Kulturë

Dimensioni kombëtar i revistës “Dituria Islame”

Dimensioni kombëtar i revistës “Dituria Islame”

Periodiku, përveçse kronikë besnike e kohës dhe e proceseve historike, është edhe dëshmi e nivelit kulturor e të përgjithshëm të një shoqërie. Madje-madje, periodiku fetar është edhe dëshmi e gjendjes shpirtërore të bashkësisë që e prodhon dhe së cilës i dedikohet. “Dituria islame”- rrugëtimi i saj “Dituria islame” shquhet si një faktor i rëndësishëm për […]

Revista “Udha e s’vërtetës”

Revista “Udha e s’vërtetës”

Shtypi periodik fetar islam në gjuhën shqipe Doli në tetor të vitit 1923 dhe botohej në Shkodër. Që në numrin e parë, kryeredaktori i saj Kadri Prishtina, paraqiti në mënyrë koncize programin e kësaj reviste. Aty përmblidheshin synimet kryesore të këtij organi, si mësimi i parimeve të thjeshta të fesë, për t’i shpëtuar njerëzit prej […]

“Udha Islame”, përtej pragut të 150 numrave të parë…

“Udha Islame”, përtej pragut të 150 numrave të parë…

Gazeta e përmuajshme fetare, kulturore, edukative “Udha Islame”, organ shtypi i Myftinisë Shkodër, doli në qarkullim për të parën herë në prag të përkujtimit të 12 vjetorit të rilejimit me ligj të ushtrimit dhe praktikimit të besimit fetar në vendin tonë. Numri i parë i kësaj gazete doli në muajin tetor të vitit 2002. Organizimin […]

Dy fjalë për librin “Ç’urdhnon Kur’ani” të Haxhi Vehbi Dibrës

Dy fjalë për librin “Ç’urdhnon Kur’ani” të Haxhi Vehbi Dibrës

Jam shumë i nderuar që kam në dorë këtë libër dhe e kam lexuar më vëmendjen që meriton. Besoj se është rasti të theksojmë rëndësinë e një pune sistematike që po bën prej disa vitesh Komuniteti Mysliman i Shqipërisë për ringjalljen e kujtesës. Dhe kujtesa ka një rëndësi të jashtëzakonshme dhe komplekse. Ringjallja e saj […]

Ribotohet enciklopedia e 100 personaliteteve

Ribotohet enciklopedia e 100 personaliteteve

Është ribotuar për herë të tretë enciklopedia “100 personalitete shqiptare të kulturës islame”. Pas suksesit të dy botimeve të para, si dhe duke parë kërkesat e shumta nga studiues, akademikë, besimtarë dhe lexues të ndryshëm, Komuniteti Mysliman ka ribotuar për herë të tretë enciklopedinë e 100 personaliteteve islame ndër vite. Ribotimi vjen i rishikuar si […]

Një botim bibliografik shumëvlerësh

Një botim bibliografik shumëvlerësh

nga Prof. dr. Zyhdi Dervishi Para pak kohësh Drejtoria e Kulturës e Komunitetit Mysliman të Shqipërisë botoi përmbledhjen bibliografike të plotë, shteruese “Bibliografia e gazetës “Drita Islame”, Janar 1992 – Dhjetor 2011”, me afro 500 faqe. Ky botim i realizuar me kritere mirëfilli profesionale ka vlera të shumëfishta jo vetëm teologjike e teorike, por edhe […]

Familja myslimane që kujdeset për Kishën e Ringjalljes në Jeruzalem

Familja myslimane që kujdeset për Kishën e Ringjalljes në Jeruzalem

Kur kalifi mysliman, Omer ibnul Hatab mori në dorëzim çelësat e qytetit të shenjtë Kuds (Jerusalem), gjë e cila simbolizonte përkujdesin për qytetin, peshkopi i qytetit e ftoi kalifin që faljen e namazit ta bëjë në kishën e Ringjalljes, vendin më të shenjtë të krishterëve. Por kalifi Omer refuzoi duke i thënë: ”Jo, sepse kam […]

Ekspozita “Në gjurmët e dijetarëve dhe prijësve të shquar myslimanë shqiptarë”

Ekspozita “Në gjurmët e dijetarëve dhe prijësve të shquar myslimanë shqiptarë”

Ditën e shtunë me dt. 25 prill 2015, ditë në të cilën u zhvillua Programi i 10-të Festiv “Profeti Muhamed a.s. – Krenaria e Njerëzimit”, një organizim i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë në bashkëpunim me Fondacionin Kulturor dhe Arsimor SEMA, është çelur dhe ekspozita “Në gjurmët e dijetarëve dhe prijësve të shquar myslimanë shqiptarë”, ku […]

Të punosh me penel dhe me bojë në kupolë

Të punosh me penel dhe me bojë në kupolë

Artizani Gentian Horanlli nga Shqipëria i jep formë brendisë së xhamisë së re në Brilon Nga Tomas Vinterberg (Thomas Winterberg) Brilon. Zjarri  që ra në mars të 2012 qe një goditje e rëndë p ër Shoqatën Kulturore turko-islame. Një njeri humbi jetën. Pesë të tjerë u lënduan dhe ndërtesa në të cilën gjendet faltorja e kësaj […]

KMSH boton albumin “Medreseja e Tiranës një shekull në shërbim të dijes”

KMSH boton albumin “Medreseja e Tiranës një shekull në shërbim të dijes”

Albumi fotografik “Medreseja e Tiranës një shekull në shërbim të dijes”, vjen si një botim special i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë dhe Fondacionit Kulturor dhe Arsimor “Sema”, me rastin e 90 vjetorit të themelimit të Medresesë së Tiranës. Publikimi i këtyre fotove bëhet për herë të parë dhe janë siguruar nga Arkivi Qendror i Shtetit, […]