qabe

Prej Qabesë në Medine

Prej Qabesë në Medine

Nga Rozhe Garodi Qabeja është një gur kristali në udhëkryqin e katër horizonteve; ajo është një kub i thjeshtë, anët e të cilit shikojnë nga katër anët kryesore; ajo është poli i fìksuar dhe zemra e të gjitha lëvizjeve të besimit islam. Haxhinjtë mësyjnë drejt saj nga të gjitha anët e botës, dhe nga ajo […]

Vijojnë bisedat fetare me Haxhinjtë shqiptarë

Vijojnë bisedat fetare me Haxhinjtë shqiptarë

Vijojnë bisedat fetare me Haxhinjtë shqiptarë.Në bisedën e sotme nënkryetari i KMSH-së, Ali Zaimi u ndal mbi jetesën mbështetur në besimin në Zot, teksa u shpreh se argumentet që të çojnë në besim janë sa grimcat e universit. “Që besimi të japë frytet e veta në këtë botë dhe në tjetrën ai duhet të zërë […]

Tre milionë myslimanë për kryerjen e Haxhit në Mekë

Tre milionë myslimanë për kryerjen e Haxhit në Mekë

Autoritetet e Mbretërisë së Arabisë Saudite, kanë bërë me dije se numri i haxhilerëve për këtë vit është tre milionë, të cilët vijnë nga të katër anët e tokës për të kryer obligimin e Haxhit. Sipas statistikave zyrtare, deri sot kanë mbërritur mbi dy milionë haxhilerë, ndërkohë që me qindra mijëra të tjerë vazhdojnë rrugëtimin […]

10 herë në Shtëpinë e Zotit

10 herë në Shtëpinë e Zotit

Asije Zela, është një zonjë e cila ka shkruar 9 herë në Haxh dhe këtë vit bëhet e 10-ta herë. Ajo përshkruan me emocion herën e parë, përshtypjet dhe emocionet e para, të këtij udhëtimi të paharrueshëm të cilin ajo dëshiron ta kryejë për çdo vit. Kjo është edhe dëshira e saj më e madhe. […]

Të gjithë të panjohur por asnjë i huaj!

Të gjithë të panjohur por asnjë i huaj!

nga Muhammed ASAD*  Udhëtojmë, duke u sulur, fluturuar nëpër rrafshet, kurse mua më duket se fluturojmë me erën, të dorëzuar fatit që nuk njeh as kufij… kurse era këndon himnin e egër triumfal në veshët e mi: “Kurrë më, kurrë më, kurrë më nuk do të jesh i huaj!” Vëllezërit e mi nga e djathta […]

Në Qabe, aty ku shpirti ndjehet në botën e tij!

Në Qabe, aty ku shpirti ndjehet në botën e tij!

 “Ndiej që diçka shkëputet prej meje, një pjesë e shpirtit, për të cilën e lus Zotin vazhdimisht të më risjellë për ta marrë…” Ilir Hoxholli, një emër i njohur në rrethin e myslimanëve të kryeqytetit dhe përfaqësues aktiv i shoqërisë civile, në këtë intervistë flet për eksperiencën e tij si mysafir në Shtëpinë e Zotit. […]

Haxhinjtë shqiptarë të emocionuar në Shtëpinë e Zotit

Haxhinjtë shqiptarë të emocionuar në Shtëpinë e Zotit

Haxhinjtë shqiptarë si çdo vit i janë bashkuar miliona besimtarëve nga e gjithë bota, në vendet e shenjta të Arabisë Saudite, për të kryer ritualin e përvitshëm të Haxhit. Nën drejtimin e kryetarit të delegacionit të haxhinjëve shqiptarë Bujar Spahiu, dhe përgjegjësit të Haxhit në KMSH, Hamdi Çurri, haxhinjtë shkojnë tre herë në ditë në […]

Vazhdon zgjerimi i Qabes

Vazhdon zgjerimi i Qabes

  Vazhdojnë punimet intensive në Qabe, duke bërë zgjerimin më të madh të të gjitha kohërave, ku do të falen njëkohësisht 1.5 milion vetë.   Aktualisht në Qabe bëjnë tavaf 45 mijë vetë në një orë, pas përfundimit të projektit ky numër do të shkojë në 130 mijë për një orë. Realizimi i këtij projekti […]