Familja

Koha kalon, fëmijët rriten

Koha kalon, fëmijët rriten

Nuk më besohej kur dëgjoja se ‘koha kalon shpejt, fluturon’… Foshnja e vockël që deri dje mbaja në duar, tani ka mbushur 3 vjeç. Megjithatë, netët e kaluara pa gjumë, dhimbjet e gjoksit nuk më duken aq të largëta. T’ia nxjerr gazrat, ta pastroj, ta ushqej, ta vë në gjumë dhe ja tani ecën këmbadorazi. […]

Dora që tund djepin do të rrisë besimtarët e së ardhmes

Dora që tund djepin do të rrisë besimtarët e së ardhmes

Islami u ka kushtuar rëndësi të madhe fëmijëve, sepse ata janë guri i parë i themelit të shoqërisë. Kjo fillon qysh para krijimit të fëmijës me zgjedhjen e një bashkëshorteje të mirë dhe të devotshme, më pas vijon me lutjen për mbrojtjen nga shejtani i mallkuar, që ai të mos ketë pjesë te fëmija. Kur […]

Të edukosh me dhembshuri

Të edukosh me dhembshuri

Familja konsiderohet guri themelor i një shoqërie pa të cilën ajo nuk do të ekzistonte. Formimi i një familjeje të konsoliduar sigurisht që kërkon ndërgjegjësim, sakrificë, respekt, bashkëpunim dhe ç’është më e rëndësishmja, dashuri. Marrëdhënia mes dy prindërve përcakton dhe ndikon ndjeshëm në ritmin e edukimit dhe ecurinë e zhvillimit të karakterit të fëmijës. Një […]

Lidhja e gjyshërve me nipërit e mbesat përmirëson shëndetin mendor

Lidhja e gjyshërve me nipërit e mbesat përmirëson shëndetin mendor

Sipas studimeve të fundit në Amerikë, gjyshet që kalojnë kohë me nipat e mbesat e tyre rrezikojnë të preken më pak nga Alzhaimeri dhe turbulencat konjitive. Kontakti me njerëzit e dashur, sidomos me nipërit dhe mbesat, i ndihmon ato të jenë të qeta dhe të shëndetshme mendërisht. Nga studimi doli se gjyshërit që kujdeseshin për […]

E ja tek po vjen përsëri…

E ja tek po vjen përsëri…

Çdo vit shkollor vjen ngadalë pas një vere të bukur e qetësuese… Shija e ëmbël që na kanë lenë pushimet nuk do të na braktisë, por ja një tjetër sfidë po nis për nxënësit tanë. Të gjithë së bashku, të vegjël e të rinj prindër e gjyshër, angazhohen për të nisur një fillim të ri. […]

Si t’i shfrytëzojmë në mënyrë të zgjuar pushimet e fëmijëve tanë?!

Si t’i shfrytëzojmë në mënyrë të zgjuar pushimet e fëmijëve tanë?!

E ja ku erdhët përsëri! Ju kemi pritur me muaj dhe ja ku jeni. Të bukura, qetësuese, ashtu siç ju prisnim. Pushimet, momente qetësimi Pushimet verore janë gjithnjë një moment qetësimi dhe pushimi, por jo në çdo aspekt. Nuk është shumë; e rëndësishme ku dhe si do i kaloni pushimet verore. Dy gjëra janë shumë […]

Smartphone, prindërit po neglizhojnë fëmijët

Smartphone, prindërit po neglizhojnë fëmijët

Alarmi vjen nga një studim i ri, i cili thotë se prindërit neglizhojnë rritjen e fëmijëve të cilët në klasën e parë nuk janë të aftë të bëjnë dialog. Një e treta e fëmijëve që nisin shkollën nuk janë gati për në klasë, me disa mungesa në aftësitë sociale, probleme me fjalimet apo nuk janë […]

Nëna dhe babai, të padurueshëm apo çelësi i mëshirës

Nëna dhe babai, të padurueshëm apo çelësi i mëshirës

A janë me të vërtetë të bezdisshëm dhe të padurueshëm nëna dhe babai? Tani ju lutem, të mendohemi pak. Edhe ju keni qenë të vegjël, s’keni pasur mundësi të flisni, të hani dhe të shkoni në banjë vetë. E vetmja gjë që mund të bënit ishte të pinit qumështin, të hanit dhe të flinit. Nëna […]

Fëmija mëson nëpërmjet gabimeve

Fëmija mëson nëpërmjet gabimeve

Fëmija po rritet, po zbulon veten, po zbulon kufijtë dhe mjedisin ku është pjesë. Po mëson gjuhën, po mëson fjalën, si t’i gërshetojë ato. Po mëson “ç’është mirë dhe ç’është keq”. Po mëson: veprimi që bëri, si është? Po fjala që tha, a ishte ajo e duhura? A i pëlqeu mamit, po babit? Po i […]

Prindërit e shpërqendruar nga celulari, pasoja negative te fëmijët

Prindërit e shpërqendruar nga celulari, pasoja negative te fëmijët

Pasojat – Kërkime të reja tregojnë se shpërqendrimi nga celulari mund t’i privojë bebet nga zhvillimi i sinjaleve thelbësore të trurit, të cilat janë shumë të rëndësishme në fazat e hershme të zhvillimit Pak gjëra kërkojnë vëmendje aq të madhe sa fëmija juaj në vegjëli. Këto janë pajisjet teknologjike, të cilat kur konkurrojnë me fëmijët për […]

Page 1 of 8123Next ›Last »