Pyetje – Përgjigje

Çka është Istikameja (të qenit i qëndrueshëm në fe)?

Çka është Istikameja (të qenit i qëndrueshëm në fe)?

  Me emrin e Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit! Dijetarët e parë, e kanë definuar si: “المحافظه على الطاعات الظاهرات والباطنات في جميع الاماكن والاوقات ، وترك المخالفات الظاهرات والباطنات في جميع الاماكن والاوقات Përkujdesja për adhurimet, të dukshmet e të padukshmet, në të gjitha vendet e kohët, si dhe braktisja e kundërshtimeve, të dukshme e të […]

Kriteri i sakrificës dhe ekuilibri në bujari

Kriteri i sakrificës dhe ekuilibri në bujari

A mund të kenë një kufi shërbimet e kryera për hir të kënaqësisë së Allahut? Cili duhet të jetë kriteri i sakrificës së një njeriu që ia ka dedikuar tërë jetën e tij shërbimit në fushën e arsimit dhe edukimit? Siç dihet prej të gjithëve, jo të gjithë njerëzit kanë të njëjtin nivel lidhje me […]

Përfaqësuesit e shpirtit trimëror

Përfaqësuesit e shpirtit trimëror

Një prej faktorëve më të rëndësishëm të trimërisë është edhe zotërimi i shpirtit të përkushtimit. Domethënë, përkushtimi i vetvetes ndaj idealit tënd, duke i nxjerrë mënjanë të gjitha mendimet që nuk kanë të bëjnë me atë. Një shpirt i përkushtuar duhet të thotë: “Detyra ime parësore, është që sido që të jetë situata, të përhap […]

Të ndalosh të keqen dhe përshkrimi i së kotës

Të ndalosh të keqen dhe përshkrimi i së kotës

Thuhet se përshkrimi i gjërave të kota i bllokon mendjet e qashtra. Mirëpo, në mënyrë që njerëzit të mbahen larg prej kësaj, atyre u duhet shpjeguar fillimisht për të këqijat që e karakterizojnë atë. Si duhet ruajtur ekuilibri ndërmjet këtyre dy çështjeve? Së pari, do ditur mirë, se që të thuash se diçka është “e keqe”, […]

Muaji i Ramazanit dhe zbutja e zemrave

Muaji i Ramazanit dhe zbutja e zemrave

  Ne duhet ta vlerësojmë aq mirë këtë muaj të begatë dhe të shndritshëm, sa që nuk duhet të ngelet asnjë sofër ku të mos shtrohet iftar. Dhe këto sofra, në vend të shumëllojshmërisë së asortimenteve ushqimore duhet të jenë të mbushura me denduri dhe shumëllojshmëri miqsh. nga M. Fethullah Gylen Pyetje: Çfarë duhet të […]

A lejohet t’i paraprish Ramazanit me agjërim?

A lejohet t’i paraprish Ramazanit me agjërim?

  Ebu Hurejre transmeton nga Profeti (a.s.) i cili ka thënë: “Mos i paraprini Ramazanit duke agjëruar një ose dy ditë përpara tij, përveç një personi që ka pasë agjëruar më përpara.”[1] Hadithi profetik flet qartë për ndalimin e agjërimit përpara ardhjes së Ramazanit. Nuk është e lejueshme që një njeri të agjërojë një ose […]

A mund të njihet Zoti, a mund të përkufizohet?

A mund të njihet Zoti, a mund të përkufizohet?

Mbi Zotin, ne nuk mund të dimë asgjë tjetër veç atyre ç’na kanë mësuar. Mendja nuk mund të thotë asgjë në këtë fushë. Ajo çfarë mund të bëjë, është të pranojë udhëzimin e revelacionit dhe të zbulesës hyjnore. Këtë mund ta sjellim në një formë të kuptueshme me një shembull të tillë, si më poshtë: […]

Cilat janë urtësitë dhe mirësitë e agjërimit?

Cilat janë urtësitë dhe mirësitë e agjërimit?

nga Gazmend AGA 1. Cilat janë urtësitë dhe mirësitë e agjërimit? Urdhrat dhe ndalesat e Allahut patjetër që janë për të mirën e robit të tij. Është një e vërtetë e patjetërsueshme që në urdhëresat e Allahut ka dobi të mëdha dhe në të ndaluarat prej Tij ka dëme si për njeriun ashtu dhe për […]

Ç’është Israfi?

Ç’është Israfi?

nga Gazmend Aga Agroni, 45, Tiranë. Selamun Alejkum, urime për punën e madhe që po bëni. Tashmë Drita Islame është kthyer në dritë ndriçuese për të gjithë familjen tonë. Çdo gjë më pëlqen, por do sugjeroja dhe ndonjë numër special për fëmijët të cilët kanë shumë nevojë për besimin dhe moralin fetar. Pyetja ime është […]

Ju pyesni, teologu përgjigjet (2)

Ju pyesni, teologu përgjigjet (2)

nga Gazmend Aga   Besim H. 28 vjeç, Tiranë Punët nuk më ecin mirë, më duket sikur ka ndonjë tersllëk. A ka ndonjë lutje që mund të më ndihmojë? Jam 28 vjeç. Megjithëse nuk falem aq shumë sa më parë, i lutem shumë Allahut dhe bëj gjithmonë dua. Por e kam vënë re, megjithëse lutem, […]

Page 1 of 212