Kulturë

Nis cikli i seminareve “Kur librat flasin”

Nis cikli i seminareve “Kur librat flasin”

Departamenti i Shkencave Islame dhe Klubi studentor “Mesazhi i Jetës” në Kolegjin Universitar Bedër, kanë nisur ciklin e seminareve të hapura me titull “Kur librat flasin”. Kjo platformë konsiston në një analizë të përjavshme të librave, apo titujve të ndryshëm të pedagogëve, shkrimtarëve dhe akademikëve shqiptarë e të huaj nga personalitete dhe të ftuar të shumtë. […]

Botime të reja të Komunitetit Mysliman

Botime të reja të Komunitetit Mysliman

Viti 2016 ka qenë i pasur në botime për Komunitetin Mysliman të Shqipërisë, ndër të cilat zgjodhëm të servirim për të interesuarit dhe dashamirësit e fjalës së shkruar disa nga titujt e botuar së fundmi nga Drejtoria e Kulturës. “A duhet feja, a e pengon bashkimin kombëtar”, një libër dhe analizë sociologjiko-fetare e patriotit dhe […]

Xhamia e Plumbit në Shkodër

Xhamia e Plumbit në Shkodër

Xhamia e Plumbit në Shkodër është më e madhja që ruhet në Shqipëri dhe e vetmja përfaqësuese e tipit klasik osman. Xhamia, siç tregon mbishkrimi ndërtimor, është themeluar nga Mehmet Pashë Bushati në vitin 1773-1774 (1187 h). Për nga ndërtimi planimetrik e vëllimor ajo është e tipit të përbërë. Xhamia përbëhet nga salla e lutjeve […]

“Tre elementet e strukturës së fesë islame” i Xhemal Ballës

“Tre elementet e strukturës së fesë islame” i Xhemal Ballës

Dy fjalë për autorin Xhemal Balla lindi në Tiranë më 2 prill 1934. Ka kryer arsimin e plotë të Medreses së Naltë në Tiranë, si dhe arsimin e mesëm e të lartë pedagogjik. Punoi në arsim si mësues, drejtor e inspektor për 50 vite me radhë. Ka kryer dy kurse kualifikimi, një në Universitetin e […]

Tjetër Kur’an në shqip, kësaj here i një ish-kryemyftiu

Tjetër Kur’an në shqip, kësaj here i një ish-kryemyftiu

Botohet përkthimi i Kur’anit në gjuhën shqipe i Salih Ferhat Hoxhës, ish-kryemyfti i Shqipërisë, nga shtëpia botueseLogos-A nga Shkupi Nga Jahja Hondozi, Fakulteti i Filologjisë, Prishtinë Këtyre ditëve literatura shqipe është pasuruar edhe me një vepër mjaft të vlefshme dhe të çmuar. Fjala është për botimin më të ri të përkthimit të Kur’anit në gjuhën shqipe, […]

Xhamia e Et’hem Beut në Tiranë

Xhamia e Et’hem Beut në Tiranë

Ndodhet në qendër të qytetit me Kullën e Sahatit pranë. Dikur ajo bënte pjesë në kompleksin e ndërtimeve të qendrës së qytetit. Përballë saj ndodhej pazari, më në lindje xhamia e Sulejman Pashës (viti 1614) me banjën pranë, dhe në veriperëndim, xhamia e Karapicëve. Tirana përmendet së pari në shek. XV gjatë luftërave të Skënderbeut […]

“Intektuali dhe dimensioni shpirtëror” i Esat Canaj

“Intektuali dhe dimensioni shpirtëror” i Esat Canaj

Dy fjalë për autorin Esat Canaj lindi në Gruemirë më 09.05.1943. Shkollën 7-vjeçare e kreu në vitin 1957. I del bursa për vazhduar studimet në gjimnaz, por nuk e vazhdoi. Ka punuar në kooperativën bujqësore, si punëtor krahu për 2 vjet. Në vitin 1960-1962 vazhdoi shkollën pedagogjike 2-vjeçare. U emërua mësues në Kullaxhi (Mënelë), Mirditë […]

Zhvillohet në Prishtinë Konferenca Shkencore “Zani i Naltë, një shekull në shërbim të dijes”

Zhvillohet në Prishtinë Konferenca Shkencore “Zani i Naltë, një shekull në shërbim të dijes”

  Ditën e enjte, më datë 16 qershor 2016, është zhvilluar në Prishtinë në ambinetet e Hotel Swis Diamond, Konferenca Shkencore “Zani i Naltë, një shekull në shërbim të dijes”, organizuar nga Bashkësia Islame e Kosovës. Kjo konferencë vjen pas asaj të zhvilluar në Tiranë më 16 shkurt 2016, kushtuar pikërisht botimit të plotë të […]

Shkrimtari për fëmijë Xhahid H. Bushati

Shkrimtari për fëmijë Xhahid H. Bushati

HYRJE Kam kohë që mendohem të shkruaj për mikun tim të mirë, Xhahid Bushati, shkrimtarin për fëmijë dhe mësuesin e letërsisë në Medresenë “Haxhi Sheh Shamia” në Shkodër. M’u kujtua se kohë më parë kam shkruar për të një shkrim për vëllimin me poezi “Kush e zgjoi këngën e zogut?” (asokohe isha mësues në fshat),[1] […]

Xhamia e Iliaz bej Mirahorit, Korçë

Xhamia e Iliaz bej Mirahorit, Korçë

Është xhamia më e vjetër e këtij tipi në vendin tonë. Sipas mbishkrimit të vonë, 1872-1873, që ruhet mbi portën e hyrjes, mësojmë se xhamia është ndërtuar në vitin 1495-6 (901 h), nga Iliaz beu, me origjinë nga Panariti, Mirahor, komandant i stallave të sulltan Bajazitit të II[1]. Iliaz beu, djalë i një prifti nga […]

Page 1 of 18123Next ›Last »