patriot

H. Zyber Hallulli

H. Zyber Hallulli

(1842-1927) Kryetari i parë i Bashkisë Tiranë (1912), themelues i “Shtëpisë së fëmijës”, Tiranë Zyber Hallulli, i quajtur nga populli i Tiranës edhe “babai i jetimëve”, lindi në Tiranë më 1842 dhe rridhte nga një familje autoktone me tradita fetare e patriotike. Mësimet e para i kreu në shkollën e mesme “Ruzhdie” të vendlindjes. Më […]

Hoxhë Hasan Moglica

Hoxhë Hasan Moglica

Një atdhetar me përmasa mbarëkombëtare, luftëtar dhe dijetar i shquar Hasan Shermeti (Sula), i mbiquajtur Hoxhë Moglica, lindi në Moglicë të Dibrës në vitin 1852, ndërkohë që prindërit e tij kishin ardhur në Okshtunin malor nga Dibra e Madhe. Hasan Moglica ka ndjekur studimet fillimisht në mejtepin e Peqinit e më pas medresenë e Elbasanit, […]

Hafiz Ibrahim Dalliu, patriot dhe atdhetar

Hafiz Ibrahim Dalliu, patriot dhe atdhetar

Nga: Lira Musollari Hafiz Ibrahim Dalliu (1878-1952) Hafiz Ibrahim Dalliu ishte një intelektual i shquar i trevës së Tiranës që ka shkrirë jetën e tij për çështjen kombëtare, për pavarësinë e vendit, për përhapjen e shkollave shqipe, për shkrimin e leximin e gjuhës amtare, për ruajtjen dhe forcimin e zakoneve e traditave të popullit shqiptar. Është […]