Personalitete

Ismail Muçej, simbol i vullnetit islam

Ismail Muçej, simbol i vullnetit islam

Veprat që shkroi janë shembulli më i qartë se deri ku arrin vullneti dhe këmbëngulja e njeriut, këto vepra as një institut i organizuar nuk do të mund t’i realizonte, e pra i vetëm pa ndihmën e askujt ai i hartoi dhe më në fund i bëri gati për botim. Ismail Muçej ka qenë dhe […]

Haxhi Ymer Prizreni (1826-1887)

Haxhi Ymer Prizreni  (1826-1887)

Myderriz, Myfti, Udhëheqës i qeverisë së Lidhjes së Prizrenit Ymer Prizreni, i njohur si Ymer Drini ose Haxhi Ymer Efendiu, lindi në vitin 1826 në një fshat të Prizrenit. Ai është një personalitet me njohuri të thella fetare, letrare, pedagogjike, filozofike, politike. Ai ka qenë hoxhë, imam, myderriz, profesor, myfti, etj. Haxhi Ymeri ka qenë […]

Shejh Shuajb Arnauti

Shejh Shuajb Arnauti

Shejh Shuajb Arnauti është ndër dijetarët më të njohur myslimanë bashkëkohorë, i dalluar veçanërisht në fushën e hadithit. Ai bën pjesë në mesin e dijetarëve me origjinë shqiptare, të cilët do duhej të na bënin krenarë si komb, por që, fatkeqësisht, nuk e kanë marrë ende vendin e merituar. Familja e Shuajb Arnautit u shpërngul […]

Përjetësisht mirënjohje H. Selim Muçës

Përjetësisht mirënjohje H. Selim Muçës

H. Selim Muça lindi në vitin 1936 në fshatin Sebishtë të krahinës së Gollobordës. Babai i tij, Destani, i mbrujtur me ndjenja atdhetare liridashëse e fetare, u interesua për arsimimin e djalit të tij. Arsimimin 7-vjeçar e mbaroi në vendlindje. Si familje me ndjenja fetare islame e dërguan në Medresenë e Tiranës. Falë zgjuarsisë dhe […]

Muharrem Mullahi (1880-1964)

Muharrem Mullahi (1880-1964)

Në radhën e figurave të ndritura historike të kulturës islame në Shqipëri zë vend të nderuar edhe Muharrem Mullahi, i lindur në Dibër më 1880, në gjirin e një familje të njohur me tradita fetare islame e patriotike. Pasi kreu shkollën fillore, të mesmen e më pas studimet e larta teologjike në Stamboll, erdhi në […]

Një personalitet madhor shqiptar i mesjetës – Iljas Bej Mirahori (1410-1512)

Një personalitet madhor shqiptar i mesjetës – Iljas Bej Mirahori (1410-1512)

Hysen Kobellari, Ph.D. Nga thellësitë e shekujve na vijnë shenja, të dhëna, fakte e dokumenta interesante për një personalitet të shquar e të rëndësishëm shqiptar dhe jo vetёm shqiptar, të periudhës së mesjetës – Iljas bej Mirahorin. Kjo figurë madhore, pak e ndriçuar nga historiografia jonë, por i përjetёsuar në memorien e popullit, i kalon […]

Mytesim Këlliçi

Mytesim Këlliçi

Myfti, Kadi në Kavajë, Tiranë e Durrës Mytesim Këlliçi lindi në Tiranë në vitin 1866 në një familje patriotësh. I ati, Zyberi, që ishte hoxhë, duke qenë më i madhi i tre vëllezërve, e çoi për studime në Stamboll, ku kreu shkollën e mesme (medrese) dhe atë të lartën për teologji dhe drejtësi, që i […]

Hafiz Teufik Efendi Nahi (1917-2006)

Hafiz Teufik Efendi Nahi (1917-2006)

Hafiz Teufik Nahi, është një hoxhë gjakovar, në Kajro, Egjipt, ka qenë pedagog, akademik, shkrimtar, atdhetar… Sa herë që diktatori i ish-Jugosllavisë, Josip Broz Tito, e vizitonte Egjiptin, hoxha atdhetar, çdo herë arrestohej, derisa “shoku” Tito nga Egjipti – largohej.  Prejardhja familjare Hafiz Teufik ef. Nahi rrjedh prej një familje të shquar gjakovare, e cila […]

Hafiz Ali Korça, një jetë në shërbim të fesë dhe kombit

Hafiz Ali Korça, një jetë në shërbim të fesë dhe kombit

Në këto pak rreshta do të mundohem të shkruaj për një nga personalitetet më të shquar shqiptarë, me hak, dhe pa i mohuar asgjë; fjala është për hafizin e drejtë, dijetarin, enciklopedistin, poliglotin, gjuhëtarin, letrarin, fetarin dhe atdhetarin e flaktë, Hafiz Ali Korça. Ai lindi në Korçë, në vitin 1873, u edukua në kryeqendrën më […]

H. Zyber Hallulli

H. Zyber Hallulli

(1842-1927) Kryetari i parë i Bashkisë Tiranë (1912), themelues i “Shtëpisë së fëmijës”, Tiranë Zyber Hallulli, i quajtur nga populli i Tiranës edhe “babai i jetimëve”, lindi në Tiranë më 1842 dhe rridhte nga një familje autoktone me tradita fetare e patriotike. Mësimet e para i kreu në shkollën e mesme “Ruzhdie” të vendlindjes. Më […]

Page 1 of 8123Next ›Last »