Familja

Fëmija mëson nëpërmjet gabimeve

Fëmija mëson nëpërmjet gabimeve

Fëmija po rritet, po zbulon veten, po zbulon kufijtë dhe mjedisin ku është pjesë. Po mëson gjuhën, po mëson fjalën, si t’i gërshetojë ato. Po mëson “ç’është mirë dhe ç’është keq”. Po mëson: veprimi që bëri, si është? Po fjala që tha, a ishte ajo e duhura? A i pëlqeu mamit, po babit? Po i […]

Prindërit e shpërqendruar nga celulari, pasoja negative te fëmijët

Prindërit e shpërqendruar nga celulari, pasoja negative te fëmijët

Pasojat – Kërkime të reja tregojnë se shpërqendrimi nga celulari mund t’i privojë bebet nga zhvillimi i sinjaleve thelbësore të trurit, të cilat janë shumë të rëndësishme në fazat e hershme të zhvillimit Pak gjëra kërkojnë vëmendje aq të madhe sa fëmija juaj në vegjëli. Këto janë pajisjet teknologjike, të cilat kur konkurrojnë me fëmijët për […]

Si rriten fajtorët e së nesërmes?

Si rriten fajtorët e së nesërmes?

-Nëse i jepni fëmijës gjithçka që ai kërkon; kështu ai do të mendojë se gjithë bota punon për të. -Nëse qeshni kur ai thotë ndonjë fjalë të paedukuar, kështu ai do ta kujtojë veten si më të mençurin. -Nëse nuk e edukoni në asnjë drejtim shpirtëror. -Nëse ngrini gjithçka ai hedh për tokë. Kështu, fëmija […]

Kujdesi për të moshuarit

Kujdesi për të moshuarit

Islami na porosit që të respektojmë njerëzit e moshuar, qofshin këta prindër, të afërm e të njohur, e çdo të moshuar tjetër. Njerëzit me kalimin e moshës fillojnë e humbasin potencialin e tyre biologjik, vitalitetin fizik dhe aftësitë e të menduarit apo të rritin ndjenjat e tyre motive tej kufijve të zakonshëm. Në këtë periudhë […]

Edukojini fëmijët nëpërmjet lojërave

Edukojini fëmijët nëpërmjet lojërave

Prindërit ose edukatorët duhet të kalojnë kohë cilësore me fëmijët e tyre, në mënyrë që të përcjellin tek ata afërsi, dashuri, përkujdesje dhe vlera. Ja disa ide se si mund të kaloni kohë cilësore me fëmijët tuaj: Organizoni një kuiz Edhe pse televizori, normalisht, duhet të shmanget, nuk është e mundur dhe nuk duhet t’i […]

Edukimi i fëmijës

Edukimi i fëmijës

Fëmija është një amanet në duart e prindërve të vet. Fëmija është si një engjëll i pastër dhe mund të marrë çdo formë si njeri. Truri i fëmijës në vegjëli është si një kasetë magnetofoni që regjistron. Kështu, ai merr çdo gjë që i jepet dhe e ripërcjell po në atë formë. Fëmija është si […]

Urrejtja zbutet me butësi

Urrejtja zbutet me butësi

Secili prej nesh mund t’i përgjigjet të mirës me të mirë, por t’i përgjigjesh të keqes me të mirë i përket vetëm të urtëve. Veçoria themelore e kësaj sjelljeje është urtësia dhe butësia. Marrëveshja e Hudejbijes përfshinte aq kushte të papranueshme për myslimanët saqë Hz. Omeri r.a. iu drejtua Profetit a.s. me këto fjalë: ‘A […]

Ide për një Ramazan të veçantë për fëmijët tuaj

Ide për një Ramazan të veçantë për fëmijët tuaj

Susan Carland* Për të gjithë ata që janë prindër, Ramazani sjell me vete edhe një dëshirë të madhe për ta bërë këtë muaj sa më të dashur për fëmijët e tyre. Dëshiroj të ndaj këtu disa këshilla për t’i përgatitur fëmijët tonë për ardhjen e Ramazanit. Përkundër vendeve myslimane ku atmosfera e Ramazanit është prezent […]

Si t’ua shpjegojmë fëmijëve Zotin?

Si t’ua shpjegojmë fëmijëve Zotin?

Një nga pikat më kritike në edukimin e fëmijës është dhe  edukimi fetar. Si duhet t’u shpjegohet fëmijëve Zoti? Si duhet t’u përgjigjemi pyetjeve dhe çfarë duhet pasur kujdes gjatë dhënies së përgjigjeve? Sigurisht që nuk është aspak e thjeshtë t’i flasësh një fëmije rreth Zotit, parajsës, ferrit, vdekjes, adhurimeve,   tema këta të vështira për […]

Mos vallë po humbasim durimin?

Mos vallë po humbasim durimin?

Ndryshimet e përjetuara në fusha të ndryshme sociale, kulturore ekonomike paralelisht me zhvillimet teknologjike ndikojnë në jetën tonë, i japin asaj një formë të caktuar dhe na prekin emocionalisht. Ndërkohë që flasim për një rritje të standardit dhe cilësisë së jetesës bashkë me shpejtësinë e modernizimit, ndryshimet e ndodhura shkatërrojnë botën shpirtërore të personit. Njerëzit […]