njeriu

Secili në Kur’an do të gjejë sa vlen në të vërtetë

Secili në Kur’an do të gjejë sa vlen në të vërtetë

Para disa vitesh m’u dha rasti që të marr pjesë në një konferencë që i kushtohej problemeve të rilindjes islame. Në konferencë, e cila u mbajt në një qytet të madh evropian, një numër i madh dijetarësh të njohur shfaqën mendimet e tyre rreth çështjeve që i përkasin fesë dhe përtëritjes islame. Çdo ditë puna […]

Bir i thjeshtësisë

Bir i thjeshtësisë

Realiteti jetësor me anët e tij të dukshme apo përkohësisht të padukshme, është dëshmitari më kokëfortë, që nuk korruptohet apo komprometohet, shantazhohet, presionohet për ta braktisur, deformuar apo ndryshuar dëshminë mbi jetën e njeriut. Faktet janë kokëfortë, duam apo nuk duam ne. Na pëlqen apo nuk na pëlqen, jeta lëviz me mënyrat e veta. Edhe […]

Meritojeni dhuratën e Tij

Meritojeni dhuratën e Tij

Tek po dilja nga xhamia, një grua rreth të dyzetave më shtriu dorën dhe me lot që s’reshtnin më tha: “Ju lutem më ndihmoni, kam djalin 7 vjeç me tumor në kokë, i kanë humbur shumë funksione, ju lutem më ndihmoni…” Jeta është dhurata më e shtrenjtë që na është dhënë. Nëse nuk ia dimë […]

Sprovat në jetën e njeriut

Sprovat në jetën e njeriut

Përkohësia është bashkëshoqëruesja e përhershme e njeriut mbi sipërfaqen e tokës. Edhe pse njeriu është i sigurt së është i përkohshëm mbi këtë nënqiell, një nga përfytyrimet më tipike që e karakterizon është shpresa se horizonti i fundmë i jetës mbi tokë është tepër larg dhe duhet një kohë e gjatë për të mbërritur atje. […]

Njeriu dhe hija e tij

Njeriu dhe hija e tij

Njeriut i duket vetja një qenie e ndërlikuar, tepër komplekse, e pakuptueshme, me plot të fshehta të pashpjegueshme, asnjëherë plotësisht e zbërthyeshme, kurrsesi e ndriçuar përfundimisht mirë. Për ta ndriçuar sadopak vetveten, për shekuj e shekuj me radhë, njeriu e ka studiuar veten e vet në të gjitha aspektet, shpesh duke hulumtuar njëri-tjetrin, duke bërë […]

Njeriu vuan… nga zemra!

Njeriu vuan… nga zemra!

“Themeli i lumturisë së vërtetë është në zemër” – Epitectus Që njerëzimi është i sëmurë, dhe bile i sëmurë shumë rëndë, saqë ka rrezik të madh të përgjysmohet, s’ka më asnjë pikë dyshimi. Të gjithë e shohim dhe të gjithë e kemi parasysh jetën tonë të përditshme me plot hidhërime, mallëngjime, vuajtje e brenga, saqë […]

Le të jetojmë

Le të jetojmë

Nga Nuredin NAZARKO Njeriu është një qenie komplekse dhe e mistershme, thellësinë e së cilës e njeh vetëm Projektuesi i saj. Njeriu si qenie humane ka nevojë për ushqim që i përshtatet natyrës së tij, në mënyrë që të arrihet ekuilibrimi dhe harmonia midis asaj që është më e lartë dhe asaj që është më […]

Medito, o njeri!

Medito, o njeri!

Gjithmonë ndodh të shohim e ta kemi përpara syve tanë çdo orë e çast, tokën e e qiellin, hënën e diellin, e të mos tregojmë as më të voglin kujdes e interes për to, sikurse nuk ekzistojnë fare. As mendohemi pak për shiun që bien e pikon, as çuditemi pak për rritjen e bimëve e […]

Dy keqkuptime në lidhje me lirinë

Dy keqkuptime në lidhje me lirinë

“Liria është një hiç. I gjithë problemi është çlirimi.” Thomas Mann Thellë-thellë diskursi mbi lirinë përbën një absurd tipik në sojin njerëzor, sepse pas absurdit të parë, që është mohimi i Zotit, ose mosbesimi, si pasojë, çdo absurd a paradoks është i mundur; domethënë, i ka të gjitha gjasat të ndodhë, ose të nxjerrë krye, […]

Jam unë Beni, Zemra jote!

Jam unë Beni, Zemra jote!

Unë fillova të punoj disa muaj përpara se ti të lindje. Megjithëse kam qenë brenda kraharorit tënd për kaq vite duke rrahur çdo sekondë, ti asnjëherë nuk më ke vënë re. Jam unë, zemra jote, motori i trupit tënd. Po pres me padurim të të jap disa këshilla me vlerë. Kur ti ishe thjesht një […]

Page 1 of 212