Spiritualitet

“A nuk e di ai (njeriu) se Allahu e sheh?”

“A nuk e di ai (njeriu) se Allahu e sheh?”

Të gjitha falënderimet e plota dhe madhështia absolute i takojnë vetëm Allahut të Madhëruar në qiell e në tokë, Zotit të vetëm të botëve, i Cili na tërheq vëmendjen në Kur’anin Famëlartë drejt mbikëqyrjes së Tij në jetë dhe turpit, teksa thotë: “A nuk e di ai (njeriu) se Allahu e sheh?”[1] Salavatet dhe selamet […]

Pse gëzohemi kur vjen Ramazani?

Pse gëzohemi kur vjen Ramazani?

Si të mos gëzojmë për muajin e Ramazanit kur në të na jepet mirësia e shefatit. Ditën që nuk bën dobi askush për asgjë: “Atë ditë nuk bën dobi ndërmjetësimi (shefati), përveç atij, të cilin e ka lejuar i Gjithëmëshirshmi të ndërmjetësojë dhe për të cilin e pëlqeu ndërmjetësimin.” Myslimanët e presin Ramazanin me përmallim […]

Vlera e muajit Shaban dhe Nata e Beraetit

Vlera e muajit Shaban dhe Nata e Beraetit

Në kalendarin islam ndodhen disa data dhe muaj të shënuar, të cilët feja islame i ka dhënë një rëndësi të veçantë. Ashtu sikundër jemi mësuar të dimë për muajin Ramazan dhe mirësitë e tij, po ashtu edhe data të shënuar dhe muaj te shënuar feja islame i jep një rëndësi të veçantë.  Ndër muajt hënor […]

Mirënjohja, kjo ndjenjë e harruar

Mirënjohja, kjo ndjenjë e harruar

Që nga fillimi i krijimit të njeriut është rrahur çështja e mirënjohjes dhe e falënderimit ndaj Allahut. Pasi refuzoi t’i përulej Ademit a.s., djalli tha: “Mandej do t’iu sillem atyre para, prapa, nga e djathta dhe nga e majta, e shumicën e tyre nuk do ta gjesh prej atyre që të falënderojnë (të besojnë).” (Kur’an, […]

Loti në sytë e besimtarit

Loti në sytë e besimtarit

Njeriu gjendet nën fenomenin e lotimit për arsye nga më të ndryshmet. Përgjithësisht loti është emocion; njeriu vajton, qan e derdh lot si nga hidhërimi, ashtu edhe nga gëzimi, për mall, falënderim, mirënjohje, kënaqësi, zhgënjim, mërzi, dëshpërim, frikë, shpresë. Loti është mesazh shpirtëror e lëndor, është produkt i zemrës dhe i mendjes së njeriut, lajmëtar […]

Njeriu dhe hija e tij

Njeriu dhe hija e tij

Njeriut i duket vetja një qenie e ndërlikuar, tepër komplekse, e pakuptueshme, me plot të fshehta të pashpjegueshme, asnjëherë plotësisht e zbërthyeshme, kurrsesi e ndriçuar përfundimisht mirë. Për ta ndriçuar sadopak vetveten, për shekuj e shekuj me radhë, njeriu e ka studiuar veten e vet në të gjitha aspektet, shpesh duke hulumtuar njëri-tjetrin, duke bërë […]

Dhimbja është çështje morale

Dhimbja është çështje morale

Ndonjëherë duket se jetojmë në një botë të trishtë kur hapim televizorin në darkë. Vdekjet zënë vendin kryesor, krahas politikës së përçartët. Në spitale kjo ndjenjë vrastare pesimiste bëhet edhe më e pranishme dhe kështu, shpirtrat tanë ngarkohen me energji negative, duke shuar shtigje e duke fikur drita në rrugën tej. Kur pranverat çelin, te […]

Porosi madhështore në Kur’an

Porosi madhështore në Kur’an

“Dhe mos e vritni atë (njeriun), që ka ndaluar Zoti, veç me të drejtë! (En`am, 151) Në të gjitha fetë dhe kultet, që prej krijimit të botës, vrasja me qëllim, pa e merituar, është një krim i tmerrshëm dhe mëkat i madh. Asnjë fe, qoftë hyjnore ose njerëzore dhe asnjë ligj, qoftë hyjnor ose njerëzor, nuk […]

Pse jeni krijuar? 

Pse jeni krijuar? 

Po t’i pyesni njerëzit se pse janë krijuar, do të merrni përgjigje të paqarta. Njerëzit s’do ju kuptojnë. Ata do të thonë: Ç’është kjo pyetje? Disa do të thonë: “për të përmbushur misionin e madh në jetë”. Kur i pyesim se cili është ky mision, përgjigja është: “Nuk e di!” Gjatë historisë, shkencëtarët vazhdimisht pyeteshin: […]

Para Kupolës së Gjelbër

Para Kupolës së Gjelbër

Para Kupolës së Gjelbër, në heshtje të kërkoj, gjurmëve të lashta të shekujve, lyer me miskun e prezencës tënde. Si erë e lehtë fllad udhëzimi, më tërheq nga Drita jote, si valë e butë, një fjalë, një vepër, një vështrim, një miratim, një moment bekimi. Para Kupolës së Gjelbër, në shoqëri të mallit për ty, […]