Kulturë

Bibliotekat lihen në harresë

Pjesa me e madhe e institucioneve shqiptare, qofshin këto akademike, universitare ose jo, kanë në ndërtesat e tyre edhe ambiente bibliotekash. Por a frekuentohen ato? A pasurohen me literature dhe për çfarë shfrytëzohen? Biblioteka e Galerisë Kombëtare, e krijuar prej vitit 2001, ka plot 3700 tituj qe lidhen ngushtësisht me artin pamor, por edhe arkitekturën. […]

Del në treg libri “Në dritë të njohjes”

Këto ditë, saktësisht me fillim të vitit të ri 2012, doli nga shtypi libri i ri i autorit, shkrimtarit, poetit, studiuesit, hulumtuesit, publicistit Mexhid Yvejsi nga Gjakova, nga Kosova, me titull ”Në dritë të njohjes”. Në parathënien e librit shkrimtari Mexhid Yvejsi, nga Gjakova, e shënon një thënie të mrekullueshme të Ludwig Wittgensteini-it: “Feja është niveli më […]

Veshjet tradicionale, nuk stimulohet prodhimi

Veshjet popullore të traditës në trevat e Vlorës janë të shumëllojshme dhe mund të shndërrohen në një resurs të vërtetë për zhvillimin e turizmit kulturor. Piktori i njohur vlonjat, Hilmi Bani, thotë për ATSH-në se, “kjo shumëllojshmëri ngjyrash dhe stilesh në konceptimin e veshjeve popullore është mjaft interesante në këndvështrimin artistik dhe përbën ndoshta edhe […]

Muzeu i Luvrit, galeri të reja për artin islam

Muzeu i famshëm i Luvrit në Paris njoftoi për mediat hapjen e galerive të reja për pjesën e Artit Islam. Sipas zyrtarëve të Luvrit, galeritë e reja përbëjnë risinë më të rëndësishme arkitektonike që nga ndërtimi i Piramidës prej qelqi 20 vjet më parë. Projekti në fjalë nisi në vitin 1995, kur drejtuesit e muzeut […]

Kontributi i dijetarëve myslimanë në fizikë

Kontributi i myslimanëve në  fizikë është i madh. Puna dhe zbulimet e tyre kanë qenë të koncentruara kryesisht në: studimin e optikës, studimin e materies dhe natyrës së saj, studimin e lëvizjeve projektuese. Për myslimanët optika paraqiste artin për konstruktimin e pasqyrave duke u bazuar në trigonometrinë sferike. Gjatë zhvillimit të këtij arti, përparimet e […]

Hjuston: Hapet ekspozita e artit islam

Islami ka qenë i përhapur në kulturat dhe besimet e tjera duke kaluar edhe caqet e vendlindjes së tij, gadishullit Arabik. Mes traditave islame ka një vend të çmuar edhe tradita e dhurimit, qoftë për oportunizëm apo arsye altruiste.  Punimet e artit që janë dhuruar gjatë shekujve shpesh paraqesin motive që menjëherë të sjellin në […]

Gjendet harta 400 vjeçare e kronikanit Evlija Çelebiu

Është zbuluar harta e lumit Tigrër dhe Eufratit e punuar nga Evlija Çelebiu, një nga kronikanët më mëdhenj të botës. Pedagogu i Universitetit të Marmarasë, Prof. Zekeria Kurshun (Zekeriya Kurşun) pas një pune e mundi të gjatë arriti të gjejë gjurmët e hartës në Katar. Informacioni i vetëm që dihej në lidhje me hartën, e […]

Arkitekurë Islame, Taxh Mahali një nga tetë mrekullitë e botës

Taxh  Mahali shikohet sot si një nga tetë mrekullitë e botës dhe disa nga historianët perëndimor të artit kanë vënë në dukje se bukuria e tij arkitektonike nuk është tejkaluar kurrë. Taxh Mahali është monumenti më i bukur i ndërtuar nga Mugalët, udhëheqës të dikurshëm myslimanë të Indisë. Taxh Mahali është tërësisht i ndërtuar nga […]

Fotot më të mira të vitit 2011 (FOTO LAJM)

“National Geographic”  shpalli fituesit e konkursit fotografik mbarë botëror për vitin 2011. Fotografët konkurrentë kanë dërguar fotot e tyre më të mira të vitit dhe fituesie çmimit të madh është fotografi Shikhei Goh me foton e një pilivese. Gjithashtu fituesit e tjerë, përveç një çmimi të mirë financiar kanë marrë edhe të drejtën për të […]

Evlija Celebi, ky udhëtar i madh osman

Këtë vit mbushen plot katërqind vjet nga viti i lindjes së Evlija Celebi (1611-1682). Për të nderuar këtë udhëtar të madh të perandorisë osmane, të mbiquajtur “Marko Polo i Perandorisë Osmane”, në katërqind vjetorin e lindjes së tij, UNESCO e shpalli vitin 2011 vitin e Evliya Celebisë. Me këtë rast, Ministria e Kulturës dhe Turizmit […]