Personalitete

Hafiz Teufik Efendi Nahi (1917-2006)

Hafiz Teufik Efendi Nahi (1917-2006)

Hafiz Teufik Nahi, është një hoxhë gjakovar, në Kajro, Egjipt, ka qenë pedagog, akademik, shkrimtar, atdhetar… Sa herë që diktatori i ish-Jugosllavisë, Josip Broz Tito, e vizitonte Egjiptin, hoxha atdhetar, çdo herë arrestohej, derisa “shoku” Tito nga Egjipti – largohej.  Prejardhja familjare Hafiz Teufik ef. Nahi rrjedh prej një familje të shquar gjakovare, e cila […]

Hafiz Ali Korça, një jetë në shërbim të fesë dhe kombit

Hafiz Ali Korça, një jetë në shërbim të fesë dhe kombit

Në këto pak rreshta do të mundohem të shkruaj për një nga personalitetet më të shquar shqiptarë, me hak, dhe pa i mohuar asgjë; fjala është për hafizin e drejtë, dijetarin, enciklopedistin, poliglotin, gjuhëtarin, letrarin, fetarin dhe atdhetarin e flaktë, Hafiz Ali Korça. Ai lindi në Korçë, në vitin 1873, u edukua në kryeqendrën më […]

H. Zyber Hallulli

H. Zyber Hallulli

(1842-1927) Kryetari i parë i Bashkisë Tiranë (1912), themelues i “Shtëpisë së fëmijës”, Tiranë Zyber Hallulli, i quajtur nga populli i Tiranës edhe “babai i jetimëve”, lindi në Tiranë më 1842 dhe rridhte nga një familje autoktone me tradita fetare e patriotike. Mësimet e para i kreu në shkollën e mesme “Ruzhdie” të vendlindjes. Më […]

Hafiz Sherif Langu  

Hafiz Sherif Langu   

(1877-1956)   Sherif Langu lindi në qytetin e Dibrës së Madhe më 1877. Mësimet e para i mori në medresenë e këtij qyteti. Më 1894 djaloshi 17 vjeçar ishte në lidhje të ngushta me atdhetarët Said Najdeni, Kadri Fishta dhe Shaqir Daci. Mes tyre, me kurajë e guxim iu përvesh punës për propagandimin e shkollës shqipe. Petku […]

MYFTI SALIH FERHAT HOXHA

MYFTI SALIH FERHAT HOXHA

Në 20 vjetorin e vdekjes MYFTI SALIH FERHAT HOXHA  (1917 – 1995) Salih Ferhat Hoxha u lind më 18 maj 1917 në një familje me tradita fetare, në katundin Tomin, pranë qytetit Peshkopi, të prefekturës Dibër. Mësimet e para dhe unike i kreu në Internatin e Kastriotit që ishte ndër shkollat më të mira të […]

Ibrahim Hysen Balla (1930-2015)

Ibrahim Hysen Balla (1930-2015)

Lindi në fshatin Farkë të Tiranës më 10.09.1930 nga një familje arsimdashëse fetare. Pasi kryen arsimin fillor pesëvjeçar nga viti 1937-1942, qëndron pranë familjes për shkak të luftës që bëhej për çlirimin e vendit. Në vitin 1945 prindërit e dërgojnë për të kryer studimet e arsimit 7 vjeçar e të mesëm në Medresenë e Tiranës […]

Hafiz Ali Podgorica (1855-1929)

Hafiz Ali Podgorica  (1855-1929)

Kryetar i parë i Bashkisë Durrës (1909-1912), Kadi e Myfti i Durrësit, Ngritës i Flamurit në Durrës. I dekoruar me urdhrin e Klasit I në vitin 1992, “Qytetar nderi i Durrësit” 1996, “Mirënjohje e qytetit të Durrësit” 2005 Atë e tërhoqën xhaxhallarët e tij, që banonin në Shkodër, ku kreu filloren dhe gjimnazin osman. Ai […]

HAFIZ SHABAN SALIAJ

HAFIZ SHABAN SALIAJ

nga Xhemal Balla HAFIZ SHABAN SALIAJ 1934-2014 Lindi në Tiranë me datë 05.11.1934 në një familje besimtare. Babai i tij u kujdes për arsimin e Shabanit dhe pasi mbaron arsimin bazë e dërgon në Medresenë e Tiranës në vitin 1950. Dallohet në përvetësimin e lëndëve fetare në përgjithësi e në veçanti të Kur’anit. Mësuesi i […]

Haxhi Hafiz Sabri Koçi (1921-2004)

Haxhi Hafiz Sabri Koçi  (1921-2004)

Kryetari i parë i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë pas komunizmit (1990-2003) Në gjuhën fetare ky lloj njeriu si Hafiz Sabriu quhet Muxhahid, d.m.th. një njeri që shkrin veten për hir të Zotit. Është me të vërtetë një nder që ndodhet në mesin tonë një misionar i tillë, që nuk kurseu as jetën për ruajtjen e […]

Mbresa për Hafiz Mustafa Doracin

Mbresa për Hafiz Mustafa Doracin

Sa më tepër rrjedhin vitet, aq më tepër njeriu zhytet me mirëdashje në thellësinë e së kaluarës. Medreseja, ku jemi rritur e burrëruar, ka qenë dhe mbetet për ne themel i artë i jetës sonë në Islam. Populli thotë: “Ku dhemb dhëmbi, vete gjuha”; e ne medresistët, sa herë që takohemi, kujtojmë me mall zemre […]