jeta

Jeta – dhurata e Zotit që s’duhet nënçmuar

Jeta – dhurata e Zotit që s’duhet nënçmuar

Kur lind dikush, apo kur ka ndonjë rast gëzimi, i dëshirojmë dhe i urojmë jetë të gjatë, pasi jeta është një nga dhuratat më të çmuara të Zotit për njeriun. Ne jemi shfrytëzues të kësaj begatie, por jo edhe pronarë të saj, pasi është tjetërkush që na e jep dhe që na e merr në […]

Sprovat në jetën e njeriut

Sprovat në jetën e njeriut

Përkohësia është bashkëshoqëruesja e përhershme e njeriut mbi sipërfaqen e tokës. Edhe pse njeriu është i sigurt së është i përkohshëm mbi këtë nënqiell, një nga përfytyrimet më tipike që e karakterizon është shpresa se horizonti i fundmë i jetës mbi tokë është tepër larg dhe duhet një kohë e gjatë për të mbërritur atje. […]

Hafiz Ali Korça, një jetë në shërbim të fesë dhe kombit

Hafiz Ali Korça, një jetë në shërbim të fesë dhe kombit

Në këto pak rreshta do të mundohem të shkruaj për një nga personalitetet më të shquar shqiptarë, me hak, dhe pa i mohuar asgjë; fjala është për hafizin e drejtë, dijetarin, enciklopedistin, poliglotin, gjuhëtarin, letrarin, fetarin dhe atdhetarin e flaktë, Hafiz Ali Korça. Ai lindi në Korçë, në vitin 1873, u edukua në kryeqendrën më […]

Jeta brenda agjërimit

Jeta brenda agjërimit

Nga Ervin HATIBI Muaji i madh i Ramazanit, me veçoritë me të cilat Zoti e ka dalluar nga muajt e tjerë, bashkon brenda vetes vetëmohimin fisnik të agjërimit, përbashkimin e familjeve e vëllazërisë rreth sofrave të iftarit, përfshin në vetvete një natë me peshë vitesh si nata mistike e Kadrit, përfshin një pelegrinazh kaq masiv […]

Liria e shprehjes dhe e drejta për të jetuar

Liria e shprehjes dhe e drejta për të jetuar

nga Ferit LIKA “Njerëzimi ka bërë sakrifica të mëdha dhe ka paguar çmime të larta në emër të lirisë” Liria e shprehjes është një nga kushtet themelore të përparimit të çdo njeriu e shoqërie, ndërsa e drejta për të jetuar është një e drejtë hyjnore e paprekshme. Mes të dyjave nuk mundim të vëmë shenjën […]

Të ndash me të tjerët e bën jetën më kuptimplotë

Të ndash me të tjerët e bën jetën më kuptimplotë

“Të ndash mendimet dhe ndjesitë me të tjerët e bën jetën më kuptimplotë.” Ishte ky kryemesazhi i nënkryetarit të Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, z. Ali Zaimi drejtuar të rinjëve të Kombinatit gjatë seminarit të radhës për qytetarinë aktive. Ai theksoi se “gëzimet shtohen dhe fatkeqësitë lehtësohen kur ne kemi një rreth që t’i ndajmë ato.” […]

Teknika, magjia e civilizimit bashkëkohor

Teknika, magjia e civilizimit bashkëkohor

Historia njerëzore ka njohur një sërë qytetërimesh qysh nga lashtësia e deri më sot, disa relikte të së shkuarës e disa prezentë, në përpjekje për t’u ringritur apo për të mos pësuar kthimin në relikte. Përgjatë ecurisë së etapave të tyre jetësore, ata janë shoqëruar nga zhvillime të cilat kanë ndikuar në modelimin e tyre […]

Jeta në bjeshkët e Nemuna

Si jetojnë banorët e Valbonës mes dëborës? Reportazhi sjell bukuritë e bjeshkëve të Nemuna që sot quhen të Bekuara, pasi falë bukurisë banorët po jetojnë më mirë.