feja

Dora që tund djepin do të rrisë besimtarët e së ardhmes

Dora që tund djepin do të rrisë besimtarët e së ardhmes

Islami u ka kushtuar rëndësi të madhe fëmijëve, sepse ata janë guri i parë i themelit të shoqërisë. Kjo fillon qysh para krijimit të fëmijës me zgjedhjen e një bashkëshorteje të mirë dhe të devotshme, më pas vijon me lutjen për mbrojtjen nga shejtani i mallkuar, që ai të mos ketë pjesë te fëmija. Kur […]

Myslimanët evropianë përballë sfidave të integrimit

Myslimanët evropianë përballë sfidave të integrimit

Para shumë kohësh pata mësuar për ndarjen nga jeta të imamit të xhamisë së Et’hem Beut, H. Hasan Qytyku. Krahas keqardhjes, në ato çaste më erdhën në mend kontaktet e rralla që kisha pasur me të që nga koha kur u njoha me besimin islam, e deri para kur ai më përshëndeste me përzemërsi e […]

Elbasan, u zhvillua konferenca “Fëmijët – Feja dhe Tradita”

Elbasan, u zhvillua konferenca “Fëmijët – Feja dhe Tradita”

Në sallën e konferencave të Hotel “Skampa” u mbajt konferenca rajonale me temë: “Fëmijët – Feja dhe Tradita.” Kjo konferencë u organizua nga Myftinia Elbasan dhe Qarku Elbasan dhe u moderua nga Dr. Arben Ramkaj, anëtar i Këshillit të Përgjithshëm të KMSh-së. Konferenca u nda në 3 sesione, ku në sesionin e parë përshëndetën: Kryetari […]

U promovua libri “Ligjërime për fenë dhe atdheun I-II”

U promovua libri “Ligjërime për fenë dhe atdheun I-II”

Kryesia e Bashkërisë Islame të Kosovës ka bërë promovimin e veprës “Ligjërime për fenë dhe atdheun I-II” të Myftiut Naim ef. Tërnava. Në promovim qenë të pranishëm një numër i konsiderueshëm i dashamirësve të librit nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia e Mali i Zi. Kryetari i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, Haxhi Skender Bruçaj, me këtë rast […]

Roli i prijësve myslimanë në formimin e shtetit të parë shqiptar

Roli i prijësve myslimanë në formimin e shtetit të parë shqiptar

Shekulli XIX shënoi një epokë të re për popullin shqiptar, atë të Rilindjes. Ai hyri në historinë moderne të vendeve të Ballkanit si shekulli i lëvizjeve dhe revolucioneve kombëtare, që çuan në çlirimin dhe formimin e shteteve të pavarura. Për një varg rrethanash të brendshme e të jashtme, Shqipëria ishte vendi i fundit në Ballkan […]

Diktatura e Sasisë

Diktatura e Sasisë

nga Fatos A. KOPLIKU American University, Washington DC, SHBA Ne njerëz bosh, Ne njerëz të mbufatur, Bashkë krah për krah, Rrashtat me kashtë mbushur. Medet! Të ngjirur zërat tanë, Kur tok mërmërisim, Të heshtur, pa kuptim, Si erë mbi bar të tharë, A si këmbë mijsh mbi gastare, Në bodrum të thatë. Thomas S. Eliot[2] […]

Filozofia e medreseve në sistemin arsimor të Shqipërisë

Filozofia e medreseve në sistemin arsimor të Shqipërisë

Problemet e arsimit dhe të edukimit kanë preokupuar shumë filozofi, religjione, mendimtarë, dijetarë dhe sisteme politike në kohë dhe vende të ndryshme të botës. Edukimi dhe arsimi sot përbën një nga shtyllat kryesore të shoqërisë, ku në shumë vende dhe zona ku mungon ose keqpërdoret ajo, kemi probleme sociale, të cilat shpeshherë shkaktojnë kriza shoqërore, […]

Bomba që vret përditë

Bomba që vret përditë

Pa dyshim që keni dëgjuar për “Murtajën e shekullit”, për “Bombën shkatërruese”, për “Vrasësen më të madhe”, më të pamëshirshme, për atë që ka vrarë dhe që vazhdon të vrasë me miliona njerëz, për atë e cila po të preku të dogji. Pikërisht, bëhet fjalë për sëmundjen e pashërueshme të sidA-s, prej së cilës, burra […]

Festa e Sakrificës

Festa e Sakrificës

Kurban Bajrami është festa që simbolizon, midis të tjerave, sakrificën sublime të njeriut të përsosur, me emrin e së cilës janë të lidhur ngjarje madhore që kanë ndryshuar rrjedhën e historisë, si: rindërtimi i Qabes, haxhi, emërtimi “mysliman” etj. Me emrin e kësaj feste lidhet edhe kulmi i bindjes, i besnikërisë dhe i dashurisë ndaj […]

Liria dhe arsyetimi në fenë Islame

Liria dhe arsyetimi në fenë Islame

Pendat e kohrave të ndryshme të historis, që janë munduar të japin hollsira rreth Islamizmit, të influeneuara nga përvehtësime idesh të kundërta apo nga qëllime tendencioze, më të shumtën e herës kanë ndjekuj drejtime, që nuk kanë përfaqësuar të vërtetën dhe që shpesh herë kanë gabuar edhe mentarët e pa anshëm; me gjithatëher pas here […]

Page 1 of 212