Forum

Njerëzit pothuajse nuk kanë faj, thjesht dhe vetëm nuk u përshtatet zëri me figurën

Njerëzit pothuajse nuk kanë faj, thjesht dhe vetëm nuk u përshtatet zëri me figurën

Gjeta kohë të lexoj një pjesë të komenteve në portalin “Shqipëria ime” mbi replikën ndaj Buzhalës, tek i jepte të drejtën vetes të fotografonte ato gratë në rrugë, e, për më tepër, edhe t’i bënte personazhe publike pa miratimin e tyre, t’i vinte në lojë, e, nejse… E dini ç’më bëri më shumë përshtypje në […]

Feja dhe ndikimi i saj në gjuhën e përditshme

Feja dhe ndikimi i saj në gjuhën e përditshme

Frazeologjia popullore e pasur e një populli është karakteristikë që tregon për përvojën e pasur të popullit dhe aftësinë e tij në përdorimin e gjuhës në jetën e përditshme. Tashmë një pjesë e madhe e frazeologjisë popullore që ka qenë dikur në përdorim sot ka dalë nga përdorimi, edhe për shkak të zhvillimeve të mëdha […]

Njëshmëria si parim i arkitekturës dhe urbanistikës islame

Njëshmëria si parim i arkitekturës dhe urbanistikës islame

Parimet e artit islam, duke përfshirë veçanërisht arkitekturën islame dhe urbanistikën, janë të lidhura ngushtë me Shpalljen Islame në dy mënyra: drejtpërdrejt dhe tërthorazi. Ato zënë fill drejpërsëdrejti prej dimensioneve të brendshme të Shpalljes Kur’anore dhe shkencës së shenjtë që gjendet në të. Burojnë nga Fjala Hyjnore ashtu siç është shpallur në Kur’an dhe që […]

Bir i thjeshtësisë

Bir i thjeshtësisë

Realiteti jetësor me anët e tij të dukshme apo përkohësisht të padukshme, është dëshmitari më kokëfortë, që nuk korruptohet apo komprometohet, shantazhohet, presionohet për ta braktisur, deformuar apo ndryshuar dëshminë mbi jetën e njeriut. Faktet janë kokëfortë, duam apo nuk duam ne. Na pëlqen apo nuk na pëlqen, jeta lëviz me mënyrat e veta. Edhe […]

Damarët e jetës

Damarët e jetës

Ti mund të jetosh derisa nuk dëshiron më të jetosh. Mund të jetosh aq pak, sa kurrë nuk do të kishe dashur të jetoje. Ja kështu vjen dhe shkon jeta që të është dhënë. Jashtë dëshirave dhe forcave të tua. Jashtë asaj çfarë ke ndërmend të arrish. Jashtë çdo parashikimi të prekshëm dhe shumë të […]

 Këshilla për një përkthyes të ri

 Këshilla për një përkthyes të ri

Teksti (që do të përkthehet) është një mesazh i aksh autori. Ky mesazh duhet dekoduar nga aksh përkthyes. Për një përkthyes me përvojë e sidomos, midis gjuhësh që janë në marrëdhënie të shpeshta përkthimi (si në përkthimet fetare islame arabisht-shqip), kjo punë do të ishte si një hapje e lehtë nga njëri kod (arabishtja) te […]

Sprovat në jetën e njeriut

Sprovat në jetën e njeriut

Përkohësia është bashkëshoqëruesja e përhershme e njeriut mbi sipërfaqen e tokës. Edhe pse njeriu është i sigurt së është i përkohshëm mbi këtë nënqiell, një nga përfytyrimet më tipike që e karakterizon është shpresa se horizonti i fundmë i jetës mbi tokë është tepër larg dhe duhet një kohë e gjatë për të mbërritur atje. […]

Media islame e së ardhmes

Media islame e së ardhmes

“Me media kuptojmë çdo sistem komunikimi që i mundëson një shoqërie të plotësojë njërin apo të tre funksionet thelbësore të ruajtjes, komunikimit në distancë të kumteve dhe dijeve apo të riaktualizimit të praktikave kulturore ose politike.” Duke shfrytëzuar këtë përkufizim të gatshëm dhe tepër të gjerë mbi mediat, do të përpiqemi të përshkruajmë edhe më […]

Ngjarjet dramatike nga ferri i luftës në Siri

Ngjarjet dramatike nga ferri i luftës në Siri

Përmes kësaj letre dëshiroj ta ngre lart zërin tim kundër horrorit që po zhvillohet mbi popullin e Sirisë, veçanërisht mbi banorët e Halepit, të cilët këto ditë po përjetojnë ferrin e luftës së përgjakshme, ndër më të përgjakshmet pas Luftës së Dytë Botërore. Është një zë dhe thirrje që u drejtohet të Fuqishmëve të Planetit, […]

Për ata që duan të lexojnë

Për ata që duan të lexojnë

Para se të nisim e të themi siç e do zakoni dhe siç është krijuar bindja e përgjithshme, fjalë miradie për shkollën, duhet të themi se shkolla nuk është vendi ku ti mëson gjithçka dhe, për më tepër, ajo çfarë mëson aty, të jetë gjithmonë e vërtetë. Shkolla është vendi ku ti mëson diçka, shumëçka […]

Page 1 of 41234