Shëndeti

Nenexhiku dhe vetitë e tij pozitive për shëndetin

Nenexhiku dhe vetitë e tij pozitive për shëndetin

Studimet e kryera kohët e fundit në lidhje me aromaterapinë tregojnë se aromat e mira mund të kenë efekte shumë pozitive në përmirësimin e gjendjes fizike dhe shpirtërore të njeriut. Shumë ekspertë të mjekësisë alternative në vendet perëndimore u rekomandojnë pacientëve të tyre mjekime me aroma të këndshme përveç mjekimit me medikamente. Më pak janë […]

Vrapimi, ilaç i vërtetë

Vrapimi, ilaç i vërtetë

Nëse vraponi tri herë në javë për një orë të plotë apo këtë e bëni çdo ditë, keni investuar shumë tek shëndeti juaj. Vrapimi i bën mirë zemrës, sepse përmirëson qarkullimin e gjakut. Gjatë ushtrimit fizik hyjnë në qarkullim substancat që kanë efekt gjerues për enët e gjakut, si p.sh. adrenalina. Kjo ul tensionin arterial […]

Mbroni fëmijët nga sëmundjet me një ushqyerje të shëndetshme

Mbroni fëmijët nga sëmundjet me një ushqyerje të shëndetshme

Me anë të një ushqyerjeje të drejtë dhe të shëndetshme ju mund të forconi sistemin imunitar të fëmijës suaj. Forcimi i sistemit imunitar që në fëmijëri luan një rol të rëndësishëm gjatë periudhës së adoleshencës. Fëmijët janë të ekspozuar ndaj infeksioneve të ndryshme të shfaqura më shpesh gjatë muajve të dimrit dhe pranverës. Sistemi imunitar […]

Jam unë, sistemi yt nervor

Jam unë, sistemi yt nervor

Prof. dr. Irfan Yilmaz Pjesa e parë I dashur Beni! Tashmë po afron koha për të të thënë lamtumirë. Siç mund ta dish edhe ti, ekziston një shprehje që thotë: “Më të mirën ruaje për në fund!” Unë jam më madhështori dhe më i mistershmi nga të gjithë organet dhe sistemet që ke njohur deri […]

Jam unë, zemra jote

Jam unë, zemra jote

Unë fillova të punoj disa muaj përpara se ti të lindje. Megjithëse kam qenë brenda kraharorit tënd për kaq vite duke rrahur çdo sekondë, ti asnjëherë nuk më ke vënë re. Jam unë, zemra jote, motori i trupit tënd. Po pres me padurim të të jap disa këshilla me vlerë. Kur ti ishe thjesht një […]

E qara i bën mirë shëndetit

E qara i bën mirë shëndetit

Jeta është e mbushur plot gëzime dhe hidhërime, duke na dhuruar të qeshura dhe të qara. E qara të bën mirë, pasi të jep mundësinë të shfaqësh anën emocionale. Kjo është një e mirë si nga ana fizike, ashtu dhe nga ana psikologjike. Emocionet e fshehura nuk i bëjnë mirë organizmit, sepse ndikojnë që brenda […]

Vetitë kuruese të qershive

Vetitë kuruese të qershive

M. Ali Kaliogllu Disa nga frutat me bollëk, siç janë hurmat në grumbujt e vegjël, bananet të stivuara mbi njëra-tjetrën, rrushi, ulliri, fiku, shega dhe qershitë në tufa janë të përmendura në Kur’anin Famëlartë. Mes shumë të mirave, begative dhe lumturisë që do të kenë banorët në kopshtet e xhenetit, Kur’ani na tregon se: “… […]

Nëse nuk hani mëngjes, rrezikoni infarktin

Nëse nuk hani mëngjes, rrezikoni infarktin

Me një stil jetese gjithmonë e më të ngjeshur, shumë prej nesh nuk kanë më kohë të hanë një mëngjes të përshtatshëm. Numri i atyre që nisin ditën me një kafe dhe presin deri në mesditë apo drekë për të ngrënë për herë të parë gjatë ditës është gjithmonë edhe më i madh, një prirje […]

Ushqimi nuk është shpërblimi më i mirë

Ushqimi nuk është shpërblimi më i mirë

Shumë prindër, për të arritur një sjellje të caktuar nga ana e fëmijëve të tyre u premtojnë dhe i joshin se do t’i shpërblejnë me ëmbëlsira (që për fat të keq janë edhe të dëmshme për shëndetin fizik të fëmijës) sapo të jetë kryer misioni. Kësisoj, fëmijët bëhen të varur ndaj këtyre zgjidhjeve, dhe kjo […]

Kujdesi për sytë

Kujdesi për sytë

Një fjalë e urtë popullore thotë: “Ruaje si sytë e ballit!” Kjo tregon rëndësinë e madhe që i jepet kujdesit për shqisën e të parit. Pa të veprimtaria e njeriut paralizohet. Kujdesi për shqisën e të parit duhet të fillojë që në moshë fare të re. Për të ruajtur funksionin fiziologjik të syrit, duhet të […]