Përzgjedhja e Redaksisë

Drejt rrugës së përmirësimit

Drejt rrugës së përmirësimit

Kur’ani thekson se qëllimi i krijimit të qenieve njerëzore është besimi dhe adhurimi i Zotit. Vetëm me anë të dritës së besimit ne mund të kuptojmë thelbin tonë, qëllimin e jetës, mund të bëhemi të vetëdijshëm rreth aspekteve të brendshme të fenomeneve, si dhe të arsyeve që qëndrojnë pas tyre. Në udhëtimin e tyre gjatë […]

In memoriam – 50 vjet nga ndalimi i fesë

In memoriam – 50 vjet nga ndalimi i fesë

6 shkurt 1967 – 6 shkurt 2017 Të gjithë ne kemi kënaqësi kur kremtojmë dhe organizojmë festa, zhvillojmë aktivitete kulturore e shkencore, por dita e sotme, 6 shkurt 2017, përkon pikërisht me 50 vjetorin e një date të dhimbshme, por edhe të turpshme të historiografisë shqiptare, atë të fjalimit famëkeq të diktatorit Enver Hoxha, kur […]

Roli i periodikut islam në shqip

Roli i periodikut islam në shqip

Janë disa çështje lidhur me shtypin islam në gjuhën shqipe, me të cilat institucionet islame, në radhë të parë, por edhe kompetentët nga fusha të ndryshme duhet të ballafaqohen me këtë realitet. Duhet një ballafaqim i guximshëm i sinqertë dhe publik, për shkak se kjo çështje, tanimë nuk është vetëm në qarqet e dijetarëve apo […]

“Drita Islame”, mision, përgjegjësi, amanet

“Drita Islame”, mision, përgjegjësi, amanet

Shpeshherë kthehemi e shikojmë në kohë, punën që kemi bërë, dhe ndiejmë nevojën e një rivlerësimi. Si në çdo punë në këtë faqe të dheut, edhe puna jonë ka nevojë për vlerësime, sugjerime për të përmirësuar ato që bëjmë në të mirë të misionit të shenjtë që kemi pranuar. “Drita Islame”, që prej vitit 2012 […]

Nëse jeta jote do të ishte një libër…

Nëse jeta jote do të ishte një libër…

Nëse jeta jote do të ishte një libër, çfarë vendi do t’i rezervoje asaj te libraria e shpirtit tënd, mes librave filozofikë, enciklopedikë, romantikë, poetikë apo shpirtërorë? Do të doje ta vendosje në një vend të dukshëm apo në një vend ku nuk do të mund ta gjenin as edhe kërkuesit më të vëmendshëm? Do […]

BBC: Ç’po ndodh në Alepo?

BBC: Ç’po ndodh në Alepo?

Qyteti verior sirian Alepo për katër vjet rresht ka jetuar i bllokuar, por tashmë rrethimi është thyer. Alepo ka qenë një fushëbetejë kryesore në luftën midis forcave besnike të presidentit Bashar al-Assad dhe kryengritësve që duan ta rrëzojnë atë. Që nga nëntori, forcat qeveritare siriane kanë rimarrë me shpejtësi pothuajse të gjithë territorin në lindje […]

“Me të vërtetë ti (o Muhamed) ke moralin më të lartë…”

“Me të vërtetë ti (o Muhamed) ke moralin më të lartë…”

Ne jemi sot në muajin e Rebiul-Evvelit, në muajin që kremtojmë një prej ditëve me rëndësi të popullit mysliman. Në të përkujtojmë ditëlindjen e Pejgamberit Muhamed a.s., ditën që erdhi në këtë botë ai që e dërgoi Zoti mëshirë për të gjithë gjithësinë. Ç’mund të thotë njeriu që të përkujtojë Pejgamberin Muhamed, që është zotëria […]

Për ty do të kemi mall gjithë jetën

Për ty do të kemi mall gjithë jetën

Që nga dita kur ngrohtësia jote filloi të na përkëdhelte, sihariqet e reja të bashkimit kanë mbërritur te zemrat që rrahin me hidhërimin e ndarjes dhe buzëqeshjet plot kuptim të jetës kanë përfshirë gjithë ekzistencën. Në këtë udhëtim të vështirë, ishe ti kapiteni dhe cicëroni ynë në këtë breg ku ne të prisnim, një udhëheqës […]

26 vjet rrugëtim drejt Zotit, drejt vetes dhe drejt njëri-tjetrit

26 vjet rrugëtim drejt Zotit, drejt vetes dhe drejt njëri-tjetrit

Nëntorët për shqiptarët dhe për kombin shqiptar gjithmonë kanë rezultuar përcaktues në fatin dhe në rrjedhën e tyre. Nëntori i vitit 1912 solli pavarësinë dhe çlirimin e vendit, ndërsa një tjetër nëntor që do të mbahet mend në historinë e Shqipërisë, është ai i vitit 1990, që me plot gojën mund të quhet “Nëntori i […]

Aromë lirie pas 23 vitesh robëri

Aromë lirie pas 23 vitesh robëri

Shqipëria qe përfshirë nga reja e zezë e ateizmit për afro gjysmë shekulli, menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, madje me një ashpërsi më të madhe se kudo gjetkë. Që nga ajo kohë, shqiptarët e tri feve nuk guxuan të shprehnin ndjenjat e tyre fetare publikisht, sepse me to bëhej një sakrilegj, sipas doktrinës në […]