familja

Zhvillohet simpoziumi “Familja në këndvështrimin e krishterë dhe islam”

Zhvillohet simpoziumi “Familja në këndvështrimin e krishterë dhe islam”

Departamenti i Shkencave Islame në Kolegjin Universitar Bedër në bashkëpunim me Akademinë Ortodokse, Durrës dhe Seminarin Ndërdioqezan, Shkodër zhvilluan simpoziumin e radhës ndërfetar me temë: “Familja në këndvështrimin e Krishterë dhe Islam” Familja si faktor themelor në mbarëvajtjen e shoqërisë, këndvështrimet përkatëse teologjike të saj, apo çështje të ndryshme, që prekin aspekte thelbësore të familjes […]

Myftinia Tiranë, iftar me familjarë e të afërm të dëshmorit Ibrahim Basha

Myftinia Tiranë, iftar me familjarë e të afërm të dëshmorit Ibrahim Basha

Myftinia Tiranë ka mbledhur në sofrën e iftarit familjarë e të afërm të dëshmorit të atdheut, Ibrahim Basha, i vrarë në Lazarat rreth tre javë më parë. Myftiu i Tiranës, H. Ylli Gurra, falënderoi të pranishmit për përgjigjen e ftesës dhe foli për disa nga vlerat e muajit të Ramazanit, në të cilin njerëzit mblidhen dhe […]

Televizori në familje

Televizori në familje

Përdorimi i televizorit në familje është i lidhur ngushtë me kuptimin e jetesës, madje edhe më gjerë, me kuptimin e shfrytëzimit racional e të kulturuar të kohës së lirë. Megjithëse një mrekulli e teknikës dhe një mjet i fuqishëm informacioni, ndikimi i televizorit mbi njerëzit shoqërohet edhe me kundërshti të caktuara. Kështu, p.sh. ai, në […]

Si ta mësojmë fëmijën me namaz?

Si ta mësojmë fëmijën me namaz?

“Urdhërojini fëmijët tuaj me namaz kur të bëhen shtatë vjeç”, thotë Pro­feti ynë i nderuar a.s. Ky hadith na tregon mjaft qartë se kur duhet të fillojë namazin fëmija. Por si duhet mësuar fëmija me faljen e rregullt të namazit, ose thënë ndryshe si duhet edukuar ai me të? Si duhet bërë ky edukim në […]

Roli i prindit në procesin e edukimit dhe arsimimit

Roli i prindit në procesin e edukimit dhe arsimimit

nga Nuredin Nazarko Komuniteti i prindërve është një prej elementeve mjaft të rëndësishëm dhe me një rol shumë të madh në procesin e edukimit dhe të arsimimit. Pa asnjë lloj hamendje, familja jo vetëm që është qeliza bazë e shoqërisë, por njëkohësisht është edhe vendi ku fëmija, nxënësi dhe studenti i ardhshëm, do të formësohet përmes […]

Mos lejoni problemet e moshës së mesme të dëmtojnë martesën tuaj!

Mos lejoni problemet e moshës së mesme të dëmtojnë martesën tuaj!

Dy gabimet më të mëdha që bëjnë zakonisht bashkëshortët janë ose të pranojnë gjithçka ashtu siç është me mendimin se bashkëshorti/ja nuk do të ndryshojë dhe se problemet janë të shumta, ose të përpiqen të zgjidhin të gjitha problemet përnjëherësh dhe ta detyrojnë bashkëshortin/en të ndryshojë medoemos. Megjithëse në jetën e tyre bashkëshortore mund të […]

KSHK-bashkësitë fetare, simpozium i përbashkët mbi familjen

KSHK-bashkësitë fetare, simpozium i përbashkët mbi familjen

  “Roli i komuniteteve fetare në forcimin e vlerave të familjes, si bërthamë bazë e shoqërisë”, ishte tema e simpoziumit të organizuar nga Komiteti Shtetëror për Kultet në bashkëpunim me bashkësitë fetare tradicionale në vend. Simpoziumi u përqendrua në modelin e familjes si vlerë e veçantë e popullit shqiptar, si dhe rëndësinë që i japin […]

A mund të mësohet roli i babait?

A mund të mësohet roli i babait?

Roli i babait ashtu si ai i nënës fillon me dëshirën e pasjes së një fëmije dhe forcohet me prekjen e barkut të gruas shtatzënë. Ndjekja e shtatzënisë në çdo etapë të saj, mbështetja emocionale e bashkëshortes, ndarja me të e lumturisë, shqetësimeve dhe gëzimeve, ndjeka e zhvillimit të bebes, prezenca gjatë kontrolleve mjekësore, kontribuimi […]

Edukimi fëmijëve, amanet hyjnor

Edukimi fëmijëve, amanet hyjnor

Fëmijët janë pasuria dhe dhurata më e çmuar me të cilën Allahu (xh.sh.) i ka shpërblyer prindërit. Prandaj, që të ruhet ky thesar, duhet që për edukimin e tyre të kushtohet kujdesi i veçantë në atë që quhet fillim si foshnje, në fazën e shkollimit dhe në atë të pjekurisë. Çdo njeri që merr obligimin […]

Nga ka ngjarë …?!

Nga ka ngjarë …?!

Adoleshenca, me zhvillimet e vrullshme fizike dhe emocionale, me heshtjen e meditimet e hera hershme, por më shumë me reagimet inatçore e jo rrallë agresive në komunikim e veprim, e me gjithçka të saj, sa interesante, aq edhe të bukur e të vështirë, kudo, në çdo kohë ka tërhequr vëmendjen dhe interesin e familjes, veçanërisht […]