Nga vetë jeta

Njeriu që mbante mbi supe Xhenetin

Njeriu që mbante mbi supe Xhenetin

Kur u takova me të moshuarin që e donin më shumë në lagje, bisedova pak me të dhe i thashë: – Bëni dua për mua, gjysh! E gjithë bota sikur është mbi supet e mia. Me duart që i dridheshin më tërhoqi veshin e më tha: – Në krahasim me ata që mbajnë në supe […]

Këmisha e dashurisë, dhembshurisë, mëshirës

Këmisha e dashurisë, dhembshurisë, mëshirës

Një baba, prind besimtar, kishte katër fëmijë, të falur dhe bekuar prej Zotit. Po aq vajza, sa edhe djem. Ata rronin e përparonin përditë të gjashtë me punën e tyre të ndershme, në fshatin midis bimëve, kafshëve dhe ujërave, që rrjedhin tatëpjetë dimër-verë. Njëri pas tjetrit fëmijët u rritën. Fëmijën e rrit dhe e zbukuron […]

Bëj mirë…

Bëj mirë…

Tregohet se një njeri i mirë vendosi që të japë një sadaka (lëmoshë) për hatër të Zotit. Me qëllim që këtë akt të mirë ta bëjë vetëm për hatër të Zotit, vendosi që shumën që kishte ndërmend t’ia japë dikujt natën, që të mos e shohë askush tjetër. Për fat, ai ia dha këtë shumë […]

O Zot na jep nga të mirat e Tua

O Zot na jep nga të mirat e Tua

Dy burra të verbër qëndronin ulur pranë shtëpisë së Zubejde Abasije, e cila ishte e njohur për bujari dhe zemërgjerësi. Njëri prej tyre lutej herë pas here: “O Zot! Më jep nga të mirat e Tua!” Kurse tjetri lutej me zë të lartë: “O Zot! Më jep nga të mirat e Zubejde Abasije!” Zubejde i […]

Madhështia e ruajtjes së amanetit

Madhështia e ruajtjes së amanetit

Para dy ditësh, një mik i imi librar damasken, publikoi një ngjarje nga kohët e shkuara. Nga kohët me kadilerë, burra bese, ruajtës amanetesh, prej atyre që e kanë frikë Zotin dhe haramin s’e bëjnë dot hallall. Kam dëshirë ta ndaj me ju, prandaj, me mbarësinë e Allahut, u angazhova ta përkthej. Në kohët e […]

Do të të marr në shtëpinë time

Do të të marr në shtëpinë time

Për shkak të sinqeritetit dhe botës së tyre shumë të pastër, fëmijët shpeshherë na bëjnë të reflektojmë thellë. E tillë është dhe historia e mëposhtme, që flet për një nënë dhe djalin e saj të shtrenjtë: – Po të lexosh dhjetë herë suren Ihlas, Zoti të ndërton një shtëpi në Xhenet, – i tha nëna […]

Ç’na duhen duart e këmbët nëse nuk kemi shpirt

Ç’na duhen duart e këmbët nëse nuk kemi shpirt

Ndërkohë që shitësi po sistemonte modelet e reja të këpucëve në vitrinë një fëmijë po e vëzhgonte përtej rrugës. Shkollave po u vinte fundi dhe bashkë me to po shtohej dhe kërkesa për këpucë sportive. Në të vërtetë këpucët nuk ishin shumë luksoze, por të mjaftueshme për një dyqan të vogël. Kur shitësi vendosi modelin […]

Rëndësia e motivimit

Rëndësia e motivimit

Për të ishte hera e parë që jepte mësim në atë klasë. Gjatë orës së mësimit i drejtoi një pyetje njërit prej nxënësve. E gjitha klasa shpërtheu në të qeshura. U çudit nga ai reagim, pasi nuk kishte asnjë arsye për të qeshur. Falë vështrimeve të nxënësve, kuptoi se kishte pyetur nxënësin më të dobët […]

Eja të shkojmë në xhami

Eja të shkojmë në xhami

“Eja të shkojmë në xhami”, – i thashë, ndërsa dëgjova ezanin, mikut tim që e kisha takuar rastësisht pas shumë vitesh. Ai më pa me habi. “Mos e ke harruar gjë se sot është e premte?” – i thashë me dëshirën e brendshme që vështrimi i tij i habitur të zbutej disi. “Po ti, mos […]

Këpucët

Këpucët

Gazmiri është mërzitur shumë. Këpucët që mbath prej kohësh i janë vjetruar mjaft. Ato gati po i grisen. Shokët e tij tashmë i kanë ndërruar të tyret. Këpucët janë të rëndësishme për njeriun. Gjithë peshën e trupit e mbajnë këmbët e në fund të këmbëve janë këpucët. Sa do të donte djaloshi të blinte një […]