Kulturë

“Intektuali dhe dimensioni shpirtëror” i Esat Canaj

“Intektuali dhe dimensioni shpirtëror” i Esat Canaj

Dy fjalë për autorin Esat Canaj lindi në Gruemirë më 09.05.1943. Shkollën 7-vjeçare e kreu në vitin 1957. I del bursa për vazhduar studimet në gjimnaz, por nuk e vazhdoi. Ka punuar në kooperativën bujqësore, si punëtor krahu për 2 vjet. Në vitin 1960-1962 vazhdoi shkollën pedagogjike 2-vjeçare. U emërua mësues në Kullaxhi (Mënelë), Mirditë […]

Zhvillohet në Prishtinë Konferenca Shkencore “Zani i Naltë, një shekull në shërbim të dijes”

Zhvillohet në Prishtinë Konferenca Shkencore “Zani i Naltë, një shekull në shërbim të dijes”

  Ditën e enjte, më datë 16 qershor 2016, është zhvilluar në Prishtinë në ambinetet e Hotel Swis Diamond, Konferenca Shkencore “Zani i Naltë, një shekull në shërbim të dijes”, organizuar nga Bashkësia Islame e Kosovës. Kjo konferencë vjen pas asaj të zhvilluar në Tiranë më 16 shkurt 2016, kushtuar pikërisht botimit të plotë të […]

Shkrimtari për fëmijë Xhahid H. Bushati

Shkrimtari për fëmijë Xhahid H. Bushati

HYRJE Kam kohë që mendohem të shkruaj për mikun tim të mirë, Xhahid Bushati, shkrimtarin për fëmijë dhe mësuesin e letërsisë në Medresenë “Haxhi Sheh Shamia” në Shkodër. M’u kujtua se kohë më parë kam shkruar për të një shkrim për vëllimin me poezi “Kush e zgjoi këngën e zogut?” (asokohe isha mësues në fshat),[1] […]

Xhamia e Iliaz bej Mirahorit, Korçë

Xhamia e Iliaz bej Mirahorit, Korçë

Është xhamia më e vjetër e këtij tipi në vendin tonë. Sipas mbishkrimit të vonë, 1872-1873, që ruhet mbi portën e hyrjes, mësojmë se xhamia është ndërtuar në vitin 1495-6 (901 h), nga Iliaz beu, me origjinë nga Panariti, Mirahor, komandant i stallave të sulltan Bajazitit të II[1]. Iliaz beu, djalë i një prifti nga […]

Iniciativa: Të sfidojmë ekstremizmin me tolerancë

Iniciativa: Të sfidojmë ekstremizmin me tolerancë

Studentët e iniciativës “P2P: Challenging Extremism” me moton Bridges to Tolerance (ura drejt tolerancës), ftojnë të gjithë studentët, nxënësit, prindërit, mësuesit, liderët dhe përfaqësuesit fetarë, drejtuesit e institucioneve publike, gazetarët, artistët dhe çdo qytetar shqiptar, të bëhen pjesë e koalicionit shoqëror të tolerancës. Të gjithë së bashku të kontribuojmë me mesazhe paqe, tolerance, dashurie dhe […]

Ish-refugjatja shpallet mësuesja më e mirë në botë

Ish-refugjatja shpallet mësuesja më e mirë në botë

Mësuesja palestineze, Hanan Al Hroub, për shkak të mënyrës së saj të mësimit ka fituar çmimin e mësuesit më të mirë në botë, prej 1 milion dollarësh. Hanan Al Hroub u rrit në një kamp refugjatësh palestinezë dhe tani punon si mësuese, raporton BBC-ja. Ajo është e specializuar për mbështetjen e fëmijëve, të cilët kanë […]

KMSH vazhdon fushatën për mbledhjen e librave të vjetër

KMSH vazhdon fushatën për mbledhjen e librave të vjetër

Komuniteti Mysliman i Shqipërisë, prej disa kohësh ka hapur fushatën për mbledhjen e botimeve të vjetra në shqip, arabisht, osmanisht, persisht e gjuhë të tjera, si dhe objekteve antikuarë, që kanë lidhje me Islamin dhe myslimanët shqiptarë, fushatë e cila do të finalizohet me hapjen e Bibliotekës dhe Muzeut Islam në Kompleksin e Namazgjasë, në […]

Pak histori e fjalë libri për një bibliotekë të çmueshme që u dogj

Pak histori e fjalë libri për një bibliotekë të çmueshme që u dogj

Qyteti im, Shkodra është shquar edhe për bibliotekat e saj. Kjo shquarsi e ardhur nga rrezatimi i librave, si në heshtje, si në trazime, si në realitete të ashpra e dramatike, Shkodrës ia ka ndritur fytyrën! Rrallë qytet, si ky i Vendlindjes sime, mund të shfaqet me nurin e hënës së mahnitshme librore. Nderim emër […]

“Zani i Naltë”, një model etik dhe përgjegjës i komunikimit fetar shqiptar

“Zani i Naltë”, një model etik dhe përgjegjës i komunikimit fetar shqiptar

Botimi i “Zani i Naltë” në vitin 1923 përkon me një fazë të rëndësishme të shtetit shqiptar dhe komunitetit mysliman shqiptar. Në këtë vit shoqëria shqiptare e organizuar nën shtetin shqiptar dhe jashtë kufijve të tij po kalonte një fazë delikate e të rëndësishme të historisë së tij. Pas gati një dekade prej themelimit të […]

Hapa konkretë në dialogun myslimano-katolik

Hapa konkretë në dialogun myslimano-katolik

Në kuadër të bashkëpunimit për dialogun ndërfetar myslimano-katolik, është zhvilluar një vizitë e stafit akademik të Departamentit të Shkencave Islame nga Universiteti Hëna e Plotë Bedër dhe studentëve të vitit të tretë të këtij departamenti në Shkollën e Lartë Teologjike Katolike (Seminari Ndërdioqezian) në Shkodër. Në krye të këtij delegacioni ishte rektori i Universitetit Bedër, […]