Personalitete

Muharrem Mullahi, personalitet i shquar islam

Disa metra në perëndim të Xhamisë me Teneqe, në rrugën “Hoxha Tahsin”, ndodhej një shtëpi njëkatëshe me katër a pesë shkallë mbi nivelin e tokës. Aty banonte Myftiu i Zonës së Tiranës, Muharrem Mullahi. E shikoje në të njëjtën orë të dilte nga dera e kësaj shtëpie teksa drejtohej për në punë dhe kur kthehej […]

Kontributi i Hafiz Ali Korçës në reformimin e medreseve dhe arsimit islam

Shekulli i fundit i Perandorisë Osmane  ishte i mbushur me sfida të mëdha të cilat ishin kryesisht në fushat politike dhe ekonomike. Mirëpo kjo gjë reflektonte në të gjitha fushat dhe shtresat shoqërore. Njëra nga këto fusha ishte dhe fusha e arsimit fetar në të gjithë perandorinë. Mejtepet dhe medresetë tanimë nuk po luanin rolin që […]

Edukimi dhe formimi i Hafiz Ali Krajёs, personaliteti i tij

Figurat madhore tё kulturёs dhe tё historisё sё njё kombi nuk mund tё jenё tё rastit. Ato janё rrjedhojё e njё tradite tё gjatё, e momenteve tё caktuara historike e politike, e faktorёve tё shumtё e tё gjithanshёm ndikues, edukues e formues. Rruga e formimit tё kёtyre personaliteteve paraqet njё interes tё gjerё. Ajo nuk […]

Haxhi Ibrahim Kaduku, dijetari i tre kontinenteve

Haxhi Ibrahim Kaduku, dijetari i tre kontinenteve

I dekoruar me urdhrin “Naim Frashëri të Klasit I” me motivacionin: “Klerik që iu kushtua tërë jetën çështjes së lartë të edukimit fetar dhe atdhetar të popullit, shembull i devotshmërisë, i ndërgjegjës së lartë, i formimit intelektual, mësues dhe edukator i nderuar”, 1994, “Qytetar Nderi” në Shkodër dhe Kavajë, 2012.  Ibrahim Kaduku, djali i dytë i Ismailit, nga pesë […]

Haxhi Mahmud Dashi, mësues dhe fetar i nderuar

Çdo njeri është një vizitor i përkohshëm në këtë botë dhe largohet prej saj duke lënë pas disa gjurmë në të. Disa nga këto gjurmë mbeten në shekuj, disa të tjera zhduken me largimin e tij. Ata që vijnë i ndjekin këto gjurmë, disa prej tyre i ngjasojnë një autostrade që të çon drejt përsosmërisë […]

Dijetari i shquar Hoxha Hasan Tahsini

“Do të kërkoj dituri, atë që e bëri njeriun njeri” Hoxha Hasan Tahsin Efendiu lindi në vitin 1812. Është djali i Osman Efendi Rushit Ahmedit, i cili ka qenë një dijetar i shquar; ishte kadi, myfti dhe kryesisht myderriz, nga katundi Ninat, rrethi i Filatit të Konispolit, në Çamëri. Hoxha, para emrit Hasan, nuk është […]

Në përkujtim të klerikut të shquar tiranas Sulejman Kadiu

Pjesa më e madhe e hoxhallarëve shqiptarë kanë predikuar fenë dhe, me mësimet, predikimet e tyre, janë bërë shembull dhe kanë lënë kujtime të mira te besimtarët. Nëse do të bënim ndonjë vërejtje për ta, ajo do të ishte se nuk kanë lënë gjë me shkrim dhe, me kalimin e viteve, me ndërrimin e brezave, […]

Hafiz Mustafa Doraci

Sa më tepër rrjedhin vitet, aq më tepër njeriu zhytet me mirëdashje në thellësinë e së kaluarës. Medreseja, ku jemi rritur e burrëruar, ka qenë dhe mbetet për ne themel i artë i jetës sonë në Islam. Populli thotë: “Ku dhemb dhëmbi, vete gjuha”; e ne medresistët, sa herë që takohemi, kujtojmë me mall zemre […]

Ferit Vokopola, ndihmesa e tij në besimin Islam

Origjina e familjes së tij ka lidhje me fshatin Vokopolë, i ndodhur rreth 20 km në verilindje të qytetit të Beratit. Vokopola është një fshat ku sipas Robert Elsie në mesin e shek. XVII kishte ardhur nga Persia Husejn Tusiu dhe kish ndërtuar aty objekte kulti e kish predikuar besimin islam. Prej asaj kohe Vokopola […]

Haxhi Ali Derhemi, mendjen, zemrën e pasurinë ia fali Islamit

Teologët atdhetarë të shquar nuk i kanë munguar vendit tonë, sidomos në situatat e vështira që ka kaluar ky popull. Pas shpalljes së Pavarësisë më 1912, u pa e domosdoshme krijimi i institucioneve të një shteti sovran. Ndër bën pjesë edhe shkëputja de jure e myslimanëve shqiptarë nga Shejhul Islami i Stambollit. Në krye të […]