Intervista

Burhan Fili – Jeta e panjohur e muhaxhirit shqiptar, që u shndërrua në kandil ndriçues

Burhan Fili – Jeta e panjohur e muhaxhirit shqiptar, që u shndërrua në kandil ndriçues

Një nga aktivistët dhe misionarët shqiptarë më të mëdhenj dhe të spikatur të fesë islame në mërgim, Burhan Fili, tani në moshën 68-vjeçare vjen me një rrëfim nostalgjik dhe mbresëlënës për bashkëpunëtorin e revistës Drita Islame, gazetarin Qani Sulku, duke u rikthyer pas në kohë për të kujtuar e për të ndarë me ne, arsyet […]

5 shamimbajtëset e para në Shqipërinë e pas ’90-ës dhe rrëfimet e tyre

5 shamimbajtëset e para në Shqipërinë e pas ’90-ës dhe rrëfimet e tyre

A e kishit menduar ndonjëherë veten si “femër të mbuluar”, para se të hidhnit këtë hap vendimtar për jetën tuaj? Myzejen Myftari: Jo, nuk më kishte shkuar kurrë ndërmend që do të mbulohesha dhe as që kam qenë e vetëdijshme që duhej të mbulohesha. Para se ta njihnit Islamin, kishit parë besimtare të mbuluara? Çfarë […]

Johan V. Gëte dhe komunikimi me kulturat orientale

Johan V. Gëte dhe komunikimi me kulturat orientale

Edvin Cami, studiues dhe përkthyes Cila është përmasa orientale e Gëtes? Përmasa orientale e Gëtes është e ndarë në dyshë. Oriental, si kulturë, Gëtja nuk është, po ka një afinitet të veçantë ndaj aspekteve të ndryshme të kulturës orientale dhe të asaj çka vjen nga Orienti, në veçanti në aspektin shpirtëror, filozofik dhe fetar. Në […]

Çifti i imigrantëve sirianë ndërton strehën për familjen e re në Shqipëri

Çifti i imigrantëve sirianë ndërton strehën për familjen e re në Shqipëri

De Gusto është një bar i njohur në qendër tregtare të populluar vetëm disa metra nga Sheshi Skënderbej në Tiranë, që tërheq klientët me një shumëllojshmëri produktesh. Përveç ekspresit dhe kapuçinos së mirë dhe pijeve të zakonshme, ai ofron çajin tradicional turk, ushqime të shpejta të shijshme dhe nargjile të llojeve të ndryshme. Diversiteti i […]

“Nuk mund të themi që nuk e dinim. Në Halep, shpartallimi i Perëndimit”

“Nuk mund të themi që nuk e dinim. Në Halep, shpartallimi i Perëndimit”

Në Halep jemi duke parë rikthimin e tmerreve të Srebrenicës në Bosnje dhe të Groznit në Çeçeni, por me një dallim. Këtë herë masakrat na i rrëfejnë minutë pas minute në Twiter, vetë viktimat. Shpërqendrimi i qeverive tona dhe opinioneve tona publike është shenjë e shpartallimit të Perëndimit, të humanizmit, të Europës”. Raphaël Glucksman, aktivist për […]

Adem Ramadani, njeriu që la gjithçka për Allahun

Adem Ramadani, njeriu që la gjithçka për Allahun

Ai është ndër më të njohurit në të gjitha trojet shqiptare në këndimin e ilahive (lirikave me karakter islam), si dhe i pari, i cili në kulmin e karrierës së tij si këngëtar, bëri një hap të guximshëm, duke u distancuar njëherë e përgjithmonë nga karriera e tij, vetëm për hir të Zotit; duke mos […]

Aga: Maks Velo ka frikë nga myslimanët?! – Ja garancia ime për të

Aga: Maks Velo ka frikë nga myslimanët?! – Ja garancia ime për të

Pak ditë më parë, Maks Velo  përsëriti në publik tezat e tij mbi Islamin dhe besimtarët myslimanë duke theksuar se “Islami nuk jepte siguri” apo se “ndihej si në Arabi duke i parë të faleshin në shesh”. Në lidhje me këtë, Gazeta Shqiptare ka zhvilluar një intervistë me Gazmend Agën, nënkryetarin e Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, […]

Make up-artisti i xhamive Gentian Horanlli

Make up-artisti i xhamive Gentian Horanlli

Gentian Horanlli – 38 vjeçari nga Korça, u rrit duke parë çdo ditë xhaminë e Iljaz bej Mirahorit dhe duke lozur në oborrin e saj, por atëherë nuk i shkonte kurrë ndërmend se jeta e tij do të ishte e lidhur kryekëput me xhamitë, me një rol që asokohe askush s’do ta besonte. Tashmë një […]

Fatma Karaj – Imazhi i myslimanes bashkëkohore shqiptare

Fatma Karaj – Imazhi i myslimanes bashkëkohore shqiptare

Cila është Fatma Karaj – vajza nga Berati që tashmë drejton Zyrën e Gruas pranë Komunitetit Mysliman të Shqipërisë? Cili është rrugëtimi i saj deri në këtë detyrë të rëndësishme të përfaqësimit të grave dhe vajzave myslimane shqiptare? Si arriti Zyra e Gruas në KMSH të konsolidohej kaq shpejt nëpërmjet gamës së gjerë të aktiviteteve […]

Bujar Kapexhiu – Artisti që kujdeset ta ruajë fort lidhjen e tij me Zotin

Bujar Kapexhiu – Artisti që kujdeset ta ruajë fort lidhjen e tij me Zotin

Nuk ka shqiptar, i madh e i vogël, që të mos e njohë atë, pasi është figurë publike dhe emblematike në fusha dhe zhanre të ndryshme, në të cilat lëvroi dhe që akoma vazhdon të japë kontributin e tij të çmuar. Bëhet fjalë për skenaristin, regjisorin, aktorin dhe karikaturistin e mirënjohur Bujar Kapexhiu, i cili […]

Page 1 of 7123Next ›Last »