Dossier

In memoriam – 50 vjet nga ndalimi i fesë

In memoriam – 50 vjet nga ndalimi i fesë

6 shkurt 1967 – 6 shkurt 2017 Të gjithë ne kemi kënaqësi kur kremtojmë dhe organizojmë festa, zhvillojmë aktivitete kulturore e shkencore, por dita e sotme, 6 shkurt 2017, përkon pikërisht me 50 vjetorin e një date të dhimbshme, por edhe të turpshme të historiografisë shqiptare, atë të fjalimit famëkeq të diktatorit Enver Hoxha, kur […]

Hoxhallarët që u vranë pse thanë të vërtetën

Hoxhallarët që u vranë pse thanë të vërtetën

Roald A. Hysa Një pjesë e madhe e historisë sonë u fsheh nga historiografia komuniste dhe persekutimi e vrasjet e hoxhallarëve të mirënjohur është pikërisht një pjesë e rëndësishme për të cilën nuk flitet apo flitet shumë pak edhe sot. Me gjithë bujën me të cilën u festua 100 vjetori i Pavarësisë, asnjë nga figurat […]

Një portret i Hoxhë Hasan Tahsinit nga Dervish Hima

Një portret i Hoxhë Hasan Tahsinit nga Dervish Hima

Dr. Hasan Bello Pas një shkrimi të Sami Frashërit të botuar në revistën “Hafta” (“Java”) në Stamboll me rastin e vdekjes së Hoxhë Hasan Tahsinit (1812-1881), ku këtë të fundit e cilësonte si të vetmin njeri të denjë në Perandorinë Osmane që e meritonte titullin “Savant” (“Dijetar”), artikulli i dytë ku portreti i këtij personaliteti […]

Ftohja e marrëdhënieve osmano-shqiptare dhe roli i Ali Pashë Tepelenës

Ftohja e marrëdhënieve osmano-shqiptare dhe roli i Ali Pashë Tepelenës

Mufid Yuksel Duke filluar nga çereku i fundit i shekullit të XVII, veçanërisht ngjarjet e zhvilluara pas Disfatës II vjeneze ndaj ushtrisë osmane, Pakti i Karlovivarit i vitit 1699, humbja e plotë e vilajetit të Budinit dhe Marrëveshja e Pozarevacit, i dhanë një goditje të rëndë Shtetit Osman. Ngjitja ruse e filluar me Car Pjetrin […]

Abedin Pashë Dino – personalitet i shquar i universit shqiptar

Abedin Pashë Dino – personalitet i shquar i universit shqiptar

Abedin Pasha u lind në trevën e bukur të Çamërisë, në qytetin e Prevezës në vitin 1846. I ati i tij, Ahmed beu ishte pjesëtar i familjes më të njohur të kësaj treve, i fisit Dino, i cili mbeti një burim i pashtershëm personalitetesh që kanë lënë gjurmë në historinë tonë kombëtare. Mësimet fillestare i […]

Një ngjarje që i parapriu pavarësisë

Një ngjarje që i parapriu pavarësisë

Hyrja e kryengritësve shqiptarë në Shkup në gusht të vitit 1912 Revolucioni xhonturk i vitit 1908 shënoi hapjen e një epoke të re në historinë e Perandorisë Osmane. Premtimet e komitetit “Bashkim dhe Përparim”, duke përdorur devizën e Revolucionit Francez “Liri-Barazi-Vëllazërim”, kishin ngjallur shpresën e të gjitha kombësive. Por, shumë shpejt reformat centralizuese të ndërmarra […]

Trashëgimia e madhe e Muhamet Çamit (Kyçykut)

Trashëgimia e madhe e Muhamet Çamit (Kyçykut)

Në qarqet e gjera të intelektualëve-atdhetarë çamë të zonës së Konispolit, shkëlqen figura e Muhamet Çamit, ose siç njihet në disa mjedise, Muhamet Hamza Kyçykut, përfaqësuesit më të shquar të letërsisë çame të shekujve XVIII-XIX, mësuesit dhe drejtuesit të Medresesë së Konispolit, poliglotit të gjuhëve të Lindjes, studentit të shkëlqyer të Al-Az’har-it, njërit prej universiteteve […]

Tradita e kremtimit të Ramazanit te shqiptarët

Tradita e kremtimit të Ramazanit te shqiptarët

Ramazani zë një vend të veçantë në zemrat dhe mendjet e besimtarëve myslimanë anembanë botës islame. Ata gjatë këtij muaji ushtrojnë njërin prej adhurimeve bazë të fesë islame, të cilin, njerëzimi mbarë, në një formë a në një tjetër, e ka praktikuar që nga njeriu i parë, Ademi a.s. Ky muaj ka zënë një vend […]

Kur feja mësohej në shkollë

Kur feja mësohej në shkollë

Me Shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë dhe me themelimin e shtetit të pavarur shqiptar, çështjes së zhvillimit të arsimit iu kushtua rëndësi kryesore. Në gazetën e Qeverisë së Vlorës shkruhej se: “Vetëm me një lërim të shëndoshë e me një arsim të vërtetë mund të ngjallet e mund të mëkëmbet kombi ynë e mund të […]

Shqipëria dhe shqiptarët në tekstet e shkollave osmane  

Shqipëria dhe shqiptarët në tekstet e shkollave osmane   

Moderniteti dhe ideologjia në tekstet shkollore të Perandorisë Osmane Dr. Hasan Bello Qendra e Studimeve Albanologjike, Instituti i Historisë-Tiranë Abstrakt Në tekstet shkollore osmane nuk mund të thuhet se flitej hapur mbi racat dhe kombet, por kishte raste kur në kuadër të trajtimit të aspekteve të veçanta me karakter gjeografik, përshkruheshin edhe detaje me interes […]