Dossier

Nga errësira në dritë

Nga errësira në dritë

Me rastin e 25 vjetorit të lirisë së besimit “Ata dëshirojnë ta fikin dritën (fenë) e Allahut me gojën e tyre, por Allahu ka vendosur vetëm që ta përsosë dritën e Vet, edhe sikur mohuesit ta urrejnë këtë gjë” Terri i kuq kaploi Shqipërinë (13 nëntor 1967) Më 13 nëntor 1967, Presidiumi i Kuvendit Popullor, […]

Kontributi i intelektualëve shkodranë në revistën “Zani i Naltë”

Kontributi i intelektualëve shkodranë në revistën “Zani i Naltë”

Revista “Zani i Naltë” si tribunë e mendimit intelektual islam do të gjente në “Shkodër loce”-en jo vetëm dashamirësinë e plotë e përkrahjen e përhershme të një publiku të etur për kulturën islame, por edhe gatishmërinë dhe impenjimin e shumë penave shkodrane për ta ushqyer atë me shkrime e artikuj të përshtatshëm dhe dinjitozë, duke […]

Mbi historinë e zhvillimit të shërbimit postar në Shqipëri

Mbi historinë e zhvillimit të shërbimit postar në Shqipëri

Nga 1839 deri në vitin 1912 Historiku i zhvillimit postar në vendin tonë është po aq i hershëm sa vetë shqiptarët. Ky fakt vërtetohet nga të dhënat arkeologjike dhe me burime të tjera alternative. Por, për arsye të ndryshme ne do të fokusohemi në vitet 1839-1939. Në njëqindvjeçarin më të ngjeshur me novacione në fushën […]

Haxhillëku te shqiptarët, pakëz histori

Haxhillëku te shqiptarët, pakëz histori

Udhëpërshkrimet dhe përshtypjet për haxhillëkun kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të shumta. Ato gjithmonë sjellin elemente të reja. Këtij qëllimi do t’i shërbejë edhe ky shkrim i shkurtër me karakter historik. Para së gjithash duhet të kemi plotësisht të qartë domethënien e fjalëve haxhi e haxhillëk. Orientalisti i njohur dhe i çmuar, Tahir Dizdari […]

Si agjërohej Ramazani gjatë viteve 1967-1990

Si agjërohej Ramazani gjatë viteve 1967-1990

Bisedë me agjëruesit e ditëve të vështira para dhe pas vitit 1967. Ramazani, muaji i madhërishëm dhe i begatë këtë vit fillon pikërisht në qershor. Duke qenë në kulmin e verës pritet të jetë një Ramazan jo shumë i lehtë për besimtarët, megjithëse shpeshherë ka ndodhur që gjatë Ramazanit të jetë mot i freskët. Duke […]

Filozofia e medreseve në sistemin arsimor të Shqipërisë

Filozofia e medreseve në sistemin arsimor të Shqipërisë

Problemet e arsimit dhe të edukimit kanë preokupuar shumë filozofi, religjione, mendimtarë, dijetarë dhe sisteme politike në kohë dhe vende të ndryshme të botës. Edukimi dhe arsimi sot përbën një nga shtyllat kryesore të shoqërisë, ku në shumë vende dhe zona ku mungon ose keqpërdoret ajo, kemi probleme sociale, të cilat shpeshherë shkaktojnë kriza shoqërore, […]

Pak nga historia e Islamit në Peqin

Pak nga historia e Islamit në Peqin

Peqini radhitet ndër qytetet më të vjetër të Shqipërisë si Durrësi, Kruja, Shkodra e Berati. Zbulimet arkeologjike dëshmojnë se trevat e Peqinit janë banuar me shoqëri njerëzore deri në 40 000 vjet para Hazreti Isait a.s. Në vitin 150 para Hazreti Isait a.s. Komandanti romak Ap Klaudi vendosi garnizonin e tij në Peqin dhe kësaj […]

Medresetë në Shqipëri gjatë viteve 1924-1947

Medresetë në Shqipëri gjatë viteve 1924-1947

Paralelisht me konsolidimin e Shtetit të ri Shqiptar, gjatë çerekut të parë të shek. XX, po konsolidoheshin dhe institucionet fetare islame, të cilat vet-administroheshin tashmë prej disa vitesh (që nga 1912/13). Mospasja e një buxheti të shëndoshë financiar do ta vinte Xhematin Mysliman Shqiptar[1] para shumë vështirësive, por, pavarësisht të gjithave, hoxhallarët ia nisën punës […]

Roli i klerit mysliman në Pukë për Liri e Pavarësi

Roli i klerit mysliman në Pukë për Liri e Pavarësi

nga Gëzim KOPANI  Përpjekjet e klerit mysliman të Pukës për Lirinë dhe Pavarësinë e Atdheut janë të njohura qofte perms kujtesës historike, qoftë përmes disa burimeve arkivore të rëndësishme. Këto përpjekje janë më të dukshme dhe të drejtuara që nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit  e në vazhdim. Ky fakt i rëndësishem përgjithsisht është lënë në […]

42 vjetori i Xhamisë, Qendrës Islame shqiptare-amerikane për shtetet New York – New Jersey

42 vjetori i Xhamisë, Qendrës Islame shqiptare-amerikane për shtetet New York – New Jersey

Më 12 Nëntor 2014 u mbushën 40 vjet nga dita e përurimit të Qendrës Islame Shqiptare-Amerikane, e cila me kalimin e kohës erdhi duke e zhvilluar veprimtarinë në fushën jo vetëm fetare, por edhe në atë atdhetare, shoqërore, arsimore, edukative, kulturore. Merita të veçanta kanë shumë veprimtarë, por këtu po veçojmë dy prijësit e parë […]