Bota Jonë

Nata e shënuar Regaib

Nata e shënuar Regaib

Më 24 maj 2012 është Nata e shënuar Regaib, e cila në gjuhën arabe është shumësi i fjalës “ragibe”, që do të thotë dëshirë, prirje, interesim. Besohet se në këtë natë, mëshira, ndihma dhe bujaria e Allahut shpërndahen me të tepërt. Nata e shënuar Regaib, sipas kalendarit hënor, është nata duke u gdhirë xhumaja e parë […]

Jetimi

Babai i vdiq që pa lerë. Fytyrën e tij të ëmbël se njohu kurrë. Përkëdheljet, fërkimet, lodrat atërore s’i shijoi. Puthjet e zjarrta të tij s’i dinte. Rrobat e bukura, stolitë e hijshme s’i veshi asnjëherë. Lodrat foshnjarake, dëfrimet e fëmijërisë i bëri në vetmi, vetëm e të thjeshta. I përbuzur e i sharë kalonte […]

Jeta e imam Shaban Rexhës, Pukë

IMAMËT E PUKËS (1) Nga: Gëzim Kopani Shaban Rexha ka lindur me 09 nëntor 1901 në fshatin Lajthizë afër qytetit të Pukës. Ai në mënyrë të vazhdueshme ka marrë pjesë në ceremonitë fetare që zhvilloheshin në Xhamitë e rrethit Pukë. Deri në moshën 15 vjeçare ka jetuar afër familjes së tij. Në vitin 1916 ai […]

Në faqet e Kuranit (12)

Në faqet e Kuranit (12)

Kreu 9 PENDIMI (Teube) ( Periudha e Medines )   Mosangazhim i Zotit dhe i të Dërguarit të Tij nga pakti me idhujtarët:[1]/ “Jeni të lirë të lëvizni në tokë për katër muaj dhe dijeni se nuk mund t’i shpëtoni Zotit. Zoti i poshtëron mohuesit.” (1-2) Njoftim i Zotit dhe i të Dërguarit të Tij […]

Islami në familje

Roli i familjes është themelor në formimin e njeriut. Raporti mes pjesëtarëve të familjes dhe në mënyrë të veçantë midis burrit dhe gruas, nuk është thjesht një raport intim, por ka karakter shpirtëror dhe prej tij burojnë dashuria, sinqeriteti, mirëkuptimi, mbështetja, besimi reciprok, shpirti i sakrificës, përkrahja dhe ndihma. Pikërisht brenda familjes ngulitet në personalitetin […]

Është tepër vonë

Është tepër vonë

Nga: Osman Xhili  Ti mendoje se do të qëndroje gjithmonë në dynja. Të ishin bërë shumë të dashura shtëpia ku banoje, djemtë e vajzat, pronat e pasuria. Dhe mendoje se kurrë nuk do t’i humbje, se do t’i ndiqje e do të ndiqnin pas gjithandej. Në darkë bëje llogaritë e ditës i kënaqur me fitimet. […]

Ali Basha, pushoi së rrahuri zemra e një studiuesi të madh

  Jemi të Zotit, tek Ai do të kthehemi Ditën e shtunë, me 31 mars 2012 kaloi nga kjo jetë Ali Musa Basha, studiuesi i talentuar, hulumtuesi i palodhur i historisë së Islamit ndër shqiptarët; vdiq ai që hodhi bazat e metodikës së gjurmimeve shkencore të zhvillimit të Islamit, ai që nxori në shesh me […]

Në faqet e Kuranit (11)

Në faqet e Kuranit (11)

Kreu 8 PLAÇKA E LUFTËS (Enfal) (Periudha e Medines ) Me Emrin e Zotit Bamirës, Mëshirëplotë Të pyesin për plaçkën e luftës, thuaj: “Plaçka e luftës u takon Zotit dhe të Dërguarit.” Përmbajuni Zotit dhe rregulloni marrëdhëniet mes jush. Bindjuni Zotit dhe të Dërguarit të Tij në jeni besimtarë. / Besimtarë janë ata që, kur […]

Vogëlushi

Vogëlushi

Nga: Xhynejd Suavi Nuk i hiqja dot sytë nga vogëlushi që ecte përpara meje, ose të themi më drejt që mundohej të ecte. Me shumë vështirësi i ngrinte peshë patericat që mbante në duar dhe me trupin që nuk e komandonte dot bel e poshtë, lëkundej sa majtas-djathtas. Dukej rreth të trembëdhjetëtave. Për shkak të […]

Hapësirat e portretit Vexhi Buharaja

Ti s’jetove kur të tjerët bënin sikur jetonin. Si një lis i moçëm u dogje që shqiptarët të mësonin të besonin Ka dy kujtesa të përhershme për Vexhi Buharanë. Ajo, e përditshmja, që jetësohet në data lindjesh, emra vendesh e stacionesh jete, shkollimesh, vdekjesh, kujtimesh dhe një kujtesë që e ka krahun sa “dy pashë“ […]