Personalitete

Hafiz Ibarim Dalliu (1878-1951)

Teologu, përkthyesi, poeti, publicisti, mësuesi e patrioti Hafiz Ibrahim Dalliu, lindi në Tiranë më 1878 në një familje të nderuar e me tradita fetare. Ndjenjat fetare ia ushqyen prindërit qysh në fëmijëri, më vonë gjatë procesit të studimeve në Stamboll, Ibrahimi i ri u pajis me një kulturë të shëndoshë islame e qytetare dhe që […]

Hafiz Riza Adem Boriçi- Çallma e fundit e Boriçëve

Familja e  Boriçëve është ndër më të njohurat e familjeve shkodrane. Ajo dallohet nga shtrirja e gjerë dhe nga përmasat e mëdha në karrierën fetare, në veprimtaritë administrative, në fushën e drejtësisë, në lëmin e arsimit dhe lidhur ngushtë me këto në kontributin e veçantë atdhetar. Nga kjo familje dolën jo vetëm njerëz të ditur, […]

Hafiz Musa Haxhi Aliu (Basha)

Hafiz Musa Haxhi Aliu (Basha) lindi në një familje patriotike në Elbasan më 1 mars 1892 dhe vdiq në Tiranë më 3 korrik 1977. Ai e jetoi periudhën e luftës së konsolidimit të shtetit të ri shqiptar. Mbaroi studimet e larta në degën e teologjisë, jashtë vendit (në Stamboll). Me energjitë e moshës djaloshare, ai […]

Hafiz Sabri Koçi, pishtar i ringjalljes islame në Shqipëri

“Në gjuhën fetare ky lloj njeriu si Hafiz Sabriu quhet “Muxhahid”, d.m.th. një njeri që shkrin veten per hir të Zotit. Është me të vërtetë një nder qe ndodhet ne mesin tonë një misionar i tillë, që nuk kurseu as jetën per ruajtjen e shtrirjen e normave morale Islame, të luftuara aq egersisht nga diktatura […]

Esat Myftia, drejtues i shquar arsimor, kulturor e bamirës

Esat Myftia ka qenë një drejtues i shquar arsimor, fetar, bamirës e kulturor në qarkun e Shkodrës e në shkallë kombëtare, ka pasur merita të shumta dhe me veprimtarinë e tij të gjithanshme e ka dhënë një ndihmesë në punë e vyer e të efektshme në këto fusha. Për prejardhjen, arsimimin, për llojin e punës […]

Myftiu i Dibrës Ahmet Çaushi, portret

Pak i dobët e i imët në trup, me 74 vite mbi supe, ti nuk e beson që ai njeri të ketë një energji të tillë, qëndresë, forcë e mençuri të atillë. Ai është Ahmet Çaushi, myftiu i Qarkut të Dibrës dhe ka 17 vjet që e kryen misionin fisnik e të rëndësishëm. Jeta e […]

Një kujtesë e shkurtër për myftiun Salih Ferhat Hoxha

Salih Ferhat Hoxha u lind më 1917 në katundin Tomin, pranë qytetit Peshkopi të prefekturës Dibër. Të parët e hershëm të fisit Hoxha, të përmendur me emrat Ali e Ferhat, kanë qenë misionarë vullnetarë për përhapjen e Islamit në trevat shqiptare, për da’ve (ftesë) siç thuhet, kohë para sundimit osman. Pasi kreu më 1932 mësimet […]

Imam Isa Hoxha (1918-2001)

Imam Isa Hoxha ka qenë Imam i Qendrës Islamike Shqiptare-Amerikane në Brooklyn, për shtetet New York dhe New Jersey, e cila u themelue me 12 Nëntor 1972. Lindi me 25 Maj 1918, në Bytyç, rrethi i Tropojës, në Malësinë e Gjakovës. Mësimet fillestare i kreu në Tropojë, ndërsa një vit ishte në Medresën e Madhe […]

Mulla Idriz Gjilani

Mulla Idriz Gjilani

Fetar, atdhetar konseguent, orator e mjeshtër i penës, i zoti i punës, besnik i fjalës, predikues fetar dhe mualim-mësues iluminist, ideolog dhe luftëtar i lirisë, i vendosur në idealet e veta liridashëse si bjeshkët e Kosovës të cilat i mbrojti me fjalë, me pushkë, me gjak, burrërisht, trimërisht, i pathyeshëm, me plagë në zemër e […]