Shëndeti

Kura

Kura

Y. Alan Ndërsa ecte përmes parkut për në spital, ai vështronte me kënaqësi të veçantë se si rrezet e diellit të mëngjesit depërtonin nëpër degët e pemëve deri poshtë në tokë te petalet e luleve. Ai ishte duke shkuar në spital për një operacion dhe ecte ngadalë, i vetëdijshëm për dhimbjen e tij. Një mendim […]

Njihuni me katër bimët që ju përmirësojnë gjumin

Njihuni me katër bimët që ju përmirësojnë gjumin

Gjumi i çrregullt është një nga shqetësimet që hasin një pjesë e njerëzve. Megjithatë, edhe për këtë ka një rrugë përmirësimi. Sipas një studimi janë këto katër bimë që ndikojnë në përmirësimin e gjumit. Lulja kacavjerrëse angleze Efikasiteti i saj për pastrimin e ajrit është i matur në 94%. Aloe Vera Është bimë e pavdekësisë. […]

Shëndeti përmes dhëmbëve

Shëndeti përmes dhëmbëve

Semra Guler Duke qenë produkt i pemës së krijimit të Universit, qeniet njerëzore janë një nga sistemet më të komplikuara biologjike, të pajisura në mënyrë gjithëpërfshirëse me dy atribute, materiale dhe shpirtërore. Kur shqyrtohet nga pika të ndryshme vëzhgimi, një sistem i tillë shumëdimensional dhe pafundësisht i saktë i përpunimit të informacionit, mund të kuptohet […]

Nga obeziteti drejt një jete të shëndetshme

Nga obeziteti drejt një jete të shëndetshme

N. Butt (Pjesa I) Jo vetëm një fe e caktuar, por të gjitha fetë dhe traditat e kulturave nga vende të ndryshme të botës, këshillojnë dhe urdhërojnë vetëdisiplinën te njeriu. Islami në veçanti, si një fe qiellore me lutjet 5 herë në ditë, agjërimin e një muaji gjatë vitit dhe detyrimin e një pjese të […]

Arra, fruti i shijshëm dhe shumë i dobishëm

Arra, fruti i shijshëm dhe shumë i dobishëm

Frutat e thata sjellin një sërë përfitimesh. Një ndër to është edhe arra. Një grusht arra në ditë i sjellin shëndetit shumë dobi. Ja se si: 1. Përmirësojnë kujtesën Një studim i vitit 2012 zbuloi se përfshirja e arrave në dietën mesdhetare lidhet me një kujtesë dhe funksion më të mirë të trurit. Antioksiduesit tek […]

Efektet biologjike të telefonit celular

Efektet biologjike të telefonit celular

Ali Tombak Telefonat celularë janë kthyer në një nga mjetet më të domosdoshëm të shekullit të 21. Ato përfshihen në një gamë të gjerë shërbimesh dhe përfitimesh, nga porositja e një pice nga shtëpia deri te thirrja e ambulancës për t’i shpëtuar jetën dikujt. Sot fushat e përdorimit kanë përfshirë pothuajse çdo aspekt të jetës […]

Shega, një ilaç çudibërës për zemrën dhe arteriet

Shega, një ilaç çudibërës për zemrën dhe arteriet

Shega përmban substanca aktive të cilat ndihmojnë në ruajtjen në mënyrë të shëndetshme të arterieve dhe sistemit kardiovaskular në përgjithësi. Gazeta-Shqip transmeton se shega largon rrezikun e sëmundjeve të zemrës, infarktin dhe krizat në zemër… Lajm i mirë për këdo që bën një jetë sedentare, për ata që kanë një regjim të çrregullt të të […]

Mekanizmat mbrojtës në enët e gjakut

Mekanizmat mbrojtës në enët e gjakut

Murat Yasar Gjaku i cili pompohet nga zemra, rrjedh nëpër enët e gjakut drejt të gjithë organeve dhe transporton oksigjenin dhe përbërësit ushqimor në të gjitha qelizat e organizmit. Në gjendje normale rrjedhja e gjakut nëpër enët kryhet lirshëm, pa asnjë pengesë gjatë rrugës dhe kjo është jetike për shëndetin e organizmit. Nëse muri i […]

Fara e zezë, një ilaç profetik

Fara e zezë, një ilaç profetik

Studimet mbi aspektet kuruese të farës së zezë (Nigella Sativa) kanë pasur një rritje eksponenciale vitet e fundit. Nëse bëni vetëm një kërkim të thjeshtë në internet mbi farën e zezë, do të shikoni rreth 400 publikime shkencore dhe të tjera që janë në proces vit pas viti dhe që trajtojnë aspekte të veçanta shëndetësore […]

Të mirat shëndetësore të agjërimit

Të mirat shëndetësore të agjërimit

“Agjëroni që të jeni të shëndetshëm.” Hadith Agjërimi është një vepër që ka shumë dobi si nga ana shpirtërore ashtu edhe nga ana shëndetësore. Në këtë shkrim do të përpiqemi të përmbledhim dobitë dhe ndikimin pozitiv për shëndetin. Gjatë agjërimit, trupi ka një periudhë pushimi të plotë nga e cila përfiton në mënyrë të shpejtë. […]