pakëz histori

Haxhillëku te shqiptarët, pakëz histori

Udhëpërshkrimet dhe përshtypjet për haxhillëkun kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të shumta. Ato gjithmonë sjellin elemente të reja. Këtij qëllimi do t’i shërbejë edhe ky shkrim i shkurtër me karakter historik. Para së gjithash duhet të kemi plotësisht të qartë domethënien e fjalëve haxhi e haxhillëk. Orientalisti i njohur dhe i çmuar, Tahir Dizdari […]

Ramazani, udhëtimi drejt përsosjes morale e shpirtërore

Ramazani, udhëtimi drejt përsosjes morale e shpirtërore

Ngremë shikimin ne horizont e përpara kemi një muaj të pasur. Tentojmë të zgjasim dorën e ajo për pak sa nuk i cak shpërblimet e mëdha që ky muaj i përplotshëm mbart në vetvete. Por jo të gjithë mund të arrijnë t’i shohin me sy të lirë këto pasuri. Disa kanë nevojë për një ndihmesë […]

Prej Qabesë në Medine

Prej Qabesë në Medine

Nga Rozhe Garodi Qabeja është një gur kristali në udhëkryqin e katër horizonteve; ajo është një kub i thjeshtë, anët e të cilit shikojnë nga katër anët kryesore; ajo është poli i fìksuar dhe zemra e të gjitha lëvizjeve të besimit islam. Haxhinjtë mësyjnë drejt saj nga të gjitha anët e botës, dhe nga ajo […]