Përzgjedhja e Redaksisë

Besimi në Zotin Një, themeli bazë i Islamit

Besimi në Zotin Një, themeli bazë i Islamit

“Besimi është t’i shpjegosh dispozitat e fesë një nga një dhe t’i vërtetosh ato”.[1] Zoti në Kur’an urdhëron e thotë: “Thuaj, Ai, Allahu është Një, Allahu është Ai që çdo krijesë i mbështetet për çdo nevojë. As nuk ka lindur njeri, as nuk është i lindur dhe askush nuk është i barabartë me të”[2]. “Ai […]

Burimi i një jete të ndryshuar

Burimi i një jete të ndryshuar

Musai punonte prej vitesh në Gjermani. Ishte me letra të rregullta, por akoma nuk kishte gjetur një punë të përhershme. Prej më se një jave punonte te Hansi, një burrë 50-vjeçar, profesor i kimisë në një gjimnaz diku afër. Hansi ishte i dhënë pas lulesh, por koha e tij e kufizuar nuk e lejonte t’i […]

KMSH, simpozium në kuadër të Muajit të Vlerave Profetike

KMSH, simpozium në kuadër të Muajit të Vlerave Profetike

“Problemet sociale dhe zgjidhja e tyre në rrugë profetike”, ishte tema e simpoziumit të organizuar paraditen e sotme nga Komuniteti Mysliman i Shqipërisë në ambientet e Universitetit BEDER, në kuadër të Muajit të Vlerave Profetike. Simpoziumi u hap me një pjesë nga Kur’ani Famëlartë, të cilën e përcolli teologu Gazmend Teqja. Më pas fjalën e […]

Medreseja, digë e identitetit fetar dhe kombëtar

Medreseja, digë e identitetit fetar dhe kombëtar

Nga: Nexhat Ibrahimi Burimet themelore të Islamit, Kur’ani dhe Suneti, dëshmojnë se arsimimi dhe edukimi i pasardhësve në Islam është detyrim me përparësi për prindërit. Këtë e thekson Kur’ani në shumë ajete: “Lexo, në emër të Zotit tënd i cili të ka krijuar. …!” (Alek, 1-5) Ky detyrim prindëror ishte përparësi nëpër të gjitha periudhat […]

Përse njerëzimi ka nevojë për Kur’anin?

Përse njerëzimi ka nevojë për Kur’anin?

Tashmë kjo nuk është një pyetje e cila jo vetëm e ka përgjigjen brenda saj, por një realitet i pranueshëm nga të gjithë. Shoqëria njerëzore jeton në një kohë të trazuar plot mëkate e krime. Kudo rrëmujë… Njerëz që vuajnë nga uria… Fëmijë endacakë… Gjakmarrja… Dhuna… Vjedhja… Urrejtja… Luftra… Krime brenda familjes… Aborte dhe divorce… […]

Program madhështor për Kuranin në Teatrin e Operës dhe Baletit

Program madhështor për Kuranin në Teatrin e Operës dhe Baletit

Vlerësohen nxënësit e rinj të Kur’anit Famëlartë Është zhvilluar sot programi me titull “Kur’ani Famëlartë, udhërrëfyes për njerëzimin, eveniment i organizuar nga medresetë e vendit nën kujdesin e Komunitetit Mysliman dhe Fondacionit Arsimor e Kulturor “SEMA”. Organizimi i një programi të tillë është kthyer në traditë në të gjitha medresetë, por këtë vit, ndryshe nga […]

Thesare në fjalët profetike (1)

Ebu Hurejre transmeton nga Profeti (a.s.) se ai ka thënë: “Me të vërtetë Allahu nuk shikon as trupat dhe as fizionominë tuaj. Në të vërtetë Ai shikon zemrat e juaja.”[1] Jetëshkrimi i transmetuesit të hadithit: Ai është Ebu Hurejra, emri i të cilit është Abdurrahman Sahr Ed Deusi. Është njohur me epitetin Ebu Hurejre, ngase […]