Bota Jonë

“Ata, që më së shumti më duan nga ymeti im…”

“Ata, që më së shumti më duan nga ymeti im…”

Të gjitha falënderimet e plota dhe madhështia absolute i takojnë vetëm Allahut, Krijuesit Fuqiplotë, i Cili dashurinë e Tij për njeriun e dëshmoi edhe nëpërmjet dërgesës së pejgamberëve dhe mbështetjen e tyre me anë të Librave të zbritur. Salavatet më të përzemërta ia dërgojmë sot, në këtë ditë dhe në çdo ditë, më të mirit […]

Haxhi Ymer Prizreni (1826-1887)

Haxhi Ymer Prizreni  (1826-1887)

Myderriz, Myfti, Udhëheqës i qeverisë së Lidhjes së Prizrenit Ymer Prizreni, i njohur si Ymer Drini ose Haxhi Ymer Efendiu, lindi në vitin 1826 në një fshat të Prizrenit. Ai është një personalitet me njohuri të thella fetare, letrare, pedagogjike, filozofike, politike. Ai ka qenë hoxhë, imam, myderriz, profesor, myfti, etj. Haxhi Ymeri ka qenë […]

Një portret i dashur

Një portret i dashur

Për ju heronj të heshtur, që nuk reshtni kurrë së dhëni më të shtrenjtën gjë, vetet tuaja… Teksa mendoja të shkruaja për këtë temë, më pushtoi nostalgjia e viteve të shkuara. Ai portret i pikturuar mrekullisht, nën efektin e kohës, kishte mbetur aty, në mendjen time, edhe pse koha vazhdonte të ecte me hapat e […]

Ti je perandor

Ti je perandor

Dr. Mustafa Mahmud Nuk do më besosh nëse të them se ti bën një jetë shumë herë më luksose sesa perandori i Persisë, Cezari i Romës, Faraoni i Egjiptit, etj., por kjo është e vërteta. Faraoni i Egjiptit, për transport, nuk kishte më shumë sesa një karro që e tërhiqnin kuajt. Kurse ti sot ke […]

“Qëndroni, mos e leni kte fé! Rune besën e t’parve tuj!”

“Qëndroni, mos e leni kte fé! Rune besën e t’parve tuj!”

Të gjitha falënderimet e plota dhe madhështia absolute i takojnë vetëm Allahut të Madhëruar, i Cili krijoi vdekjen dhe jetën, si sprovë për kalimtarët në këtë jetë kalimtare. Atij i përulemi dhe Njësinë e Tij dëshmojmë, ashtu siç urdhëron edhe në Kur’anin Famëlartë: “Allahu vërtetoi se nuk ka zot tjetër përveç Tij, edhe melekët edhe […]

Shejh Shuajb Arnauti

Shejh Shuajb Arnauti

Shejh Shuajb Arnauti është ndër dijetarët më të njohur myslimanë bashkëkohorë, i dalluar veçanërisht në fushën e hadithit. Ai bën pjesë në mesin e dijetarëve me origjinë shqiptare, të cilët do duhej të na bënin krenarë si komb, por që, fatkeqësisht, nuk e kanë marrë ende vendin e merituar. Familja e Shuajb Arnautit u shpërngul […]

“Përfito nga pesë gjëra para pesë të tjerave…”

“Përfito nga pesë gjëra para pesë të tjerave…”

Të gjitha falënderimet e plota dhe madhështia absolute i takojnë vetëm Allahut, Krijuesit Fuqiplotë. Atij që është Një dhe i Vetëm, që nuk ka nevojë për asgjë dhe askënd, që nuk ka lindur prej kujt as ka lindur kush prej Tij, që nuk ka shoqe, as bij, as bija. Asgjë nuk i përngjet Atij! Allahu, […]

Përjetësisht mirënjohje H. Selim Muçës

Përjetësisht mirënjohje H. Selim Muçës

H. Selim Muça lindi në vitin 1936 në fshatin Sebishtë të krahinës së Gollobordës. Babai i tij, Destani, i mbrujtur me ndjenja atdhetare liridashëse e fetare, u interesua për arsimimin e djalit të tij. Arsimimin 7-vjeçar e mbaroi në vendlindje. Si familje me ndjenja fetare islame e dërguan në Medresenë e Tiranës. Falë zgjuarsisë dhe […]

Hixhret…

Hixhret…

Hixhret…! Me të përmendur këtë fjalë, përnjëherë na kujtohet Revolucioni i çuditshëm shoqëror që plasi këtu e katërmbëdhjetë shekuj më parë mu në zemrën e shkretëtirës arabe, revolucion ky që duke dalë çuditërisht nga thellësia e rërës së Hixhazit, në formë të një flake, shpërndau shkëndijat e tij në të katër anët e dheut. Një […]

Bëj mirë…

Bëj mirë…

Tregohet se një njeri i mirë vendosi që të japë një sadaka (lëmoshë) për hatër të Zotit. Me qëllim që këtë akt të mirë ta bëjë vetëm për hatër të Zotit, vendosi që shumën që kishte ndërmend t’ia japë dikujt natën, që të mos e shohë askush tjetër. Për fat, ai ia dha këtë shumë […]