Nga vetë jeta

Delfinët

Delfinët

Nga: Pranvera Bardhi “Allahu la ilahe ila huel-hajul kajjum, la te-uhudhuhu sinetun ue la neum, lehu ma fi semavati ve ma filerd, men dhal-ledhi, jeshfeu indehu ila bi-idhnihi, jealmemu ma bejne ejdihim ue ma khalfehum ue la juhitune bishejin min ilmihi ila bima shae ue sia kursijuhu semauati uel erd ue la jeuduhu hifdhuhuma ue […]

Zbrazëtia

Zbrazëtia

Nga: Xhynejd Suavi Adoleshenti ndjeu se u përplas me diçka të butë, ndërsa po ecte në errësirë. Në çast u përkul dhe pa. O Zot! Ç’të shihte! Në mes të këmbëve kishte një zemër të nxjerrë me mjeshtëri nga foleja e vet. Ishte tamam si në fotografi, e gjallë dhe me gjak. Kur e mori […]

Pasqyra

Pasqyra

Nga: Xhynejd Suavi Një burrë hyri për herë të parë në jetën e tij në pazarin historik dhe pasi u fut në një dyqan, tha: -Dua të blej një dhuratë, çfarë më sugjeroni? Pronari i dyqanit, një zotëri i moshuar, e pa njëherë burrin nga koka gjer te këmbët e iu përgjigj: -Gjëja më karakteristike […]

Pagesa

Pagesa

Nga: Xhynejd Suavi Një natë të ftohtë dimri, tek po kthehesha për në shtëpi, pashë një burrë që dukej si i dehur. Lëkundej sa majtas-djathtas, më pas u mbështet në një shtyllë që kishte pranë. Shtiresha sikur po vëzhgoja në vitrinë dhe e shihja me bisht të syrit. Duhej të ishte pak mbi të tridhjetat. […]

Endësi

Endësi

Nga: Xhynejd Suavi Dola në rrugë për të dhënë orën e parë të mësimit në fakultet. Kisha veshur kostumin e ri dhe në dorë mbaja çantën me të njëjtën ngjyrë. Duke ecur drejt parkingut ku kisha lënë makinën, në çast e gjeta veten të shtrirë përdhe. Me siguri isha i tensionuar dhe nuk e kisha […]

Vizitori

Vizitori

Nga: Xhynejd Suavi Makina frenoi dhe më la ballëpërballë me këto vende që ishin krejt të panjohura për mua. Bora që nisi të binte papritmas, e mbuloi plotësisht xhamin e përparmë të makinës dhe mund të shihje nga jashtë vetëm nëpërmjet xhamave anësore. Megjithëse ishim ende në fillim të dimrit, u gënjeva nga koha e […]

Akrobati

Akrobati

Nga: Hasan Arllati Në kohën e lulëzimit të plotë të monizmit, në qytetin tonë jetonte një akrobat. E veçanta e këtij akrobati, që e bënte të dallohej nga akrobatët e tjerë të shumtë (sepse ishte koha e tyre), qëndronte në atë se ishte më i vogli dhe më shkathëti nga gjithë të tjerët. Si i […]

Gostia

Gostia

Nga: Xhynejd Suavi  -Po të mos vinit ju, s’do të kishte njeri të më trokiste në derë, -thoshte gruaja e moshuar tek i qeraste me qumësht vizitorët e saj. -Sikur ta dinit sa më gëzuat…  Gruaja e shkretë, e cila jetonte në një shtëpi dërrase të vjetër si ajo vetë e që kishte nisur të […]

Mikrobusi

Mikrobusi

 Nga: Xhynejd Suavi Sapo e pashë, e vura re se ishte me ngut. As që ia vinte veshin shiut që binte me rrebesh dhe, megjithëse trupin e kishte të kërrysur, vraponte sa majtas-djathtas. Iu afrova dhe e pyeta: – Mos keni ndonjë hall, nëne? M’u përgjigj me një buzëqeshje të ngrohtë: – Jam e huaj […]

Shuplaka

Shuplaka

Nga: Xhynejd Suavi  Mësuesi i zellshëm mbaroi mësimin dhe duke dalë nga klasa vuri re se njëri nga nxënësit e pengoi qëllimisht shokun. Vogëlushi i rrëzuar u vra dhe nisi të qante. Ai ishte nxënësi që kishte më përzemër mësuesi. Ky, pasi e ngriti në këmbë atë, i shkundi rrobat dhe e nisi për në […]