Presidenti Nishani shtron iftar

Presidenti Nishani shtron iftar

Presidenti i Republikës, SH. T. Z. Bujar Nishani, shtroi iftar në Pallatin e Brigadave, me rastin e Muajit të Bekuar të Ramazanit. Të pranishëm në këtë iftar ishin Kryetari i Komunitetit Mysliman, Skënder Bruçaj, përfaqësues të bashkësive fetare, guvernatori i Bankës së Shqipërisë, z. Gent Sejko, përfaqësues të institucioneve në vend, si dhe drejtues të […]

Mbresa nga fillimi i një muaji plot mirësi

Mbresa nga fillimi i një muaji plot mirësi

Allahu xh.sh. ka zgjedhur disa gjëra mbi disa të tjera, disa njerëz mbi disa të tjerë, disa net, ditë, muaj mbi disa të tjerë. Nga ditët ka zgjedhur ditën e xhuma, nga netët, natën e Kadrit, nga njerëzit ka veçuar pejgamberët, nga vendet e bekuara, Qaben dhe nga muajt, atë të Ramazanit. Fatkeqësisht, ka disa […]

Burri i besës dhe i butësisë, Ebu Bekri r.a.

Burri i besës dhe i butësisë, Ebu Bekri r.a.

“Nëse në njërën anë të peshores do të vendosej besimi i Ebu Bekrit dhe në anën tjetër besimi i gjithë umetit tim, besimi i Ebu Bekrit do të peshonte më shumë.”[1] Çdo njeri ka një veçori të tijën që e bën atë të dallohet nga të tjerët. Gjithashtu e bën atë më të përparuar në […]

Xhamia Selimije

Xhamia Selimije

Kulmi i arkitekturës klasike osmane u arrit në ndërtimin e xhamisë së sulltan Selimit II në Edirne, kryeqyteti i dytë i Perandorisë Osmane. Kjo xhami u projektua dhe u ndërtua nga kryearkitekti i perandorisë, Mimar Sinani. Ky arkitekt i famshëm, i cilësuar si një nga më të mëdhenjtë e të gjitha kohërave, e ngriti këtë […]

Agjërimi përtej urisë dhe etjes

Agjërimi përtej urisë dhe etjes

Feja islame është rrugë e cila i jep gjallëri dhe freski jetës, është rrugë e ndriçimit të trupit dhe zemrës së njeriut. Njeriu është skenë e përhershme e ndeshjeve të fuqive të kundërta të brendshme, njëlloj siç i është ekspozuar shtypjes së përhershme të faktorëve të jashtëm. Agjërimi luan rol me shumë rëndësi kundër tërë […]

Agjërimi dje dhe sot

Agjërimi dje dhe sot

Agjërimi i Ramazanit për ne shqiptarët ka përjetuar dy tablo të kundërta; një e errët dhe tjetra e gëzuar. Për ta përshkruar atë së pari le të japim një përkufizim të shkurtër. Agjërimi në fenë islame, si një institut, është bërë një disiplinë shpirtërore, morale dhe fizike në bazë të urdhrit të Allahut të Lartësuar, […]

Inaugurohet xhamia e fshatit Ballaban, Përmet

Inaugurohet xhamia e fshatit Ballaban, Përmet

Fshati Ballaban i Përmetit është zbukuruar me një xhami të re. Në inaugurimin e saj morën pjesë drejtori i Kulturës në Komunitetin Mysliman të Shqipërisë, z. Dorian Demetja, myftiu i Përmetit, z. Jemin Muça, nënkryetari i Bashkisë së Këlcyrës, myftiu i Lushnjës, z. Gramoz Blliku, si dhe besimtarë të shumtë të zonës. Drejtori i Kulturës, […]

30 ditët e Ramazanit

30 ditët e Ramazanit

Po vijnë ditë që dallohen nga të tjerat dhe nuk janë një apo dy, por plot 30 të njëpasnjëshme, të cilat i pret me shumë mall e gëzim e gjithë bota islame. Janë ditët e bekuara të muajit të mëshirës, të faljes e të amnistisë. Janë ditët e një muaji, që lartësohet e nderohet në […]

Ç’përfaqëson agjërimi në Islam?

Ç’përfaqëson agjërimi në Islam?

Agjërimi është një prej shtyllave të Islamit, por edhe një parim universal i praktikuar edhe nga popujt e epokave të tjera historike. Këtë të vërtetë na e kumton Kur’ani i shenjtë: “O ju që keni besuar, agjërimi u bë obligim për ju ashtu siç ka qenë edhe për popujt e tjerë para jush”. Dy janë […]

Zhvillohet konferenca e 5-të Ndërkombëtare në Shkencat Humane

Zhvillohet konferenca e 5-të Ndërkombëtare në Shkencat Humane

Kolegji Universitar Bedër në bashkëpunim me Universitetin e Barit “Aldo Moro” Itali organizuan Konferencën e 5-të Ndërkombëtare në Shkencat Humane me temë: “Ekstremizmi në shekullin e 21, Roli i Ligjit, Medias dhe Kulturës”. Ashtu si çdo vit tjetër konferenca mblodhi së bashku akademikë, studiues, ekspertë e profesionistë të fushave të ndryshme, për të ndarë eksperienca […]