Shëndeti

Zbulohet vaksina kundër virusit Ebola?!

Ekspertët janë në prag të zbulimit të një vaksine kundër virusit të sëmundjes së rrezikshme Ebola. Bima e ndryshuar gjenetikisht e duhanit mund të ndihmojë për prodhimin e vaksinës kundër këtij virusi të rrezikshëm. Virusi që shkakton sëmundjen Ebola është një prej viruseve më të rrezikshëm ngjitës në botë. Për këtë shkak janë përcaktuar masa […]

Varësia nga interneti dëmton trurin e njeriut

Varësia ndaj internetit shkakton ndryshime në trurin e njeriut. Ky konstatim është vërtetuar nga një studim i realizuar në Kinë në vendin me më shumë përdorues dhe vartës të internetit. Studimi përfshiu skanimin  me anë të rezonancës magnetike (MRI) të trurit të të rinjve të grupmoshës 14-21 vjeç. Mes të rinjve kishte edhe nga që […]

4 % e fëmijëve në Shqipëri janë obezë

Numri i fëmijëve obezë po shtohet ndjeshëm edhe në Shqipëri. Sipas studimit më të fundit kombëtar të Institutit të Shëndetit Publik, obeziteti i fëmijëve në Shqipëri arrin në nivelin 4 %.  Mjekët pediatër theksojnë se janë dy tencenca të cilat çojnë fëmijët drejt obezitetit: qumështi artificial dhe ushqimi i tepruar. “Në ditët e sotme foshnjat […]

Çrregullimet e gjumit, kërcënim për shëndetin

A ju ka ndodhur që të jeni aq të lodhur, sa t’ju zërë gjumi në punë? Për disa nga ju që keni pasur raste të tilla, këto mund të jenë simptomat e një çrregullimi që shkakton probleme me shëndetin. Shumë njerëz e kanë të vështirë të bëjnë gjumë të mirë. Çdo gjë u bëhet pengesë […]

Gjithçka që duhet të dini rreth tuberkulozit

Tuberkulozi vazhdon të jetë një nga sëmundjet më të përhapura dhe vdekjeprurëse në botë… Java e parë e janarit cilësohet si “java e tuberkulozit” gjatë të cilës njerëzit informohen rreth tij. Tuberkulozi është një sëmundje e shkaktuar nga mikrobi “Mycobacterium tuberculosis”, i cili zakonisht vendoset në mushkëri por mund të dëmtojë dhe gjëndrat limfatike, kockat, […]

Përparimet e mjekësisë gjatë 2011-ës

Një Exo-Skelet që lejon një të paralizuar të ecë përsëri; një aparat fotografik që mat kaloritë duke vëzhguar dietën e fëmijës; një analizë gjaku që i mundëson mjekët të dallojnë një qelizë të vetme kanceroze mes miliarda qelizash të shëndetshme, këto dhe të tjera janë disa nga përparimet që shënoi mjekësia gjatë vitit 2011. Por […]

Ilaçet e vazhdueshme nuk e kurojnë migrenën

Krizat e migrenës mund të lehtësohen dhe minimizohen me ndihmën e ilaçeve. Por nëse dhimbjet e kokës shpeshtohen, ilaçet nuk bëjnë asnjë efekt. Specialistët pohojnë se të sëmurët të cilët nuk qetësohen me ndihmën e ilaçeve, mund të aplikojnë kurën neurale dhe atë  akupunture. Ja disa nga shenjat e migrenës: dhimbje e gjysmës së kokës, […]

Shkencëtarët amerikanë: Alkooli shkakton kancer

Për herë të parë njerëzit e shkencës dalin hapur duke e klasifikuar alkoolin si një ndër shkaqet kryesore të kancerit. Një grup shkencëtarësh amerikanë nëpërmjet eksperimenteve të ndryshme kanë zbuluar se përbërësi thelbësor i alkoolit, etanoli, mund të shkaktojë kancerin e fytit, mëlçisë, gjinjve dhe zorrëve. Sipas tyre, kur alkooli futet në organizëm, bëhet substancë […]

Fiku dhe ulliri, ushqim dhe ilaç

Allahu i Lartësuar betohet në fikun dhe ullirin në suren Tijn (Kaptinën e Fikut): “Betohem për fikun dhe ullirin, që kanë begati të mëdha e dobi të shumta! Betohem për malin në të cilin Allahu i foli Musait! Betohem për qytetin e shenjtë të Mekës, shenjtërinë e së cilës e dëshmon çdo vizitor dhe kush […]

Dhimbja e shpinës dhe qafës mund të lidhet me dhëmbët

Shtrëngimi ose kërcitja e dhëmbëve, dhimbja e nofullës e shoqëruar me çrregullimet e gjumit, depresionin dhe veçoritë e karakterit, mund të bëhen shkak për dhimbjen e kokës, qafës dhe pjesës së sipërme të shpinës. Nuk mund të flasim për shërimin e një të sëmuri për sa kohë ai person nuk ndryshon këndvështrimin për jetën dhe […]