Bota

Slloveni, përzgjidhet projekti për xhaminë e Lubjanës

Përzgjidhet projekti për ndërtimin e xhamisë në Lubjanë të Sllovenisë. Bashkiaku i Lubjanës Zoran Jankoviq, zëvendësi i tij profesor Janez Kozhelj dhe Myftiu i Lubjanës dr. Nexhat Grabus kanë paraqitur të premten projektin e përzgjedhur për ndërtimin e Qendrës Islame dhe kulturore në Lubjanë. Bashkësia islame në Republikën e Sllovenisë, qershorin e kaluar hapi konkursin […]

SHBA-të luftë islamofobisë

SHBA-të luftë islamofobisë

Rritja e ndjeshme e islamofobisë pas sulmeve të 11 shtatorit në SHBA ka bërë që kjo e fundit të marrë masa të ndryshme për të luftuar këtë fenomen. Një rast tipik  i luftimit të islamofobisë edhe pse në hapa të vegjël është edhe pushimi nga puna i një personi të punësuar në aeroport,  i cili […]

Turqi, rritet numri i të huajve që pranojnë Islamin

Vitet e fundit po shtohet numri i të konvertuarve në myslimanë në Turqi.  Në  një raport të presidencës turke për çëshjtjet fetare thuhet se 634 persona të besimeve të ndryshme janë konvertuar në myslimanë. Po sipas këtij raporti thuhet se të konvertuarit  vijnë nga religjionet e ndryshme, kryesisht nga krishterimi, ku 467 prej tyre janë […]

Kaligrafia islame prezantohet në SHBA

Hapet ekspozita e kaligrafise bashkëkohore persiane dhe arabe në galerinë Tagore Sundaram në New York. Në ekspozitën e titulluar “Fotografitë e shkruara” marrin pjesë me punimet e tyre 13 artistë të shquar nga Lindja e Mesme. Qëllimi i punimeve është pasqyrimi i rolit të kaligrafisë tradicionale islame në ideologjinë bashkëkohore të Lindjes së Mesme. Artistët […]

Islami në Kosovë nuk rrezikohet nga radikalizmi

Rezultatet e hulumtimit të opinionit lidhur me rolin e religjionit në shoqërinë kosovare dhe interesin publik për të, kanë qenë të enjten temë e debatit të tryezës së rrumbullakët, të organizuar në Prishtinë. Shkëlzen Maliqi, bashkautor i këtij hulumtimi, thotë se ky hulumtim nuk ka qenë i gjerë, por akut dhe ka qenë i koncentruar […]

Turqia u del në mbrojtje portikëve të Qabesë

Turqia u del në mbrojtje portikëve të Qabesë

Turqia ka hyrë në bisedime me qeverinë arabe në lidhje me portikët e Qabesë, ku kohët e fundit po diskutohet për prishjen e tyre. Si rezultat i miliona vizitorëve që vizitojnë Qaben çdo vit, hapësira rreth Qabes sa vjen e “bëhet” më e ngushtë. Por idetë për prishjen e këtyre portikëve dhe zgjerimit të hapësirës […]

Shteti Islam, sheriati në Lindjen e Mesme

Shteti Islam, sheriati në Lindjen e Mesme

Në një kohë protestash e revolucionesh në gjithë hapsirën e Lindjes së Mesme dhe Afrikës Veriore ku rregjimet kliente të Perëndimit po rrëzohen, është ngritur me intensitet gjithnjë e më të madh ideja e formave shtetrore që bazohen në vlerat Islame dhe në ligjin e Sheriatit, apo edhe ideja e shtetit islam. Dy intelektualë myslimanë […]

Muzeu Britanik hap ekspozitën për Haxhin

Muzeu Britanik hap ekspozitën për Haxhin

Muzeu Britanik (The British Museum)  njoftoi hapjen e ekspozitës “Haj: Journey to the heart of Islam” (Haxh: Udhëtim për në zemër të Islamit). Kuratorë të muzeut tregojnë se një vend të rëndësishëm në këtë ekspozitë zënë edhe relike nga udhëtarët e parë britanikë drejt qytetit të Mekës, disa prej të konvertuarve të parë në Islam dhe përfshin histori […]

Kthehen haxhinjtë kosovarë

Kthehen haxhinjtë kosovarë

Në orët e para të mëngjesit të së martës janë është kthyer në Kosovë, grupi i fundi i besimtarëve nga Arabia Saudite që ishin atje për të kryer një ndër kushtet themelore të fesë islame – Haxhin. Në faqen zyrtare të Bashkësisë Islame të Kosovës njoftohet gjithashtu se ditë më parë, nga Arabia Saudite janë […]

Si shënohet Muaji i Shenjtë i Ramazanit në SHBA

Si shënohet Muaji i Shenjtë i Ramazanit në SHBA

Myslimanët  në Shtete e Bashkuara dhe kudo në botë e shënojnë muajin e Ramazanit në të njëjtën kohë çdo vit. Por disa myslimano amerikanë thonë se përvoja e këtushme është e ndryshme e ndonjë herë edhe më  e veçantë sesa në vendet me shumicë myslimane. Sipas Këshillit të marrëdhënieve amerikano islamike, shteti perëndimor i Kalifornisë […]