islami

Të jesh mysliman

Të jesh mysliman

Të jesh mysliman/e është një nder dhe privilegj i madh, por në të njëjtën kohë është edhe përgjegjësi. Gjithmonë e kam ndjerë veten me fat dhe mirënjohëse kundrejt Allahut xh.sh. për faktin e thjeshtë se më begatoi me mirësitë e Tij dhe në të njëjtën kohë më hapi sytë për të kuptuar burimin e këtyre […]

Islami është i përsosur dhe i plotësuar

Islami është i përsosur dhe i plotësuar

Përballja ideore, doktrinore apo filozofike ndërmjet besimit në Zot dhe jobesimit është, që prej fillimit, pjesë e çdokohëshme e historisë së njerëzimit. Ajo ka qenë dhe do të jetë e pranishme, ashtu, dallgë-dallgë, herë e nxehtë, e ashpër dhe agresive, herë e qetë, por gjithmonë e atyshme mbi Tokën e Ademit dhe Havasë. Këtë e […]

Myslimanët evropianë përballë sfidave të integrimit

Myslimanët evropianë përballë sfidave të integrimit

Para shumë kohësh pata mësuar për ndarjen nga jeta të imamit të xhamisë së Et’hem Beut, H. Hasan Qytyku. Krahas keqardhjes, në ato çaste më erdhën në mend kontaktet e rralla që kisha pasur me të që nga koha kur u njoha me besimin islam, e deri para kur ai më përshëndeste me përzemërsi e […]

Islami dhe Perëndimi në frymën e bashkekzistencës

Islami dhe Perëndimi në frymën e bashkekzistencës

Ligjërata e Princit Charls – Princi i Uellsit e mbajtur në Oksford më 27 tetor 1993 Ekstremizmi nuk është vulë dhe thelb i myslimanit Ne nuk duhet të ngutemi të besojmë se ekstremizmi në ndonjë mënyrë është vulë dhe thelb i myslimanit. Ekstremizmi nuk është hiç më tepër monopol i Islamit se ç’është monopol i […]

Islami – Mesazhi universal

Islami – Mesazhi universal

Kuptimi më i përgjithshëm dhe më i saktë i fjalës arabe “teblig” (kumtim) është: përçimi i Islamit te njerëzit në formën më të perceptueshme. Nga kjo pikëpamje, detyrën e përcjelljes së mesazhit islam te njerëzit, për herë të parë dhe në mënyrën më të përsosur, e kreu Pejgamberi a.s., së pari në cilësinë e të […]

Islami, sikur të kishte ardhur sot

Islami, sikur të kishte ardhur sot

Rëndom nëpër seminare dhe konferenca kombëtare apo ndërkombëtare, dëgjojmë për vlerat universale të Islamit, dëgjojmë për Kur’anin, që është libri i mbarë njerëzimit, apo për faktin se kjo fe vazhdon të bashkëjetojë me sistemet bashkëkohore, etj. Mirëpo, shumë pak vendoset në fokus ‘’kimia dhe përbërësit’’ e formulës së këtyre vlerave. Pa dyshim që në këtë […]

Nuk mbulohet Dielli me shoshë

Nuk mbulohet Dielli me shoshë

Hyrje nga fundi Hisen e fundit, në faqen e fundit, gazeta Mapo Fundjavë (Weekend), në fundgusht (29 gusht 2015), në rubrikën “Opinion”, ia ka rezervuar Arben Kallamatës, i cili ka shprehur opinionin e tij me titull “Koalicioni i mjekrave të yndyrta”, i ngacmuar nga dy fakte. Edhe pse të shkëputur nga njëri-tjetri gjeografikisht, në përmbajtje […]

A e kuptojnë ç’po ndodh me ta?

A e kuptojnë ç’po ndodh me ta?

Mendimi për pranimin e Islamit më dukej si aventura nëpër urë, mbi humnerën ndërmjet dy botëve tjetërfare; urës aq të gjatë, saqë duhet të arrihet pika nga e cila s’ka kthim para se skaji tjetër të bëhet i pashmangshëm. Kam qenë krejtësisht i vetëdijshëm se, nëse bëhem mysliman, më duhet medoemos që të kthehem nga […]

Hixhreti Profetik, ngadhënjimi i dritës mbi errësirën

Hixhreti Profetik, ngadhënjimi i dritës mbi errësirën

Në fillim të çdo hëne të re të muajit Muharrem, jetojmë me përkujtimin e Hixhretit Profetik. Në brendësinë e qenies sonë ngjallet ndjenja e sakrificës dhe idealeve më të larta, shfaqet besimi i pastër, shkreptijnë rrezet e përpjekjeve dhe kumbon fuqishëm zëri i arsyes dhe i së vërtetës. Allahu i Madhëruar thotë në Kur’an: “Në […]

Haxhillëku te shqiptarët, pakëz histori

Haxhillëku te shqiptarët, pakëz histori

Udhëpërshkrimet dhe përshtypjet për haxhillëkun kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të shumta. Ato gjithmonë sjellin elemente të reja. Këtij qëllimi do t’i shërbejë edhe ky shkrim i shkurtër me karakter historik. Para së gjithash duhet të kemi plotësisht të qartë domethënien e fjalëve haxhi e haxhillëk. Orientalisti i njohur dhe i çmuar, Tahir Dizdari […]

Page 1 of 3123