Eseistikë

Myslimanët evropianë përballë sfidave të integrimit

Myslimanët evropianë përballë sfidave të integrimit

Para shumë kohësh pata mësuar për ndarjen nga jeta të imamit të xhamisë së Et’hem Beut, H. Hasan Qytyku. Krahas keqardhjes, në ato çaste më erdhën në mend kontaktet e rralla që kisha pasur me të që nga koha kur u njoha me besimin islam, e deri para kur ai më përshëndeste me përzemërsi e […]

Morali i besimtarit

Morali i besimtarit

nga Aorel Senja Morali përfshin të gjithë mënyrën e sjelljes, veprave dhe qëndrimeve të një personi. Ai përfshin karakterin, mënyrën e të folurit, gjykuarit, reagimit dhe deri te mënyra e heshtjes. Morali është ai sistemi i bukur i rregullave, me anë të zbatimit të së cilit njeriu i përfiton jetës së tij një kënaqësi të […]

A e kuptojnë ç’po ndodh me ta?

A e kuptojnë ç’po ndodh me ta?

Mendimi për pranimin e Islamit më dukej si aventura nëpër urë, mbi humnerën ndërmjet dy botëve tjetërfare; urës aq të gjatë, saqë duhet të arrihet pika nga e cila s’ka kthim para se skaji tjetër të bëhet i pashmangshëm. Kam qenë krejtësisht i vetëdijshëm se, nëse bëhem mysliman, më duhet medoemos që të kthehem nga […]

Dy keqkuptime në lidhje me lirinë

Dy keqkuptime në lidhje me lirinë

“Liria është një hiç. I gjithë problemi është çlirimi.” Thomas Mann Thellë-thellë diskursi mbi lirinë përbën një absurd tipik në sojin njerëzor, sepse pas absurdit të parë, që është mohimi i Zotit, ose mosbesimi, si pasojë, çdo absurd a paradoks është i mundur; domethënë, i ka të gjitha gjasat të ndodhë, ose të nxjerrë krye, […]

Për marrëdhënien mes njohjes dhe veprimit

Për marrëdhënien mes njohjes dhe veprimit

Përgjithësisht, në thelb të çdo veprimi qëndron një njohje, – pra një dije – e cila kryen rolin e motivit që nxit drejt një veprimi të caktuar. Duke patur parasysh këtë, nuk është fare e vështirë të merret me mend se veprimi është i varur kryekëmbë nga njohja. Ky subjekt është një nga më domethënësit […]

Tëhuajësimi – aspekti etik dhe estetik

Tëhuajësimi – aspekti etik dhe estetik

Në lidhje me fjalën tëhuajësim, për ata që mund të mos e kenë të qartë, fillimisht dua të bëj një sqarim paraprak. Siç e vëmë re edhe nga ana gjuhësore, te kjo fjalë e përbërë, kemi fjalën i/e huaj, gjë që na jep sinjalin e parë për ta dekoduar. E thënë përmbledhtazi, tëhuajësimi është një […]

Sami Frashëri dhe Islami

Sami Frashëri dhe Islami

Kur flasim për Sami Frashërin menjëherë na vjen ndërmend vepra e tij madhore, që më pas do të bëhej dhe plan-programi i rilindasve tanë, “Shqipëria çka qenë, ç’është dhe ç’do të bëhet”. Kjo gjë jo për fajin tonë, sepse deri më sot vetëm me anë të kësaj vepre është njohur ky dijetar dhe enciklopedist i […]

Zot dhe njeri (Nga një këndvështrim filozofik)

Zot dhe njeri  (Nga një këndvështrim filozofik)

Zoti përsillej lirisht nëpër gjithësi. Por s’ishte i kënaqur. Copat e gjithësisë të përbëra prej lëndësh të ngurta, të lëngshme ose të gazta lëviznin pafundësisht por rregullisht. Megjithatë, tani për tani vetëm Ai vetë e dinte se ç’kishte bërë. Vetëm Zoti e dinte se ç’kishte bërë, sepse ai ishte e vetmja qenie e vetëdijshme dhe […]

Kthesa shpirtërore e Kandinsky-t

Kthesa shpirtërore e Kandinsky-t

Sa më e thellë të jetë bluja, aq më shumë e tërheq njeriun drejt pafundësisë, dhe zgjon tek ai dëshirimin për të Kulluarën dhe për Mbishqisoren. Bluja është ngjyra e qiellit, ashtu siç e përfytyrojmë ne qiellin nën tingullin e fjalës qiell. Wassily Kandinsky Pak biografi Wassily Kandinsky lindi në Moskë, në vitin 1866. Pasi […]

Njeriu në veprim

Njeriu në veprim

nga Nuredin NAZARKO  Njeriu vjen në këtë botë si ekzistencë unike dhe e papërsëritshme dhe përgjatë përkohësisë i duhet ta përplotësojë ekzistencën nëpërmjet veprimit dhe veprimi vjen si rezultat i mendimit, që buron nga shpirtërorja. Disa syresh e thjeshtëzojnë veprimin si nevojë për të dobishmet, për ato që dhurojnë kënaqësi dhe largimin prej dhimbjes apo […]

Page 1 of 3123