Personalitete

Hoxhë Hasan Moglica

Hoxhë Hasan Moglica

Një atdhetar me përmasa mbarëkombëtare, luftëtar dhe dijetar i shquar Hasan Shermeti (Sula), i mbiquajtur Hoxhë Moglica, lindi në Moglicë të Dibrës në vitin 1852, ndërkohë që prindërit e tij kishin ardhur në Okshtunin malor nga Dibra e Madhe. Hasan Moglica ka ndjekur studimet fillimisht në mejtepin e Peqinit e më pas medresenë e Elbasanit, […]

H. Sulejman Gavoçi

H. Sulejman Gavoçi

Dijetari, atdhetari, muhaxhiri në rrugën e ruajtjes së Islamit “Në vitin 1913, kur Shkodra u rrethua nga forcat serbe e malazeze, Hafiz Halil Gavoçi dhe Haxhi Hafiz Sulejman Gavoçi, babë e bir rrokën armët e dolën vullnetarë për mbrojtjen e qytetit nën komandën e Hasan Riza Pashës. Si shumë qytetarë të tjerë ata u dalluan […]

Hasan Tahsini

Hasan Tahsini

“Nderi i Kombit” për diturinë dhe arsimin Në qoftë se do të jepnim me një fjalë thelbin e një njeriu si rilindësi Hasan Tahsini, atëherë do të thoshim se kjo është “Dituria”, ai ishte mishërim i dijeve. Pra ai është një personalitet që si shprehet vetë: “e kërkoi diturinë kudo që ishte, prej djepit deri […]

Mulla Sherif Ahmeti (1920-1998)

Mulla Sherif Ahmeti (1920-1998)

Themelues i publicistikës islame në Kosovë, përkthyes i Kur’anit në gjuhën shqipe   Myderriz Sherif ef. Ahmeti është pishtar i fjalës së shkruar, në një kohë kur shumica e popullsisë nuk dinte apo kishte vështirësi për të lexuar, kur Kosova ishte e robëruar… Sherif Ahmet lindi nga baba Bahtiri dhe nënë Ajshja, në fshatin Gumnasellë […]

Tahir Dizdari (1900-1972)

Tahir Dizdari (1900-1972)

I dekoruar me urdhrin “Naim Frashëri” të klasit të I-rë me motivacionin “Për kontributin e shquar në zhvillimin e shkencave albanologjike”, 1995   Fisi Dizdarët e Shkodrës, sipas H. Bushatit rrjedh nga një familje e vjetër ushtarakësh, që u vendosën në Shkodër, që në periudhën e parë të sundimit osman me detyrën e rëndësishme të […]

Adem Mehmet Hoxha, ylli i kuvendit dhe i odave të Malësisë

Adem Mehmet Hoxha, ylli  i kuvendit dhe i odave të Malësisë

Një  prej  figurave të  njohura  të  Malësisë së  Gjakovës   është  edhe  Adem   Mehmet   Hoxha. Adem   Mehmet  Hoxha   lindi  në  fshatin     Degë  të  rrethit  Tropojë . Që  në  moshë  të  re  shfaqi  interes  të  madh  për  dijen  dhe  besimin, gjë  e cila  e  shtyu   të  drejtohej  dyerve  të  medreseve  për  ta   përfunduar  atë  me  sukses, dhe […]

Said Najdeni Hoxhë Voka (Vogli) (1864-1903)

Said Najdeni Hoxhë Voka (Vogli) (1864-1903)

Nuk vuaj për para e për grada por për komb e atdhe Said I. Najdeni, i cili njihet edhe si Hoxhë Voka apo Hoxhë Vogli, rilindës, patriot, atdhetar dhe veprimtar i shquar i çështjes kombëtare, lindi në Dibër të Madhe në vitin 1864. Ishte biri i Islam dhe Esma Najdenit, që rridhnin nga një familje […]

Rreth ligjëratave të H. H. Ismet Dibrës, “A ka dyshim në qenëjen e Zotit?”

Rreth ligjëratave të H. H. Ismet Dibrës, “A ka dyshim në qenëjen e Zotit?”

nga Prof. Dr. Hajri SHEHU Ndër dijetarët e shquar shqiptarë në fushën e komentimit të Kur’anit është edhe Hafiz Haxhi Ismet Dibra . Disa nga komentimet e tij janë botuar në vijimësi në revistën “Zani i Naltë” të viteve ‘30 të shekullit të kaluar, nën një titull që është një pyetje retorike: “A ka dyshim […]

Portret ndër pasqyra: Hafiz Ali Kraja (Tari) 1900 -1973

Portret ndër pasqyra: Hafiz Ali Kraja (Tari) 1900 -1973

  nga Agron TUFA 1. “Hafiz Alia ishte një hoxhë i pashëm, me një shtat të hajthëm, imcak, mbi mesataren. E mbante veten me shumë sqimë e elegancë në veshje”. Kështu e mban mend në vitet `30 Hafiz Aliun bashkëkohësi i tij, kleriku i mirënjohur Vehbi Ismaili. Ky përshkrim është ndër të paktët që ndeshet […]

Imam Vehbi Ismaili, Imami ynë i përulur gjer në urtësi

Imam Vehbi Ismaili, Imami ynë i përulur gjer në urtësi

  nga Prof. As. Dr. Rahim OMBASHI Për besimtarët suni termi Imam është fjalë me ngarkesë semantike që ngërthen në rrafshin horizontal, kryesisht, dy kuptime, së pari atë tënjë modeli, të një shembulli, atë të kryetarit të komunitetit fetar, por dhe kuptimin e fjalës kalif (arabisht, besimtar apo drejtues i besimtarëve). Duket kjo homonimi do […]