Forum

Le të jetojmë

Le të jetojmë

Nga Nuredin NAZARKO Njeriu është një qenie komplekse dhe e mistershme, thellësinë e së cilës e njeh vetëm Projektuesi i saj. Njeriu si qenie humane ka nevojë për ushqim që i përshtatet natyrës së tij, në mënyrë që të arrihet ekuilibrimi dhe harmonia midis asaj që është më e lartë dhe asaj që është më […]

Disa aspekte të agjërimit në Islam

Disa aspekte të agjërimit në Islam

Nga Dr. Arqile BOTI Duke dashur të informoj publikun, besimtarët për rëndësinë e agjërimit, do të përpiqem, me ndihmën e Zotit të madhëruar, ta shqyrtoj agjërimin në përgjithësi dhe agjërimin e Ramazanit në veçanti, në disa aspekte, që së bashku përbëjnë themelin dhe esencën e kuptimit të tij. Aspekti historik I dërguari i Zotit të […]

Diktatura e Sasisë

Diktatura e Sasisë

nga Fatos A. KOPLIKU American University, Washington DC, SHBA Ne njerëz bosh, Ne njerëz të mbufatur, Bashkë krah për krah, Rrashtat me kashtë mbushur. Medet! Të ngjirur zërat tanë, Kur tok mërmërisim, Të heshtur, pa kuptim, Si erë mbi bar të tharë, A si këmbë mijsh mbi gastare, Në bodrum të thatë. Thomas S. Eliot[2] […]

Gjuha si mjet shpëtimi apo rrënimi?

Gjuha si mjet shpëtimi apo rrënimi?

nga Ferit LIKA  Ky nuk është një kod heshtjeje! Në një botë ku gjithçka po ecën me ritme të shpejta, ku gjithçka nxiton e hapësirat janë duke u bërë inekzistente për shkak të të ashtuquajturit proces globalizimi, me zhvillimin edhe të teorive të komunikimit, çdo ditë e më shumë po i kushtohet rëndësi gjuhës, të […]

Sheriati dhe e drejta

Sheriati dhe e drejta

Qeverisja islame në shekullin XXI Viti 2011 përfundoi me ndryshime të pakthyeshme në Lindjen e Mesme, ku hegjemonia e disa diktatorëve u përmbys nga popujt e tyre nën zgjedhë. Sakrifica dhe dëshira për ndryshim e popullit të Sirisë dhe Jemenit vazhdoi edhe në 2012. Ka një dyshim të zbehtë që bota do të jetë dëshmitare […]

Koncepti i paqes në Marrëveshjen e Medinës

Koncepti i paqes në Marrëveshjen e Medinës

Richard Kelleher Në fshatin e sotëm global, është shumë më e thjeshtë të krijosh kontakte me njerëz të kulturave dhe besimeve krejtësisht të ndryshme se sa ka qenë në të kaluarën. Fatkeqësisht, rritja e kontakteve globale ka zgjeruar gjithashtu edhe qëllimin e konfliktit kudo në botë. Konfliktet moderne gjejnë vend në shoqëritë me kulturë, besim […]

Arti: pjesë integrale e jetës së myslimanit

Arti: pjesë integrale e jetës së myslimanit

Duke folur për njeriun, në Kur’an Zoti thotë: “Xhindet dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të më adhurojnë.” (Dhārijāt, 56) Më tej vazhdon: “…vërtet, përmendja e Allahut është më e madhe!” (Ankebūt, 45). Kjo çon në arsyetimin se raison d’etre-ja e vërtetë e njeriut është të adhurojë Zotin, gjë që nënkupton se e gjithë […]

“Pabesimtar”, “mosbesimtar” apo “jobesimtar”?

“Pabesimtar”, “mosbesimtar” apo “jobesimtar”?

Ilmi Rexhepi Tri janë parashtesat e gjuhës shqipe me të cilat fjalëve u jepet kuptim mohor: pa, mos dhe jo, p.sh.: i padrejtë, padrejtësi, mosveprim, jozyrtar. Ndonëse që të gjitha kuptim mohor u japin fjalëve, nuk bën të përdoren në vend të njëra-tjetrës. Pra, ka rregulla që përcaktojnë prej cilave fjalë formohen fjalët me kuptim […]

Roli i prindit në procesin e edukimit dhe arsimimit

Roli i prindit në procesin e edukimit dhe arsimimit

nga Nuredin Nazarko Komuniteti i prindërve është një prej elementeve mjaft të rëndësishëm dhe me një rol shumë të madh në procesin e edukimit dhe të arsimimit. Pa asnjë lloj hamendje, familja jo vetëm që është qeliza bazë e shoqërisë, por njëkohësisht është edhe vendi ku fëmija, nxënësi dhe studenti i ardhshëm, do të formësohet përmes […]

Pse shkenca nuk e mohon ekzistencën e Zotit?

Pse shkenca nuk e mohon ekzistencën e Zotit?

Biologjia, fizika, matematike, inxhinieria dhe mjekësia na ndihmojnë të kuptojmë botën, por ka edhe shumë gjëra të tjera në jetë që mbeten mister. Një numër i madh librash dhe artikujsh flasin se shkenca tashmë e ka mohuar ekzistencën e Zotit. Ne dimë shumë për Universin dhe autorët shpjegojnë se Zoti është i panevojshëm. Ata thonë […]

Page 2 of 3123