Reportazh

Plaku thinjosh

Plaku thinjosh

Aq i qetë është sa ndonjëherë kthehet edhe në bezdisje për ata që nuk janë mësuar të durojnë! I moshuar e midis thinjash, që duket se secila prej tyre numëron ndonjë ditë të gjatë jete, plaku i mirë Ali mbetet megjithatë një njeri i zakonshëm për ata që nuk e vënë re. Ditët e tij […]

Eksperienca ime me shami

Eksperienca ime me shami

Jetojmë në epokën e kozmetikës, ku bukuria është bërë synimi i çdo femre. industria e modës ka sfiduar të gjitha konceptet klasike të idesë mbi bukurinë femërore, duke u kthyer në një idhull për miliona gra dhe vajza në mbarë botën. Është ajo dhe “krijuesit” e saj që kanë vendosur konceptet e reja të bukurisë […]

Një “sahabie” në kohët moderne

Një “sahabie” në kohët moderne

Ajo çfarë i dallonte gratë sahabie (bashkëkohëse të Profetit a.s.) nga gratë e tjera ishte pikërisht thellësia e besimit të palëkundur në zemër, dashuria për Zotin dhe mishërimi i virtyteve më të larta hyjnore në moralin dhe karakterin e tyre. Ato merrnin pjesë në vendime të rëndësishme shoqërore, i këshillonin vazhdimisht bashkëshortët e tyre për […]

Zoti të hedh me njërën dorë e të pret me tjetrën

Zoti të hedh me njërën dorë e të pret me tjetrën

Varfëria e tejskajshme, lufta me vdekjen për shkak të një sëmundjeje të rrezikshme, humbja e bashkëshortit dhe pesë fëmijëve, vuajtjet pa mbarim, beteja për t’i bërë ballë jetës vetëm për mbijetesë, si dhe besimi i patundur tek i Madhi Zot, janë shoqëruesit e pandashëm të përditshmërisë së 43 vjeçares Manushaqe Todaj nga Kukësi, e cila […]

Nga përjetimet e disa haxhilerëve shqiptarë

Nga përjetimet e disa haxhilerëve shqiptarë

Karvanit të miliona haxhinjve të sivjetshëm nga mbarë bota, patën fatën t’i bashkoheshin edhe mbi 350 besimtarë e besimtare myslimane nga trevat shqiptare. Pas kthimit të tyre në Shqipëri, ne kishim dëshirë të përcillnim te ju, të dashur lexues, disa prej momenteve kulminante dhe përjetimeve personale të vizitës së tyre në epiqendrën e botës islame. […]

Përshtypje nga Haxhillëku i vitit 1997

Përshtypje nga Haxhillëku i vitit 1997

Përshtypjet dhe mbresat për haxhillëkun kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të shumta. Ato gjithmonë sjellin elemente të reja. Këtij qëllimi do t’i shërbejnë edhe përshtypjet tona. Para së gjithash duhet të kemi plotësisht të qartë domethënien e fjalëve haxhi e haxhillëk. Orientalisti i njohur dhe i çmuar, Tahir Dizdari në “Fjalorin e termave islame […]

Prizreni, kryeqyteti i xhamive

Prizreni, kryeqyteti i xhamive

Disa vende të tërheqin për t’i vizituar për shkak të bukurisë natyrore që kanë. Disa të tjera për shkak të arkitekturës së veçantë të ndërtesave. Disa, për shkak të klimës, e disa për shkak të detit e kështu me radhë. Prizreni i Kosovës ka të tjera veçori dhe karakteristika, të cilat me patjetër të ftojnë […]

HAXHI, UDHËTIMI I JETËS – REPORTAZH (HD)

HAXHI, UDHËTIMI I JETËS – REPORTAZH (HD)

Sarajevë, aty ku historia nuk harrohet

Sarajevë, aty ku historia nuk harrohet

  nga Ferit LIKA Kujtesa është gjallë… RRUGA… Tiranë- Sarajevë Lëmë pas Tiranën një pasdite të së enjtes së vrenjtur dhe nisemi për në Sarajevë. Rruga qe e gjatë dhe e lodhshme. Menjëherë sapo kaluam doganën shqiptare të Hani Hotit, rruga fillojë të përkeqësohej. E ngushtë dhe me gropa. E tillë vazhdoi përgjatë gjithë territorit […]

LIBRI, JEMI ÇFARË LEXOJMË – REPORTAZH (HD)

LIBRI, JEMI ÇFARË LEXOJMË – REPORTAZH (HD)