Nga vetë jeta

Fëmijët shkruajnë dhe këndojnë për muajin e bekuar të Ramazanit

Fëmijët shkruajnë dhe këndojnë për muajin e bekuar të Ramazanit

Merjemi, vajza e Omerit, mikut tim të besimit dhe të halleve, sapo i mbushi 12 vite të jetës së saj. Për këtë vit, ajo ka vendosur ta agjërojë të plotë muajin e bekuar të Ramazanit. Edhe në vitet e tjera, vajza ka agjëruar pjesën më të madhe të ditëve, me sa ka pasur mundësi; madje […]

Mbresa nga fillimi i një muaji plot mirësi

Mbresa nga fillimi i një muaji plot mirësi

Allahu xh.sh. ka zgjedhur disa gjëra mbi disa të tjera, disa njerëz mbi disa të tjerë, disa net, ditë, muaj mbi disa të tjerë. Nga ditët ka zgjedhur ditën e xhuma, nga netët, natën e Kadrit, nga njerëzit ka veçuar pejgamberët, nga vendet e bekuara, Qaben dhe nga muajt, atë të Ramazanit. Fatkeqësisht, ka disa […]

Meritojeni dhuratën e Tij

Meritojeni dhuratën e Tij

Tek po dilja nga xhamia, një grua rreth të dyzetave më shtriu dorën dhe me lot që s’reshtnin më tha: “Ju lutem më ndihmoni, kam djalin 7 vjeç me tumor në kokë, i kanë humbur shumë funksione, ju lutem më ndihmoni…” Jeta është dhurata më e shtrenjtë që na është dhënë. Nëse nuk ia dimë […]

Tre njerëz të mirë

Tre njerëz të mirë

Mes bijve të Izraelit kishte edhe njerëz të mirë. Në një hadith të tijin, Profeti ynë a.s. na jep një shembull të tyre: “Tre vetë nga paraardhësit tuaj dolën në rrugë dhe, për të kaluar natën, u futën në një shpellë. Ndërkaq, nga mali ra një shkëmb dhe e zuri hyrjen e shpellës. Atëherë ata […]

Njeriu që mbante mbi supe Xhenetin

Njeriu që mbante mbi supe Xhenetin

Kur u takova me të moshuarin që e donin më shumë në lagje, bisedova pak me të dhe i thashë: – Bëni dua për mua, gjysh! E gjithë bota sikur është mbi supet e mia. Me duart që i dridheshin më tërhoqi veshin e më tha: – Në krahasim me ata që mbajnë në supe […]

Këmisha e dashurisë, dhembshurisë, mëshirës

Këmisha e dashurisë, dhembshurisë, mëshirës

Një baba, prind besimtar, kishte katër fëmijë, të falur dhe bekuar prej Zotit. Po aq vajza, sa edhe djem. Ata rronin e përparonin përditë të gjashtë me punën e tyre të ndershme, në fshatin midis bimëve, kafshëve dhe ujërave, që rrjedhin tatëpjetë dimër-verë. Njëri pas tjetrit fëmijët u rritën. Fëmijën e rrit dhe e zbukuron […]

Bëj mirë…

Bëj mirë…

Tregohet se një njeri i mirë vendosi që të japë një sadaka (lëmoshë) për hatër të Zotit. Me qëllim që këtë akt të mirë ta bëjë vetëm për hatër të Zotit, vendosi që shumën që kishte ndërmend t’ia japë dikujt natën, që të mos e shohë askush tjetër. Për fat, ai ia dha këtë shumë […]

O Zot na jep nga të mirat e Tua

O Zot na jep nga të mirat e Tua

Dy burra të verbër qëndronin ulur pranë shtëpisë së Zubejde Abasije, e cila ishte e njohur për bujari dhe zemërgjerësi. Njëri prej tyre lutej herë pas here: “O Zot! Më jep nga të mirat e Tua!” Kurse tjetri lutej me zë të lartë: “O Zot! Më jep nga të mirat e Zubejde Abasije!” Zubejde i […]

Madhështia e ruajtjes së amanetit

Madhështia e ruajtjes së amanetit

Para dy ditësh, një mik i imi librar damasken, publikoi një ngjarje nga kohët e shkuara. Nga kohët me kadilerë, burra bese, ruajtës amanetesh, prej atyre që e kanë frikë Zotin dhe haramin s’e bëjnë dot hallall. Kam dëshirë ta ndaj me ju, prandaj, me mbarësinë e Allahut, u angazhova ta përkthej. Në kohët e […]

Do të të marr në shtëpinë time

Do të të marr në shtëpinë time

Për shkak të sinqeritetit dhe botës së tyre shumë të pastër, fëmijët shpeshherë na bëjnë të reflektojmë thellë. E tillë është dhe historia e mëposhtme, që flet për një nënë dhe djalin e saj të shtrenjtë: – Po të lexosh dhjetë herë suren Ihlas, Zoti të ndërton një shtëpi në Xhenet, – i tha nëna […]

Page 1 of 7123Next ›Last »