atdhetar

Xhemal Naipi (1887-1955)

Xhemal Naipi  (1887-1955)

Kadi, kryetar komisioni i arsimit, myfti, drejtor i përgjithshëm i Vakfeve, senator, deputet, kryetari i parë i parlamentit pluralist, intelektual i shquar fetar e atdhetar. I dekoruar me Urdhrin  “Për veprimtari patriotike të Klasit I” dhe me medaljen “Pishtar i demokracisë”. Ndër intelektualët e shquar fetarë e atdhetarë renditet pa dyshim edhe Xhemal Naipi, i cili për […]

Rrugëtimi drejt veprave të Hasan Tahsinit

Rrugëtimi drejt veprave të Hasan Tahsinit

Vepra e Hoxha Hasan Tahsinit, këtij dijetari e atdhetari të Rilindjes Kombëtare dhe njëkohësisht drejtues i shquar i Universitetit të Stambollit, është ende e mangët. Ndërkohë, bëmat e tij akademike dhe atdhetare janë të panumërta. Ka qenë trashëgimtarja e familjes Manushaqe Halili, ajo që ka mbledhur për 13 vite punimet akademike në Stamboll për të […]

H. Zyber Hallulli

H. Zyber Hallulli

(1842-1927) Kryetari i parë i Bashkisë Tiranë (1912), themelues i “Shtëpisë së fëmijës”, Tiranë Zyber Hallulli, i quajtur nga populli i Tiranës edhe “babai i jetimëve”, lindi në Tiranë më 1842 dhe rridhte nga një familje autoktone me tradita fetare e patriotike. Mësimet e para i kreu në shkollën e mesme “Ruzhdie” të vendlindjes. Më […]

Ibrahim Hysen Balla (1930-2015)

Ibrahim Hysen Balla (1930-2015)

Lindi në fshatin Farkë të Tiranës më 10.09.1930 nga një familje arsimdashëse fetare. Pasi kryen arsimin fillor pesëvjeçar nga viti 1937-1942, qëndron pranë familjes për shkak të luftës që bëhej për çlirimin e vendit. Në vitin 1945 prindërit e dërgojnë për të kryer studimet e arsimit 7 vjeçar e të mesëm në Medresenë e Tiranës […]

H. Sulejman Gavoçi

H. Sulejman Gavoçi

Dijetari, atdhetari, muhaxhiri në rrugën e ruajtjes së Islamit “Në vitin 1913, kur Shkodra u rrethua nga forcat serbe e malazeze, Hafiz Halil Gavoçi dhe Haxhi Hafiz Sulejman Gavoçi, babë e bir rrokën armët e dolën vullnetarë për mbrojtjen e qytetit nën komandën e Hasan Riza Pashës. Si shumë qytetarë të tjerë ata u dalluan […]

Said Najdeni Hoxhë Voka (Vogli) (1864-1903)

Said Najdeni Hoxhë Voka (Vogli)  (1864-1903)

Nuk vuaj për para e për grada por për komb e atdhe Said I. Najdeni, i cili njihet edhe si Hoxhë Voka apo Hoxhë Vogli, rilindës, patriot, atdhetar dhe veprimtar i shquar i çështjes kombëtare, lindi në Dibër të Madhe në vitin 1864. Ishte biri i Islam dhe Esma Najdenit, që rridhnin nga një familje […]

Hafiz Abdullah Zëmblaku, mësues i shquar, fetar e atdhetar

Hafiz Abdullah Zëmblaku, mësues i shquar, fetar e atdhetar

  nga Dr. Hysen KOBELLARI   “I pështyjmë ata qorrë, që tallen me punët fetare; Murtaja janë vetë, që t’i hajë fare !… “ H. Abdullah Zëmblaku   Pas një pune hulumtuese disavjeçare nëpër biblioteka, mjedise familjare, dhe, më në fund, në arkivën shekullore të xhamisë “Iljaz Bej Mirahori” të Korçës, arrita të nxjerr mjaft […]

Hafiz Ibrahim Dalliu, patriot dhe atdhetar

Hafiz Ibrahim Dalliu, patriot dhe atdhetar

Nga: Lira Musollari Hafiz Ibrahim Dalliu (1878-1952) Hafiz Ibrahim Dalliu ishte një intelektual i shquar i trevës së Tiranës që ka shkrirë jetën e tij për çështjen kombëtare, për pavarësinë e vendit, për përhapjen e shkollave shqipe, për shkrimin e leximin e gjuhës amtare, për ruajtjen dhe forcimin e zakoneve e traditave të popullit shqiptar. Është […]