Familja

Problemet në çift nuk zgjidhen me dhunë

Në jetën martesore mund të shfaqen sjellje apo huqe të vështira dhe të padurueshme të cilat nuk mund të zgjidhen lehtë. Përpjekjet e burrit apo gruas për të zgjidhur këtë problem ndonjëherë mund të lindin mendime dhe sjellje të gabuara. Me kalimin e kohës krijohet mendimi se “bashkëshorti/a im/e është një person i vështirë” dhe […]

Profeti Muhamed si prind

nga: M. Fethullah Gylen   Siç ishte një kryetar familjeje i jashtëzakonshëm, Profeti ishte, në të njëjtën kohë, një baba i përsosur e me ndjenja atërore të thella si dhe, natyrisht, një gjysh i pashoq po me atë thellësi ndjenjash atërore. Edhe në këtë fushë ai ishte i pashembullt. Ai i trajtonte fëmijët dhe nipërit me […]

Edukata e gjumit

Pas shumë përpjekjesh e kuptova që edukata e gjumit nuk jepet me dëshirën e një personi të vetëm. Mbështetja e babait do ishte e pazëvendësueshme në këtë çështje. Edukata e gjumit nuk do të thotë ta lësh fëmijën të qajë për orë të tëra por shkuarja në shtrat dhe fjetja vetë me dëshirën ë tij. […]

Shihe jetën pozitivisht

Energjia pozitive lehtëson kurën e sëmundjeve dhe ndihmon në kalimin më të lehtë të traumave. Njeriu i cili e sheh jetën pozitivisht, beson dhe kërkon të arrijë suksesin dhe është më i lumtur se njerëzit pesimistë. Njeriu mund të mësojë të krijojë energjinë pozitive brenda vetes dhe të përpiqet për këtë. Ka disa momente kur […]

Ekuilibroni marrëdhëniet mes fëmijëve

Motra dhe vëllai shpeshherë mund të grinden me njëri-tjetrin. Nëse djali arrin të ushtrojë presion mbi motrën dhe të tregohet pak më autoritar, atëherë mund të lindin probleme serioze. Specialistët pohojnë se në rast se në shtëpi mungon autoriteti i babait, fëmija mashkull mund të dëshirojë të luajë rolin e babait dhe të ushtrojë presion. […]

Dhuna e bashkëmoshatarëve

Në shkollat e mesme mund të vëmë re grupime mes nxënësve, diskutime në mes vajzave dhe djemve dhe forma të ndryshme të marrëdhënieve mes tyre. Nxënësit e ekspozuar ndaj presionit dhe trysnisë së bashkëmoshatarëve shfaqin shenja psikomatike, depresioni dhe mbyllen në vetvete. Një pjesë e nxënësve dhunohen me fjalë, disa të tjerë dhunohen fizikisht e […]

Foshnjet mësojnë të flasin duke lexuar buzët

Bebet belbëzojnë ndërsa përpiqen të formojnë fjalët e tyre të para. Studimi i ri tregon se foshnjet mësojnë të flasin jo vetëm duke dëgjuar, por edhe duke parë. Një studim në punimet e Akademisë Kombëtare të Shkencës thotë se kur foshnjet hyjnë në fazën e belbëzimit, ato aktualisht bëhen lexues buzësh, duke e përqendruar vëmendjen e […]

Jeni gati të bëheni baba?

Burri nuk e plotëson detyrën e prindit vetëm duke mundësuar mirëmbajtjen ekonomike të shtëpisë. Interesimi dhe përkujdesja e drejtpërdrejtë me fëmijën e bën atë një baba të vërtetë. Mashkulli duhet të përgatitet për detyrën e babait qëkur fëmija është në barkun e nënës. Edhe gruaja duhet ta ndihmojë atë të adaptohet me rolin e ri. […]

Mbajeni fjalën kur u premtoni diçka fëmijëve!

Specialistët pohojnë se është shumë e rëndësishme që nënat dhe baballarët t’i mbajnë fjalët dhe premtimet e dhëna ndaj fëmijëve. Fëmija e sheh nënën dhe babanë si një garanci të jetës. Kjo është dhe arsyeja pse një fëmijë qan kur nuk ndodhet në praninë e prindërve. Mos mbajtja e fjalëve dhe premtimeve të dhëna, krijon […]

Përkujdesja e nënës mban fëmijën larg drogës

Interesi dhe përkujdesja e nënës ndikon që fëmija të qëndrojë larg lëndëve narkotike në vitet pasardhëse. Studimi i zhvilluar nga specialistë të Universitetit Adelaide në Australi dhe Universitetit Duke në SHBA, tregoi se tek fëmijët të cilët kanë një lidhje të ngushtë me nënën, reagimi që jep sistemi imunitar ndryshon dhe ky fakt ndikon në […]