myslimanet

Myslimanët dhe Izraeli

Myslimanët dhe Izraeli

Nga Alija Izetbegovic I Dikush mendon se gjenerata bashkëkohore dallohet për mosnjohjen e historisë.Ndoshta e vërteta e këtij konstatimi kurrkund nuk manifestohet kaq qartë sa në çështjen e Palestinës. Sa herë që fillon biseda për këtë çështje, gjenden çuditërisht ide të ngatërruara, e jo vetëm tek ata që e konsiderojnë veten intelektualë. Prandaj po japim, […]

16 nëntori 1990, datë e shënuar për myslimanët shqiptarë

16 nëntori 1990, datë e shënuar për myslimanët shqiptarë

Pjesëmarrësit në këtë ngjarje tregojnë se ajo ka qenë një ditë sa e gëzueshme dhe mallëngjyese, po aq e guximshme dhe e rrezikshme për të ardhmen e besimtarëve. Sipas Faik Hoxhës, ish Myftiut të Shkodrës, iniciativën e guximshme për të hapur xhaminë, për të falur namazin e ditës së xhuma, në thelb për të ripërtërirë […]

Myslimanët ndihmojnë banorët e bllokuar nga dëbora

Myslimanët ndihmojnë banorët e bllokuar nga dëbora

Besimtarë dhe biznesmenë të ndryshëm i janë përgjigjur thirrjes së Komunitetit Mysliman të Shqipërisë duke kontribuar në dhurimin e artikujve ushqimorë dhe veshmbathjeve të ndryshme për familjet e izoluara nga kushtet atmosferike. Nënkryetari i KMSH-së, z. Bujar Spahiu, i pranishëm gjatë përgatitjeve të pakove, falënderoi kontribuuesit dhe theksoi rëndësinë e zgjatjes së dorës së ndihmës. […]

Jeta e myslimanëve brenda Ramazanit

Jeta e myslimanëve brenda Ramazanit

Myslimanët e jetojnë Ramazanin nën ombrellën e etikës dhe sjelljeve që i japin jetës një sistem me rregulla kulmore. Në këto rregulla ata janë të gjithë unikë. Pamja dhe fizionomia e tyre është më e bukur se në çdo muaj tjetër. Brendësia shpirtërore e myslimanëve është përplot mirësi, mëshirë, dashuri, entuziazëm dhe afërsi te Krijuesi […]

Myslimanët shqiptarë festojnë Kurban Bajramin

Myslimanët shqiptarë festojnë Kurban Bajramin

Besimtarët myslimanë festojnë sot festën e Kurban Bajramit. Ceremonia e Bajramit u organizua si çdo vit në bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, ku mijëra besimtarë ishin pjesë e festimeve dhe faljes së namazit të Bajramit. Ceremonia ka filluar me fjalën më të bukur, me këndimin e një pjese nga Kur’ani Famëlartë, të cilën e përcolli hafizi […]

“Portokalli” i kërkon falje myslimanëve

“Portokalli” i kërkon falje myslimanëve

Spektakli “Portokalli” në Top Channel i dy javëve më parë, në një prej pjesëve të tij, në baletin alternativ, ka luajtur një pjesë koreografike ku ishte edhe një pjesë e ezanit (thirrja nëpër xhami për faljen e namazit). Kjo ka indinjuar besimtarët myslimanë dhe institucionin zyrtar të përfaqësimit të tyre, Komunitetin Mysliman të Shqipërisë, i […]

Myslimanët janë një trup i vetëm

Myslimanët janë një trup i vetëm

Cikli i mbrëmjeve fetare “Frytet e Besimit” është zhvilluar këtë të enjte në Shijak. Nënkryetari i Komunitetit Mysliman, z. Ali Zaimi, në fjalën e tij përpara besimtarëve, bëri thirrje për bashkëpunim dhe vëllazërim. “Kur’anin e kemi një, Profetin një, xhamia është një, ndaj ne duhet të bashkëpunojmë, të vëllazërohemi dhe vlerat e Islamit t’ua bëjmë […]

ZGJIM’ I MERITUESHËM

ZGJIM’ I MERITUESHËM

Mendimi i disave asht shumë i çuditshëm. Këta, tue mos e dijë se ç’dobina i ka sjellë feja njerëzimit, e ngarkojnë atë me fajin e mospërparimit. Mirë po thanijet e tyne nuk vërtetohen me fakte historike, për sa i përket së vërtetës. Kur kombet Muslimane, nër ato kohna, qëndronin në krye të kulturës, feja ishte […]

Medresetë në Shqipëri gjatë viteve 1924-1947

Medresetë në Shqipëri gjatë viteve 1924-1947

Paralelisht me konsolidimin e Shtetit të ri Shqiptar, gjatë çerekut të parë të shek. XX, po konsolidoheshin dhe institucionet fetare islame, të cilat vet-administroheshin tashmë prej disa vitesh (që nga 1912/13). Mospasja e një buxheti të shëndoshë financiar do ta vinte Xhematin Mysliman Shqiptar[1] para shumë vështirësive, por, pavarësisht të gjithave, hoxhallarët ia nisën punës […]

Çmim për myslimanët që ndërtuan kishën

Çmim për myslimanët që ndërtuan kishën

Deri pak kohë më parë fshati Malbardhë i Laçit njihej pak ose aspak e megjithatë një reportazh i ciklit “Shqipëria Tjetër”, ka sjellë një shembull bashkëjetese që bëri xhiron e botës.  Nje fshat me mbi 95 për qind myslimanë ka kontribuar së bashku me komunitetin katolik, në minorance, në ndërtimin e një kishe mbi themelet e […]

Page 1 of 212