Dossier

Pikëpamjet politike të elitës kombëtare shqiptare gjatë Luftës së Parë Botërore

Pikëpamjet politike të elitës kombëtare shqiptare gjatë Luftës së Parë Botërore

Shpërthimi i Luftës së Parë Botërore dhe konfigurimi i dy palëve ndërluftuese Bllokut Qendror (Austro-Hungari, Gjermani, Perandori Osmane) dhe Antantës (Angli, Francë, Rusi, Serbi, Itali) u pasqyrua edhe në pikëpamjet politike të elitës kombëtare shqiptare, duke e vendosur atë përballë një dileme të vështirë: me Bllokun Qendror ku bënin pjesë shtete që nuk kishin aspirata […]

94 vjet Komunitet Mysliman

94 vjet Komunitet Mysliman

U mbushën plot 94 vjet nga themelimi i Komunitetit Mysliman Shqiptar, si një bashkësi që do të përfaqësonte zërin e besimtarëve myslimanë në Shqipëri, zërin e myslimanëve në trojet shqiptare, madje, në mjaft raste, edhe zërin e mbarë shqiptarëve. Ai që shënoi pikënisjen drejt institucionalizimit të bashkësisë islame ishte Kongresi i Parë i mbajtur më […]

In memoriam – 50 vjet nga ndalimi i fesë

In memoriam – 50 vjet nga ndalimi i fesë

6 shkurt 1967 – 6 shkurt 2017 Të gjithë ne kemi kënaqësi kur kremtojmë dhe organizojmë festa, zhvillojmë aktivitete kulturore e shkencore, por dita e sotme, 6 shkurt 2017, përkon pikërisht me 50 vjetorin e një date të dhimbshme, por edhe të turpshme të historiografisë shqiptare, atë të fjalimit famëkeq të diktatorit Enver Hoxha, kur […]

Hoxhallarët që u vranë pse thanë të vërtetën

Hoxhallarët që u vranë pse thanë të vërtetën

Roald A. Hysa Një pjesë e madhe e historisë sonë u fsheh nga historiografia komuniste dhe persekutimi e vrasjet e hoxhallarëve të mirënjohur është pikërisht një pjesë e rëndësishme për të cilën nuk flitet apo flitet shumë pak edhe sot. Me gjithë bujën me të cilën u festua 100 vjetori i Pavarësisë, asnjë nga figurat […]

Një portret i Hoxhë Hasan Tahsinit nga Dervish Hima

Një portret i Hoxhë Hasan Tahsinit nga Dervish Hima

Dr. Hasan Bello Pas një shkrimi të Sami Frashërit të botuar në revistën “Hafta” (“Java”) në Stamboll me rastin e vdekjes së Hoxhë Hasan Tahsinit (1812-1881), ku këtë të fundit e cilësonte si të vetmin njeri të denjë në Perandorinë Osmane që e meritonte titullin “Savant” (“Dijetar”), artikulli i dytë ku portreti i këtij personaliteti […]

Ftohja e marrëdhënieve osmano-shqiptare dhe roli i Ali Pashë Tepelenës

Ftohja e marrëdhënieve osmano-shqiptare dhe roli i Ali Pashë Tepelenës

Mufid Yuksel Duke filluar nga çereku i fundit i shekullit të XVII, veçanërisht ngjarjet e zhvilluara pas Disfatës II vjeneze ndaj ushtrisë osmane, Pakti i Karlovivarit i vitit 1699, humbja e plotë e vilajetit të Budinit dhe Marrëveshja e Pozarevacit, i dhanë një goditje të rëndë Shtetit Osman. Ngjitja ruse e filluar me Car Pjetrin […]

Abedin Pashë Dino – personalitet i shquar i universit shqiptar

Abedin Pashë Dino – personalitet i shquar i universit shqiptar

Abedin Pasha u lind në trevën e bukur të Çamërisë, në qytetin e Prevezës në vitin 1846. I ati i tij, Ahmed beu ishte pjesëtar i familjes më të njohur të kësaj treve, i fisit Dino, i cili mbeti një burim i pashtershëm personalitetesh që kanë lënë gjurmë në historinë tonë kombëtare. Mësimet fillestare i […]

Një ngjarje që i parapriu pavarësisë

Një ngjarje që i parapriu pavarësisë

Hyrja e kryengritësve shqiptarë në Shkup në gusht të vitit 1912 Revolucioni xhonturk i vitit 1908 shënoi hapjen e një epoke të re në historinë e Perandorisë Osmane. Premtimet e komitetit “Bashkim dhe Përparim”, duke përdorur devizën e Revolucionit Francez “Liri-Barazi-Vëllazërim”, kishin ngjallur shpresën e të gjitha kombësive. Por, shumë shpejt reformat centralizuese të ndërmarra […]

Trashëgimia e madhe e Muhamet Çamit (Kyçykut)

Trashëgimia e madhe e Muhamet Çamit (Kyçykut)

Në qarqet e gjera të intelektualëve-atdhetarë çamë të zonës së Konispolit, shkëlqen figura e Muhamet Çamit, ose siç njihet në disa mjedise, Muhamet Hamza Kyçykut, përfaqësuesit më të shquar të letërsisë çame të shekujve XVIII-XIX, mësuesit dhe drejtuesit të Medresesë së Konispolit, poliglotit të gjuhëve të Lindjes, studentit të shkëlqyer të Al-Az’har-it, njërit prej universiteteve […]

Tradita e kremtimit të Ramazanit te shqiptarët

Tradita e kremtimit të Ramazanit te shqiptarët

Ramazani zë një vend të veçantë në zemrat dhe mendjet e besimtarëve myslimanë anembanë botës islame. Ata gjatë këtij muaji ushtrojnë njërin prej adhurimeve bazë të fesë islame, të cilin, njerëzimi mbarë, në një formë a në një tjetër, e ka praktikuar që nga njeriu i parë, Ademi a.s. Ky muaj ka zënë një vend […]

Page 1 of 12123Next ›Last »