Kulturë

Arti Islam, urë mirëkuptimi

Kudo në Perëndim shquhet ndikimi i artit islam. Arkitektura islame, e imituar shumë në Evropë, hera-herës edhe e parodizuar në këtë fillimshekull. Por shumë më e madhe është influenca e modelimeve dhe dizajnit islam – në tapete, tekstile në përgjithësi, prodhime argjendarie, qeramikë dhe mozaikë. Termi ‘arabesk’, përdorur për të përshkruar modelime lulesh dhe pemësh […]

Kurban Bajrami (Poezi)

-POEZI- Behauddin GASHI Kurban Barjami U ngrit Kurban Bajrami, kjo festë e bekuar, mbi sakrificën sublime të profetit Ibrahim. Ai, për hir të All-llahut, Zot i Madhëruar, djalin deshi t’bëjë kurban, pa më t’voglin hezitim… Ibrahimi vuri thikën mbi qafën e Ismailit dhe dora s’iu drodh tek e tërhoqi fort. Bota u mbush me ngjyra, […]

Mjafton një shkëndijë…

-TREGIM- Osman XHILI Ishte dita e pestë e muajit Ramazan dhe mua m’u desh që të shkoja në Tiranë. Normalisht, isha i lirë të mos agjëroja e ta plotësoja atë më vonë, por nuk e shfrytëzova këtë mundësi. Pra, vazhdova agjërimin. Arrita në kryeqytet dhe mendoja ku të shkoja në mbrëmje, pasi kisha dy motrat […]

Ja Kur’ani më i madh në botë

Kur’ani më i madh në botë ndodhet në kryeqytetin e Republikës Tartare (Kazan), pjesë e Federatës Ruse. Ai është punuar nga kompania italiane “Reverra” dhe peshon 800 kilogramë. Në ceremoninë e organizuar në xhaminë “Kul Sherif” në Kazan me rastin e sjelljes së Kur’anit, morën pjesë ish Presidenti i Tartarit, Mintimir Shavmijev, kryeministri tartar Ildar […]

Kaligrafia islame prezantohet në SHBA

Hapet ekspozita e kaligrafise bashkëkohore persiane dhe arabe në galerinë Tagore Sundaram në New York. Në ekspozitën e titulluar “Fotografitë e shkruara” marrin pjesë me punimet e tyre 13 artistë të shquar nga Lindja e Mesme. Qëllimi i punimeve është pasqyrimi i rolit të kaligrafisë tradicionale islame në ideologjinë bashkëkohore të Lindjes së Mesme. Artistët […]

Padrejtësia paguhet…

TREGIM Një fshatar i varfër kalonte rrugës për në pazar duke tërhequr për litari lopën e vetme që kishte. Ai kishte vendosur ta shiste lopën dhe me paratë do të blinte një dhi për qumësht për fëmijët, bukë dhe do të paguante shkollën e djalit, i cili ëndërronte të bëhej i ditur dhe t’i shërbente […]

Turqia u del në mbrojtje portikëve të Qabesë

Turqia u del në mbrojtje portikëve të Qabesë

Turqia ka hyrë në bisedime me qeverinë arabe në lidhje me portikët e Qabesë, ku kohët e fundit po diskutohet për prishjen e tyre. Si rezultat i miliona vizitorëve që vizitojnë Qaben çdo vit, hapësira rreth Qabes sa vjen e “bëhet” më e ngushtë. Por idetë për prishjen e këtyre portikëve dhe zgjerimit të hapësirës […]

Arabët i përkthyen hieroglifet në shek. e IX

Arabët i përkthyen hieroglifet në shek. e IX

Sipas një libri që u botua nga një studiues i University College të Londrës, studiuesit perëndimore nuk ishin të parët që deshifruan gjuhën e lashtë të faraonëve. Dr. Ukasha El Dali i Institutit të Arkeologjisë pranë UCL zbuloi se studiuesit arabë jo vetëm shfaqën interes të veçantë për Egjiptin e lashtë, por edhe i përkthyen […]

Pakistan, gjendet dorëshkrimi 900 vjeçar i Kuranit

Pakistan, gjendet dorëshkrimi 900 vjeçar i Kuranit

Arkeologu Ghulam Akbar Malik, gjatë udhëtimit në Xhehlem, në veri të provincës Penxhab, ka gjetur një dorëshkrim me vlerë të Kur’anit të Shenjtë i cili daton që në shekulli i XII. Sipas ‘Tribune Express’, ky dorëshkrim i çmuar është shkruar në papirus nga Seraxhudin Ebu Tahir Muhamed bin Abdurreshid në shekullin e dymbëdhjetë, dhe është […]

1001 shpikjet, ekspozitë e Periudhës së Artë Islame

1001 shpikjet, ekspozitë e Periudhës së Artë Islame

Një ekspozitë me arritjet shkencore në botën myslimane është hapur në Los Anxhelos. E quajtur 1001 Shpikjet, ekspozita është një kronologji e Periudhës së Artë të shkencës në botën islamike nga shekulli i 7 deri në shekullin e 17. Aktivisti egjiptian Vael Gonim i cili përdori rrjetet sociale në internet për të filluar revolucion në […]